Obavijesti

VITCLIC - završni seminar

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu je 27. ožujka 2019. s početkom u 13:15 sati održan završni seminar interdisciplinarnog projekta VITCLIC pod nazivom:

Predstavljanje rezultata VITCLIC projekta

Izlaganje su održali Maja Telišman Prtenjak, voditeljica projekta, te suradnici: Branimir Omazić, Damjan Jelić (svi s s Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu) ​​i Marko Karoglan (s Agronomskiog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Autor: Antun Marki
Predavanje na Drugom skupu vinara i...

Tijekom održavanja Drugog skupa vinogradara i vinara Hrvatske, CroVin, održanog u Požegi i Kutjevu 28. veljače i 1. ožujka 2019., vrlo zapaženo predavanje pod naslovom Vinogradarstvo Hrvatske i klimatske promjene održali su Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta i Marko Karoglan, suradnik Projekta.

Autor: Antun Marki

Suradnik projekta VITCLIC Ivan Prša je u sklopu 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma održanog u Vodicama od 17. do 22. veljače 2019. predstavio poster s rezultatima dosadašnjih istraživanja na Projektu.

Autor: Antun Marki

U selu roda Čigoč, u Lonjskom polju, održana je od 13. do 15. veljače 2019. međunarodna radionica na kojoj su sudjelovali suradnici (17 domaćih i 8 mađarskih) dvaju projekata, FIMO-CROHUN i VITCLIC. Oba projekta, čiji su suradnici vrlo uspješno surađivali u razdoblju trajanja projekata, su u fazi svojega završetka, pa je ovo bila prilika da se iznesu dosadašnji rezultati.

Program radionice bio je vrlo opsežan i može se pogledati ovdje.

Autor: Antun Marki

Nakon što je završila znanstveno-stručna konferencija Meteorološki izazovi 6, na kojoj su izlaganjima i/ili posterima sudjelovali i suradnici projekta VITCLIC, novinarka Hrvatskog radija Sandra Maričić snimila je za emisiju Oko Znanosti 18-minutni prilog u čijem su snimanju sudjelovali: Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta, Antun Marki, predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva i suradnik Projekta, te Damjan Jelić, suradnik Projekta i mlade znanstvenice Ivana Marinović i Sarah Ivušić s DHMZ-a.

Razgovaralo se o konferenciji, sudjelovanju suradnika Projekta u njemu i radovima koji su predstavljeni.

Autor: Antun Marki
Meteorološki izazovi 6

U Zagrebu je u Kraš Auditoriju u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske kontrole zračne plovidbe održana znastveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Meteorološki izazovi 6". Tema 6. po redu Izazova bila je "Napredne tehnologije u rješavanju meteoroloških izazova" koja je okupila preko 110 domaćigh i inozemnih stručnjaka.

Projekt VITCLIC u svojim usmenim izlaganjima vrlo uspješno su predstavili Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta, te Damjan Jelić, suradnik.

Autor: Antun Marki
Rutinski obilazak tučomjernih...

Ulaskom u novu vinogradarsku sezonu napravljena je rutinska kontrola svih mjernih postaja tuče u Istarskoj županiji kako bi se utvrdilo trenutno stanje, te postaje pripremile za novu sezonu mjerenja (ponovno postavljanje i popravljanje tučomjera te izmjena zapisne ploče). Time su prikupljeni podatci s postaja za period hladnog dijela godine tj, u periodu mirovanja vegetacije te poslani na analizu kako bi se ocijenili udjeli tuče iz tog perioda. Zanimljivo je istaknuti da su na svim postajama zabilježene epizode tuče, no intenziteti istih bili su uglavnom slabi s par iznimaka vrlo jake tuče.
 

Autor: Antun Marki
Sastanak s vinarima i vinogradarima

Nakon godinu dana aktivnosti VITCLIC projekta na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču 26.04.2018. organiziran je sastanak s vinarima i vinogradarima koji dobrovoljno sudjeluju u provedbi mjerenja tuče u Istarskoj županiji. Cilj sastanka bio je informirati vinare o do sada postignutim rezultatima projekta te nadolazećim planovima kroz dvije prezentacije i diskusiju.

 

Autor: Antun Marki
DriDanube - Rizici od suše u...

Prvo nacionalno predstavljanje međunarodnog EU projekta "DriDanube - Rizici od suše u Dunavskoj regiji" i radionica održani su u petak 2. lipnja 2017. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb, u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda, glavnog projektnog partnera iz Hrvatske. 

Autor: Antun Marki
Postavljanje meteoroloških...

U sklopu projekta VITCLIC mikro-meteorološka mjerenja uspostavljena su na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Jazbini. VITCLIC meteorološki sustav mjeri vjetar na 2 razine (4 i 10 m), temperaturu, relativnu vlagu i zračenje u prvih 0.8 m. 

Autor: Antun Marki

Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan