O djelatniku

Alojzije Brkić, mag. chem.

Zvanje: asistent - doktorand
Lokacija: 301/ZBK
Telefon:+385 1 4606 233
Telefon kućni:6233
E-mail: E-mail
Zavod/služba: Zavod za biokemiju
Godina diplomiranja:2019.
Na zavodu od:2019.

Životopis

Alojzije Brkić završio je preddiplomski (2017.) i diplomski (2019.) studij kemije na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomski rad pod nazivom „Utjecaj mistranslacije na stabilnost modelnih proteina u staničnom ekstraktu“ izradio je pod zajedničkim mentorstvom prof. dr. sc. Ite Gruić Sovulj i doc. dr. sc. Marka Močiboba.

Tijekom studija angažirano sudjeluje u radu sa studentima kroz demonstrature iz nekoliko različitih kolegija te u izvedbi manifestacije Otvoreni dan na Kemijskom odsjeku.

Od ožujka 2019. zaposlen je na Zavodu za biokemiju Kemijskog odsjeka PMF-a u svojstvu asistenta za rad na projektu "Investigation of substrate and editing specifity in aminoacyl tRNA synthetases and the mechanism of antibiotic action“ (voditelji: Ita Gruić Sovulj, PMF i Nenad Ban, ETH Zürich). Osim u znanstveno istraživački rad, Alojzije Brkić je uključen i u izvođenje praktikumske nastave iz biokemijskih kolegija za studente preddiplomskih studija na PMF-u.

Znanstveni interesi Alojzija Brkića su vezani uz sintetske i korekcijske mehanizme aminoacil-tRNA-sintetaza, enzima ključnih u procesu biosinteze proteina. U svom istraživačkom radu koristi se genetičkim i biokemijskim tehnikama kao i metodama enzimske kinetike.

Od ožujka 2019. je član Hrvatskog kemijskog društva.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Profesionalni interesi i članstva

2019. -

Hrvatsko kemijsko društvo (HKD)

Izabrani projekti

2019. - 2022.

Naziv projekta: Investigation of substrate and editing specifity in aminoacyl tRNA synthetases and the mechanism of antibiotic action 

Voditelji: Ita Gruić Sovulj, PMF i Nenad Ban, ETH Zürich

Financiranje: Swiss National Science Foundation (SNSF) i Croatian Science Foundation (CSF; HRZZ)