Ekološka stanica 'Vrlika' 


Herbarium Croaticum


ACTA CROATICA BOTANICA


Obnova infrastrukture


Izdvajamo

...
Izdvajamo Biologija

Natječaj za izbor studentskih predstavnika u Vijećima odsjeka i Fakultetskom vijeću

Predsjedništvo Studentskog zbora PMF-a raspisalo je Natječaj za izbor studentskih predstavnika u Vijeća odsjeka te Natječaj za izbor studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za akademsku 2021./2022. godinu. Ukoliko želite postati studentski predstavnik, prijavite se elektroničkim putem do 22. listopada 2021. u 23:59 sati! Sve bitne informacije o ulozi studentskih predstavnika i provedbi natječaja moguće je pronaći na web stranicama Studentskog zbora PMF-a te na poveznicama u nastavku.  SZPMF_brošura_VO_FV SZPMF_Natječaj_za_studentske_predstavnike_VO_2122  SZPMF_Natječaj_za_studentske_predstavnike_FV_2122


Nova saznanja o mikrobioti glavatih...

 

Tim znanstvenica i znanstvenika s Biološkog odsjeka PMF-a objavili su istraživanje o mikrobnim zajednicama koje žive u probavnom sustavu glavatih želvi jadranskog mora. Istraživanje je provedeno u sklopu TurtleBIOME projekta i u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Bariju (Italija). Znanstveni rad "Characterization of oral and cloacal microbial communities of wild and rehabilitated loggerhead sea turtles (Caretta caretta)" objavljen je u časopisu BMC Animal Microbiome te donosi nova saznanja o mikroorganizmima koji žive u usnoj šupljini glavatih želvi, a i doprinosi dosadašnjim saznanjima o kloakalnom mikrobiomu.
S obzirom na to da su morske kornjače u svijetu ugrožene i osjetljive na klimatske promjene, gubitak staništa, te su često slučajno ulovljene u ribarske mreže, ovakva istraživanja donose nova osnovna saznanja o biologiji morskih kornjača i doprinose naporima za njihovo očuvanje i oporavak u rehabilitacijskim centrima.

Filek K, Trotta A, Gračan R, Di Bello A, Corrente M, Bosak S (2021) Characterization of oral and cloacal microbial communities of wild and rehabilitated loggerhead sea turtles (Caretta caretta). BMC Animal Microbiome 3:59.
https://doi.org/10.1186/s42523-021-00120-5

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti