Obavijesti

Doktorandica Petra Stanić, članica...

Čestitamo našoj članici Organizacijskog odbora, Petri Stanić na osvojenom prvom mjestu na natjecanju "Science Slam" u okviru međunarodnog skupa "33rd European Crystallographic Meeting (ECM33)" u Francuskoj.

Prenosimo njezinu zanimljivu priču o palačinkama i kemiji sa službenih stranica Instituta Ruđer Bošković!

"Ovo je priča o Petri, palačinkama i kemiji te jednom osvojenom natjecanju

Upoznajte Petru Stanić, doktorandicu u Laboratoriju za kemijsku i biološku kristalografiju na Institutu Ruđer Bošković.

Ovog ljeta sudjelovala je na međunarodnom skupu '33rd European Crystallographic Meeting (ECM33)' koji se u kolovozu održao u Versaillesu u Francuskoj. U sklopu skupa održalo se natjecanje 'Science Slam' na kojem je Petra sudjelovala.

Sudionici trebaju pripremiti kratko izlaganje znanstvenog sadržaja i prezentirati ga na šaljiv i zabavan način. Pobjednika izabire publika. Onaj sudionik koji dobije najglasniji pljesak je pobjednik. Na 33. ECM-u na Science Slam natjecanju sudjelovalo je 11 znanstvenika iz cijele Europe i šire. Prezentacije su bile ograničenog trajanja, do 5 minuta.

Najglasnijim pljeskom publike Petra Stanić osvojila je prvo mjesto i nagradu za svoju prezentaciju o palačinka vezama pod naslovom 'Pancake bond – intermolecular interaction or way of putting your pancakes together for the best sweet experience?'. Petra je u svojoj prezentaciji usporedila pripravu i istraživanje na kristalima čije su komponente povezane međumolekulskom jakom π–interakcijom, 'palačinka vezom' sa pripremom pravih palačinki.

Petri želimo puno sreće s doktoratom i još puno dobrih prezentacija!"

Autor: Zuzana Redžović
Predstavljanje brončanih sponzora...

AVL-AST

Tvrtka AVL-AST d.o.o. osnovana je 1996. godine sa sjedištem u Zagrebu kao članica AVL List GmbH. Kao strateški partner prvobitno su orijentirani ka razvoju vlastitog softvera, elektrifikaciji, kreiranju i implementiranju softverskih rješenja za simulaciju, testiranje i optimizaciju svih vrsta pogonskih sustava za putnička i gospodarska vozila. Značajan je partner velikom broju proizvođača automobila diljem svijeta koji zbog strogih ekoloških standarda i smanjenja potrošnje goriva moraju kontinuirano poboljšavati svoje proizvode. Prateći trendove i potrebe zaposlenika, AVL-AST gradi poticajnu radnu klimu i kontinuirano radi na poboljšanjima.

 

Belupo

Belupo d.d. je domaća koprivnička farmaceutska kompanija te druga farmaceutska tvrtka, po tržišnom udijelu u Hrvatskoj i lider u kardiovaskularnom i dermatološkom programu. Osnovna djelatnost Belupa je proizvodnja i prodaja farmaceutskih pripravaka. Prve lijekove proizvela je 1971. godine. Belupo danas, osim na hrvatskom, posluje i na 18 europskih farmaceutskih tržišta. Belupova su snaga njegovi zaposlenici. Zahvaljujući njihovom entuzijazmu, želji za dokazivanjem, predanosti poslu, lojalnosti kući te ravnoteži iskustva i mladosti, Belupo raste sve ove godine. S Beluom živi i radi oko 1500 zaposlenika. Zajedno sa svojim zaposlenicima, ali i prijateljima te partnerima, Belupo punih 50 godina slavi zajednička postignuća, živi iste vrijednosti, dijeli iste neizvjesnosti, čuva zdravlje i život.

 

Rofa

ROFA d.o.o. član je internacionalne grupacije ROFA iz Beča, dobavljača laboratorijske i procesne opreme za testiranje goriva te ostale laboratorijske opreme iz proizvodnog programa. Od 1997. godine ROFA ima ured i u Hrvatskoj otvoren zbog bolje i brže potpore svojih brojnih korisnika, na području Slovenije, Hrvatske i BIH. Područje djelovanja proširila je na vode i ekologiju, gdje nudi od opreme za laboratorij do sustava za monitoring i stalni nadzor. Uz to nudi i široku paletu XRD i WD-XRF opreme za različite primjene u području kontrole kvalitete, istraživanja i razvoja, od sveučilišta, kontrolnih laboratorija, industrija, rafinerija i sl.

Autor: Zuzana Redžović
Predstavljanje srebrnog sponzora...

KPMG Croatia

KPMG posluje na hrvatskom tržištu već 28 godina, pružajući profesionalne usluge u okviru revizije, poreznog savjetovanja, računovodstva, prava, transakcijskog i financijskog savjetovanja, poslovnog savjetovanja kao i savjetovanja vezana uz upravljanje financijskim rizicima i savjetovanja u pogledu ispunjavanja regulatornih zahtjeva. Osnovna vrijednost ove kompanje je znanje više od 227.000 zaposlenika iz 146 zemalja i teritorija, koja daje potporu programu specijalizacije po industrijama. Svake godine, pridružuju im se menadžeri, stručnjaci i diplomanti najboljih sveučilišta i visokih škola. Klijenti neke su od najvećih domaćih i međunarodnih kompanija, vlade i agencije iz javnog sektora kao i neprofitne organizacije koje u KPMG-u vide visok standard usluga.

Autor: Zuzana Redžović
Predstavljanje zlatnih sponzora...

Ericsson Nikola Tesla Grupa

Ericsson Nikola Tesla Grupa regionalni je isporučitelj informacijsko-komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu te isporučitelj inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz e-zdravstvo, promet, državnu upravu, e-okoliš, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju. Njihove su vrijednosti, ističu, profesionalnost, ustrajnost, poštovanje i integritet. Otvoreni su za sve koji dijele iste vrijednosti i cijene stručnost i znanje.
Zaposlenje u ovoj kompaniji prilika je za rad s najnovijim tehnologijama, na izazovnim projektima u internacionalnim timovima, a knowledge-sharing sesije, code review kao i stalno usavršavanje i certificiranje dio su njihove svakodnevnice.

 

IN2 Grupa

IN2 grupa razvija softver za niz industrijskih vertikala, a iskustvo razvoja i implementacije rješenja stekla je u gotovo svim poslovnim granama. Grupa posluje u 5 zemalja regije s više od 300 klijenata. Ove godine IN2 grupa slavi 30 godina poslovanja. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u svoje ljude i tehnologiju, kreativnom načinu razmišljanja koje je uvijek ispred svog vremena te ustrajnosti, IN2 ima jasnu poslovnu viziju i strategiju daljnjeg razvoja. Najveća vrijednost IN2 grupe su naši zaposlenici te njihov osobni i profesionalni razvoj koji nas vodi prema uspjehu i rastu tvrtke. U našem širokom spektru djelatnosti i različitih projekata motivirani i entuzijastični pojedinci mogu pronaći prostor u kojem će dati najbolje od sebe.

 

INETEC

INETEC je Hrvatska viskokotehnološka tvrtka koja na svjetskom tržištu djeluje već više od 30 godina. Tvrtka razvija i proizvodi robote, instrumente, softver i sonde za ispitivanje bez razaranja u nuklearnoj, zrakoplovnoj i medicinskoj industriji. Ključ uspjeha je suradnja između različitih timova stručnjaka - robotike, elektronike, softvera i mnogih drugih. Jedan od jedinstvenih projekata na kojem INETEC trenutno radi je razvoj robotskih sustava za projekt ITER - najveći eksperimentalni fuzijski reaktor na svijetu. Tvrtka također sudjeluje u brojnim istraživačkim i razvojnim projektima u suradnji sa sveučilištima i znanstvenim institucijama. Najvažniji resursi organizacije su naši članovi, njihovo znanje, vještine, vrijednosti i motivacija. Svakom zaposleniku INETEC pruža mentorstvo i rad s visokokvalificiranim stručnjacima.

 

JANAF

JADRANSKI NAFTOVOD, dioničko društvo (JANAF), sa sjedištem u Zagrebu, Republika Hrvatska, upravlja naftovodno-skladišnim sustavom kao suvremenim, učinkovitim i ekonomičnim sustavom transporta i skladištenja sirove nafte i naftnih derivata. Ovaj naftovodni sustav je projektiran i građen u razdoblju od 1974. do 1979. godine kao efikasan sustav transporta nafte za domaće i inozemne korisnike. Izgradnjom i puštanjem u rad naftovodno-skladišnog sustava (1979.) JANAF postaje strateški značajan čimbenik sigurnosti opskrbe rafinerija u šest država jugoistočne i srednje Europe te je danas prepoznat i kao strateški naftovod Europske unije kroz projekt od zajedničkog interesa (PCI) pod nazivom Naftovodi JANAF-Adria. Uz transport nafte, osnovne djelatnosti JANAF-a uključuju skladištenje nafte i naftnih derivata.

 

Oikon

Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka/istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji s 24 godine iskustva. Specijalnosti Oikona su zaštita prirode i okoliša, upravljanje prirodnim resursima, krajobrazna ekologija, industrijska ekologija, okolišno modeliranje, obnovljivi izvori energije, održiva mobilnost, pravo, politika i ekonomija okoliša, vođenje projekata, daljinska istraživanja i geografski informacijski sustavi. Tako širok spektar aktivnosti zahtjeva veliki raspon stručnih znanja te Oikon zapošljava stručnjake koji pokrivaju čak 16 strukovnih područja. Osim u Hrvatskoj, Oikon ima bogato radno iskustvo na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru, te surađuje s vodećim konzultantskim kućama diljem Europe.

 

Selvita

Selvita d.o.o. je kompanija koja pruža usluge u području predkliničkog istraživanja lijekova biotehnološkim i farmaceutskim kompanijama u Hrvatskoj i svijetu. Te usluge pokrivaju znanstvena područja kemije, biologije, biomedicine, veterine i farmacije. Zajedno s našim klijentima -znanstvenicima iz cijelog svijeta, radimo na projektima čija je svrha otkriće i dovođenje novih lijekova na tržište.

 

Autor: Zuzana Redžović

Dragi sudionici simpozija,

brošuru o sponzorima možete pronaći na sljedećoj POVEZNICI ili u Repozitoriju na dnu stranice. 

Autor: Zuzana Redžović
Zahvala sponzorima Simpozija 2022.

Zahvaljujemo sponzorima koji su prepoznali značaj 6. Simpozija studenata doktorskih studija PMF-a 2022. podržavanjem njegove organizacije, s nadom kako će se ostvariti još čvršća suradnja u budućnosti. Sponzori su unutar kategorija navedeni abecednim redom.

Pozivu na sponzorstvo odazvali su se:

- u ulozi Zlatnih sponzora: Ericsson Nikola Tesla Grupa, IN2 grupa, INETEC, Jadranski naftovod (JANAF), Oikon d.o.o., Selvita d.o.o.                                                     i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
- u ulozi Srebrnih sponzora: KPMG Croatia d.o.o.
- u ulozi Brončanih sponzora: AVL-AST d.o.o., Belupo d.d., ROFA d.o.o. 

Autor: Zuzana Redžović

Dragi sudionici Simpozija,

objavljujemo imena nagrađenih sudionika po kategorijama. 

Nagradu publike za najbolje usmeno izlaganje dobili su:

 • Domagoj Gajski (Biologija)
 • Sanja Renka (Kemija)
 • Naveen Singh Dhami (Fizika)

Nagradu publike za najbolje mikro-izlaganje dobila je:

 • Leonarda Vugrin (Kemija)

Nagradu stručne komisije za najbolje postersko priopćenje dobili su:

 • Dora Bjedov (Biologija)                                                                                                                                                                 
 •  Ivana Čarapar (Oceanologija)                                                                                                                                                             
 • Zoe Jelić Matošević (Kemija)
 • Mirela Uzelac (Biologija)
 • Natalia Šenolt (Geologija) 

Nagradu za najpozornijeg slušača plenarnih predavanja dobili su:

 • Lea Čolakić (Kemija)                                                                                                                                                                   
 •  Sarah Ivušić (Fizika)
 • Tea Ostojić (Kemija)
 • Petra Petrović (Kemija)

Čestitamo svim nagrađenima! 

Autor: Zuzana Redžović
PROGRAM SIMPOZIJA i PRIJAVE ZA KVIZ

Dragi sudionici,

program Simpozija možete pronaći na sljedećoj POVEZNICI ili na dnu stranice u Repozitoriju.

Podsjećamo vas kako su otvorene prijave za KVIZ, koji će se održati u subotu nakon posterske sekcije (23.4. u 17:35h). Prijaviti se možete na sljedećoj POVEZNICI

Veselimo se druženju! 

Autor: Zuzana Redžović

Tijekom radionice prof. dr. sc. Ernest Meštrović će pokazati koliko je važna jasna i nedvosmislena komunikacija, jednako pismena kao i usmena. Činjenica je da se mnogi rezultati koji su objavljeni u znanstvenim radovima ne mogu ponoviti. To predstavlja iznimno veliki izazov za sve nas. Mnogo je razloga zašto je to tako, no jedan od osnovnih što sve manje pričamo, pišemo, što se komunikacija svodi na neku vrstu meta jezika. Sve su to izazovi s kojima se doktorandi susretnu kada dođu u neku novu sredinu, a posebno u industriju.

Autor: Zuzana Redžović

U prvom dijelu radionice proći ćemo kroz teoriju različitih vrsta pitcha. Zatim ćemo demonstrirati 5-min pitch. Nakon toga slijede upute i vrijeme za vježbu u kojoj ćete pripremiti vlastiti elevator pitch. Naposljetku slijedi diskusija i Q&A.

Ova trojica mladih i uspješnih znanstvenika i poduzetnika magistrirala su na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, nakon čega su započeli svoje znanstvene karijere u kojima već nižu velike uspjehe i preko 10 objavljenih znastvenih radova. Mario, Stipe i Tomislav, pored svojeg zasebnog znanstvenog angažmana, zajedno i uspješno vode startup kompaniju SeaCras. SeaCras je tvrtka specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja kvalitete voda i mora. Obalne vode danas su područja pod najvećim antropogenim stresom s obzirom da trpe najopsežnije aktivnosti plave ekonomije. SeaCras nudi riješenja procjene i praćenja kvalitete obalnog područja. Jedan je od pobjednika Startup Factoryja 2021., a pored toga ove su godine bili finalisti prestižnog BlueInvest programa 2022 koji okuplja inovatore, poduzetnike, investitore, korporacije i sve važne dionike sektora plave ekonomije. Iza ovog uspješnog projekta, uz Maria, Stipu i Tomislava stoje mag. psych. Dražen Nikolić i mag. oec. Davor Blaženčić.

Autor: Zuzana Redžović

Svaki se znanstvenik/ca prije ili kasnije susretne s pisanjem prijave za financiranje projekta. Taj proces znatno se razlikuje od pisanja znanstvenog rada. U radionici ću proći kroz najvažnije aspekte takvih prijava te kako napisati uspješnu prijavu za znanstveni projekt.

Autor: Zuzana Redžović

Aproksimacije funkcija superpozicijom imaju dugu povijest u matematici te su uz pomoć nje razvijene moćne metode za rješavanje linearnih problema i efikasnih kodiranja rješenja. Geometrijski pojam ortogonalnosti u funkcijskim prostorima doveo je i do brzih algoritama za takve aproksimacije. Spajanjem tih ideja rezultiralo je raznolikim familijama baznih funkcija od ortogonalnih polinoma, trigonometrijskih redova, pa sve do valića i vremensko-frekvencijskih atoma. Danas su dobro poznate konstrukcije niske računske složenosti koje osiguravaju željenu kombinaciju glatkoće i kompaktne nosivosti funkcija. U ovom predavanju izložit će se neformalni pregled razvoja dekompozicija koje se trenutačno koriste u kompresiji slika i u onkološkom planiranju ubrzanog zračenja. Izlaganje će biti prilagođeno svima koji su zainteresirani u kvantitativne i računalne znanosti.

Autor: Zuzana Redžović

U predavanju se prikazuju rezultati hrvatsko-američkog projekta ITHACA, koji je proveden u srednjem Jadranu. U okviru eksperimenta obavljena su mjerenja CTD-sondama, termistorima i akustičkim strujomjerima, a dobiveni su rezultati uspoređeni sa stalnim mareografskim i meteorološkim mjerenjima. Najvažniji su nalaz bili unutarnji valovi dnevnog perioda, koji kruže oko otoka Lastova te povremeno dovode do osciliranja termokline u rasponu od oko 30 m. Da bi se objasnilo porijeklo tako velikih valova, oscilacije termokline uspoređene su s plimnim djelovanjem s jedne strane te s vjetrovnim utjecajem s druge strane. Radi toga je razvijena nova statistička metoda, tzv. parcijalna valićna analiza, koja omogućuje da se dva uzroka povežu s jednom posljedicom. Pokazalo se da unutarnji valovi dnevnog perioda mogu biti rezonantno pobuđeni bilo dnevnim plimnim oscilacijama bilo dnevnom izmjenom vjetra s kopna i vjetra s mora. Taj je nalaz potvrđen rezultatima numeričkog modeliranja. Postoje naznake da unutarnji valovi vezani uz Lastovo potiču primarnu proizvodnju u tom području, budući da vertikalni pomaci povezani s takvim valovima dovode do prijenosa hranjivih tvari iz pridnenog u površinski sloj gdje Sunčevo zračenje omogućuje stvaranje organske materije. Što se tiče parcijalne valićne analize, nju su zaokružili i prikazali široj znanstvenoj zajednici istraživači sa Sveučilišta u Hong Kongu pa je našla primjenu u različitim znanstvenim područjima – primjerice, u ekonomiji.

Autor: Zuzana Redžović

Relativna promjena morske razine rezultat je procesa koji djeluju na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Kako bi se poboljšalo razumijevanje pojedinih procesa potrebni su pouzdani podaci visoke razlučivosti iz različitih dijelova svijeta koji pokrivaju različita vremenska razdoblja. Kada istražujemo procese koji su se odvijali prije instrumentalnog perioda, koristimo zamjenske podatke koje kod istraživanja relativne promjene morske razine dobivamo temeljem različitih pokazatelja. Jedan od najboljih pokazatelja relativne promjene morske razine na stjenovitim obalama Mediterana, u mikroplimnom okolišu, su biokonstrukcije koje gradi alga Lithophyllum byssoides. U povoljnim uvjetima, alga gradi vijence u zoni biološke srednje razine mora u vrlo uskom rasponu te je vertikalna greška u istraživanjima mala. Kronološku preciznost postigli smo metodom 14C budući da smo marinski rezervoar efekt, ili efekt spremnika, prethodno detaljno analizirali. Naime, za kalibraciju 14C rezultata kod karbonata marinskog podrijetla poznavanje rezervoar efekta od iznimne je važnosti. Rezultati analiza omogućili su konstruiranje geokronologija visoke razlučivosti na različitim lokacijama istočne jadranske obale što je nadalje omogućilo razlikovanje i kvantificiranje lokalnih nelinearnih, regionalnih linearnih i globalnih procesa. U okviru predavanja predstavit ću primjere istraživanja relativne promjene morske razine koje smo kao interdisciplinarni tim napravili na području sjevernog i južnog Jadrana.

Autor: Zuzana Redžović
Autor: Zuzana Redžović
Voditelji radionice - dr. sc Mario...

Dr. sc Mario Špadina, dr. sc. Stipe Lukin i Tomislav Stolar mag. chem. voditelji su radionice ovogodišnjeg SSDS, pod nazivom: "Pitching".

 

Dr. sc. Mario Špadina

Mario je osnivač SeaCras-a, trenutni izvršni direktor i glavni znanstveni direktor. Magistrirao je kemiju na Sveučilištu u Zagrebu i doktorirao fizičku kemiju na Sveučilištu Montpellier i Francuskoj komisiji za alternativnu energiju i atomsku energiju (CEA). Mario je trenutno poslijedoktorand na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, Slovenija. Mario je do sada objavio 13 znanstvenih radova o statističkoj mehanici organiziranih kondenziranih tekućina. Njegov životopis uključuje i dva postdoktorska ugovora, pozvana predavanja na najkonkurentnijim znanstvenim konferencijama kao što je ACS Spring Meeting 2022. u San Diegu (SAD), nekoliko velikih stipendija i nagrada, kao i više od 10 suradničkih laboratorija diljem svijeta. Mario je član EIT Climate-KIC-a gdje je 2019. godine dobio stipendiju za nadogradnju svog istraživanja analize podataka satelitskih snimaka u grupi Climatology by Satellites na Sveučilištu u Valenciji. Godine 2020. dobio je nagradu od EIT Climate-KIC za provođenje inovativnog istraživanja o zelenom aspektu baterija.

 

Dr. sc. Stipe Lukin

Stipe je jedan od suvlasnika SeaCras-a i glavni tehnološki direktor. Magistrirao je kemiju i doktorirao fizikalnu kemiju na Sveučilištu u Zagrebu. Trenutno je poslijedoktorand na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Stipina stručnost leži u spektroskopiji i analizi podataka, što je potkrijepljeno dosadašnjom 21 znanstvenom publikacijom i širokom suradničkom mrežom. Kao član EIT Climate KIC-a, Stipe je dobio stipendiju da provede mjesec dana u Tallinnu (Estonija), radeći u startup-u GelaTex, inovativnoj tvrtki fokusiranoj na kružno gospodarstvo i proizvodnju nanovlakana. Tamo je Stipe iz prve ruke iskusio unutarnje djelovanje uspješnog startup-a, što mu je dalo širu sliku onoga što je potrebno za uspjeh u takvom ekosustavu.

 

Tomislav Stolar, mag. chem.

Tomislav je jedan od suvlasnika SeaCras-a i direktor marketinga. Magistrirao je kemiju, a trenutno je upisan na doktorski studij kemije. Njegov akademski uspjeh do sada uključuje 14 znanstvenih publikacija. Tomislav je dobio stipendiju EIT Climate-KIC-a kako bi proveo mjesec dana na praksi na Tallinn Institute of Technology (TalTech) u Estoniji 2019. godine. Kao rezultat toga, Tomislav je napisao “Startup priručnik” - vodič za početnike u startup svijetu od 23 stranice na temelju estonskog startup ekosustava kao studije slučaja. Također, Tomislav je 2020. godine dobio nagradu EIT Climate-KIC-a za provođenje akademskog istraživanja o korištenju CO2 kao sirovine i pretvaranju u korisno kemijsko gorivo. U SeaCras-u Tomislav preuzima poslove sukladno organizacijskoj i marketinškoj strategiji te kemijskoj analizi komponenti baze podataka in situ.

Autor: Zuzana Redžović
Voditelj radionice - prof. dr. sc....

Predstavljamo vam još jednu radionicu koja će se održati na 6. Simpoziju studenata doktorskih studija PMF-a. Voditelj radionice pod naslovom: "Jasan i nedvosmislen izražaj – put prema znanstvenoj izvrsnosti" je prof. dr. sc. Ernest Meštrović.  

 

Prof. dr. sc. Ernest Meštrović, redoviti je profesor u naslovnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, radi na mjestu višeg direktora za znanost i nove tehnologije u globalnom odjelu Istraživanja i razvoja farmaceutske kompanije Xellia d. o.o. Diplomirao je i doktorirao je na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Dodatno se usavršavao u primjeni Sinkrotronskog zračenja u istraživanju strukture i svojstva tvari u Italiji i Francuskoj.

Od 2004. godine počinje raditi u Istraživanju i razvoju farmaceutske kompanije  PLIVA Hrvatska, počevši od eksperta u području kemije i analitike čvrstog stanja, zatim na mjestu voditelja laboratorija, glavnog istraživača za analitiku djelatnih tvari, direktora odjela analitike, a od 2008. godine preuzima ulogu Višeg direktora TAPI Istraživanja i razvoja.  Na tom mjestu ostaje do 2017 godine, kada preuzima globalnu ulogu Višeg direktora za Nove tehnologije i životni ciklus proizvoda unutar TAPI divizije. Od 2018 godine radi u farmaceutskoj kompaniji Xelli d.o.o na poziciji Višeg direktora za znanost i nove tehnologije gdje je odgovoran za primjenu najnovijih znanstvenih spoznaja i tehnologija kako bi se na tržište plasirali inovativni proizvodi koji daju odgovor  trenutno  neispunjenim medicinskim potrebama i izazovima u pružanju sigurnih i učinkovitih tretmana u korist pacijenta.

Znanstvena djelatnost profesora Meštrovića temelji se na istraživanju u području strukturne kemije i kemije materijala, kristalnog inženjerstva i molekulskog prepoznavanja, te rasta kristala  što je primjenjivo na istraživanje i razvoj djelatnih tvari i farmaceutskih proizvoda. Također znanstveno je aktivan u području održivih kemijskih procesa, zelene kemije i očuvanja okoliša kroz kontrolu kemijskih pretvorbi. U radu nastoji povezati istraživanja koja se provode u industriji s fundamentalnim spoznajama do kojih dolaze istraživači na Sveučilištu ili Javnim institutima.

Autor je više od 60 znanstvenih radova, sudjelovao je u oblikovanju inovacija koje su publicirane u 12 patenata i patentnih prijava. U segmentu primjene znanosti sudjelovao je ili vodio pedesetak projekata za koje je načinjen transfer tehnologije u proizvodne kapacitete u Hrvatskoj, Izraelu, Indiji, Kini i Meksiku. Kao mentor sudjelovao je u izradi dvadesetak diplomskih radova dok je pet pristupnika uspješno obranilo doktorske disertacije.

Pored znanstvene i stručne djelatnosti aktivan je u popularizaciji znanosti, održava niz predavanja i seminara, podržava i osigurava sredstva za učeničke i studentske projekte. Za dosadašnje aktivnosti Ernest Meštrović dobio je nekoliko nagrada PLIVE kao i medalju kemijskog odsjeka PMF-a. Član je mnogih znanstvenih i stručnih društava od kojih vrijedi izdvojiti:, Hrvatsko kemijsko društvo, Američko kemijsko društvo, Hrvatska kristalografska zajednica, Hrvatska udruga kristalografa. Napisao je knjigu od dvadesetak priča pod naslovom „To si ti“.

Autor: Zuzana Redžović

Dragi sudionici Simpozija,

obavještavamo vas kako je program Simpozija objavljen te ga možete pronaći na dnu ove stranice u Repozitoriju

Autor: Zuzana Redžović
Voditeljica radionice - prof. dr. sc....

Jedna od voditelja radionica je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, koja će nam održati predavanje pod naslovom: "Kako napisati uspješnu znanstvenu prijavu”.

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić je svjetski priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima u svijetu, vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galakičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih obnaša voditeljske funkcije, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Između ostalog, koordinatorica je aktivnosti PMF-a vezanih uz Europsku svemirsku agenciju i članica Referentne skupine za Svemir (MZO). Objavila je preko 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te je uvrštena u najuspješnije ljude generacije 2013. od Forbes magazina. Uz prestižni ERC Starting grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu koja je namijenjena za popularizaciju astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je od tada nastavila rasti. Također, ambasadorica je kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Autor: Zuzana Redžović

U sklopu Simpozija održat će se set radionica za doktorande na temu osiguravanja izvora financiranja za provođenje znanstvenih istraživanja te o povezivanju znanosti i gospodarstva kroz različite znanstvene i stručne projekte. Ponosno Vam najavljujemo ovogodišnje voditelje radionica: 

dr. sc. Stipe Lukin, dr. sc. Mario Špadina i Tomislav Stolar, mag. chem.  

prof. dr. sc. Ernest Meštrović

prof. dr. sc. Vernesa Smolčić

 

Veselimo se njihovim radionicama! 

Autor: Zuzana Redžović
Prof. dr. sc. Mladen Victor Wickerhauser

Prof. dr. sc. Mladen Victor Wickerhauser, rođen u Zagrebu 1959., završio je preddiplomski studij matematike 1980. na sveučilištu California Institute of Technology, diplomski studij matematike 1982. na Sveučilištu Yale, te je 1985. stekao titulu doktora znanosti u polju matematike također na Sveučilištu Yale.

Trenutno je profesor matematike i statistike te profesor biomedicinskog inženjerstva pri Sveučilištu u Washingtonu u Saint Louisu u državi Missouri (SAD). Posjeduje šest patenata te je izdao više od 100 publikacija, uključujući i monografiju “Adapted Wavelet Analysis” (1994.) kao i udžbenik "Mathematics for Multimedia" (2003. i 2009.).  Također se bavio i razvojem i izdavanjem matematičkih softvera još od 1979. Njegovo istraživanje već je dugo fokusirano na brze aproksimacijske algoritme za računanje na velikim skupovima podataka, uz primjenu teorije valića. Istraživanja su mu pronašla primjene u kompresiji slika (WSQ za otiske prstiju), onkološkoj radijaciji (Monte Carlo planiranje doziranja), i u pedijatriji (slušni pregled EEG-om). Mentorirao je 6 doktorskih studenata koji su potom i sami imali još 22 doktorska studenta.

Profesor Wickerhauser bio je urednik-suradnik u seriji knjiga "Applied Harmonic Analysis" kao i u pet časopisa, uključujući i Glasnik Matematički (od 1995.).  Član je društava: American Mathematical Society (AMS), Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), i SPIE - The International Society for Optics od koje je 2002. dobio i nagradu Wavelet Pioneer Award.

Autor: Zuzana Redžović
Prof. dr. sc. Mirko Orlić

Prof. dr. sc. Mirko Orlić, redoviti je profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu, posjetio je nekoliko europskih oceanografskih institucija, radio je kao gostujući znanstvenik na Scripps Institution of Oceanography (SAD). Vodio je niz domaćih i međunarodnih projekata te je sudjelovao u istraživačkim krstarenjima Jadranskim morem, na hrvatskim, američkim i njemačkim istraživačkim brodovima. Istražuje fizikalne procese u moru, međudjelovanje atmosfere i mora te metode analize podataka. Kao autor i koautor objavio je stotinjak znanstvenih radova, većim dijelom u međunarodnim časopisima, više od stotinu pedeset kongresnih priopćenja kao i knjigu o vremenu i klimi jadranskog područja. Njegovi su znanstveni radovi do sada citirani više od 2300 puta prema bazi podataka WoS. Obnašao je funkcije u brojnim sveučilišnim i državnim tijelima, sudjelovao je u organizaciji domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, bio je urednik časopisa Geofizika, tri znanstvena zbornika i dvije knjige te gostujući urednik američkog časopisa Journal of Geophysical Research i europskog časopisa Journal of Marine Systems. Član je različitih strukovnih udruga, primjerice American Geophysical Union i The Oceanography Society. Dobio je Fulbrightovu nagradu, Državnu nagradu za znanost, Nagradu HAZU za najviše znanstveno dostignuće i Nagradu 'Andrija Mohorovičić'.

Autor: Zuzana Redžović

Ponosni smo što možemo najaviti ovogodišnje pozvane predavače koji će održati predavanje o svojim znanstvenim dostignućima, iskustvima i razvijanju karijere:

izv. prof. dr. sc. Dominik Cinčić

prof. dr. sc. Sanja Faivre

prof. dr. sc. Mirko Orlić

prof. dr. sc. Mladen Viktor Wickerhauser 

Veselimo se njihovim savjetima i zanimljivim predavanjima! 

Autor: Zuzana Redžović

Dragi sudionici Simpozija,

želimo vas obavijestiti kako je planirani način održavanja Simpozija UŽIVO, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (Kemijski odsjek, Horvatovac 102a), uz poštivanje svih epidemioloških preporuka. Oni sudionici koji budu spriječeni doći uživo, moći će svoja izlaganja prezentirati putem online platforme.  

Važno je napomenuti kako će izlaganje postera odvijati isključivo uživo. Također, kolegice i kolege koji su se prijavili za slušanje izlaganja moći će Simpoziju prisustvovati uživo.

Izlagačice i izlagači koji imaju usmeno izlaganje i mikro-izlaganje trebaju svoje radove poslati najkasnije do 21. travnja 2022. do 12:00 h na adresu elektroničke pošte phdss@pmf.hr.

Formati za radove su sljedeći:  - usmeno izlaganje (.ppsx ili .pdf);  - mikro-izlaganja (1 slajd .ppsx ili .pdf). Podsjećamo kako svi radovi trebaju biti napisani na engleskom jeziku, uključujući mikro-prezentacije (1 slajd) i postere.

Program Simpozija bit će objavljen tjedan dana prije početka, a sudionice i sudionici će do 2. travnja 2022. primiti obavijest putem elektroničke pošte o tipu izlaganja koji im je prihvaćen.

Autor: Zuzana Redžović

Poštovani doktorandi,


obavještavamo vas kako je rok za prijavu aktivnog sudjelovanja na Simpoziju studenata doktorskih studija produžen do 15. ožujka 2022. godine (uključujući i taj dan). Podsjećamo kako se prijave sastoje od ispunjavanja odgovarajućih Google Forms obrazaca i slanja sažetaka na mail: phdss@pmf.hr. Predložak za sažetke nalazi se u Repozitoriju na dnu ove stranice. 

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno se javite na mail: phdss@pmf.hr.

Autor: Zuzana Redžović

Otvaramo prijave za Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a 2022.!

Sudionici Simpozija pravovremeno će biti obaviješteni o načinu održavanja simpozija (1. kontaktno, 2. po vrsti hibridnog modela (dio sudionika online, a dio na fakultetu), 3. u potpunosti online), ovisno o epidemiološkoj situaciji.   

 

U nastavku obavijesti možete pronaći detaljne upute za aktivne i pasivne sudionike Simpozija.

 

Autor: Zuzana Redžović
Otvaranje prijava

Otvaranje prijava za sudjelovanje na Simpoziju očekuje se najkasnije 10. veljače 2022. godine. Osim studenata doktorskih studija koji će predstaviti svoje rezultate istraživanja, na Simpozij se mogu prijaviti i slušatelji, tj. pasivni sudionici. Rok za prijavu i slanje sažetaka je 06. ožujka 2022. godine.

 

Tko se može prijaviti? 

Na Simpoziju mogu sudjelovati svi studenti doktorskih studija PMF-a i srodnih studija (neovisno o godini studija), s rezultatima svojih istraživanja vezanim uz izradu disertacije. Ostale pozivamo da se prijave kao pasivni slušači, posebno studente svih razina studija.

 

Na koji način možete sudjelovati? 

Sudjelovanje je moguće putem usmenog izlaganja, mikro-izlaganja i posterskog priopćenja, ili kao pasivni sudionici. Standardno usmeno izlaganje traje 8 minuta uz još 2 minute za diskusiju. Mikro-izlaganje traje 3 minute uz još 2 minute za diskusiju i ima za cilj prikazati najvažnije aspekte istraživanja. Tijekom mikro-izlaganja dozvoljeno je (i preporučeno) korištenje računalne prezentacije s jednim slajdom. Doktorandi koji se odluče za mikro-izlaganje, obavezni su pripremiti i poster. 

Budući da će na Simpoziju sudjelovati doktorandi iz svih studijskih programa PMF-a, doktorandi trebaju osmisliti izlaganja na atraktivan način razumljiv široj (znanstvenoj) zajednici.

 

Vaš Znanstveni i Organizacijski odbor Simpozija

Autor: Zuzana Redžović
Zahvala sponzorima Simpozija 2021.

Zahvaljujemo sponzorima koji su prepoznali značaj 5. Simpozija studenata doktorskih studija PMF-a podržavanjem njegove organizacije, s nadom kako će se ostvariti još čvršća suradnja u budućnosti. Brošuru o sponzorima možete pronaći u Repozitoriju na dnu stranice. 

Pozivu na sponzorstvo odazvali su se:

- u ulozi Zlatnih sponzora: Fidelta d.o.o., KEFO d.o.o., Oikon d.o.o.Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Hrvatske akademije                                                   znanosti i umjetnosti
- u ulozi Srebrnih sponzora BICRO BIOCentar d.o.o., Ericsson Nikola Tesla Grupa, i-tlc d.o.o. i KPMG Croatia d.o.o.
- u ulozi Brončanih sponzora Primalab d.o.o. i Shimadzu d.o.o.

Autor: Zuzana Redžović
Voditeljica radionice - dr. sc....

Naša treća voditeljica radionice je dr. sc. Jelena Čulić-Viskota - doktorirala je na Caltech institutu u Kaliforniji, a danas radi u Intel Korporaciji u SAD-u. Održat će nam predavanje pod naslovom: ,,Karijera u industriji - ključne vještine i način razmišljanja za uspjeh".

Dr. sc. Jelena Čulić-Viskota, PMP, strateški je planer ispitivanja za Intel Corporation. Odgovorna je za utvrđivanje tehničke i ekonomske izvedivosti proizvodnje Intelovih poluvodičkih paketa klijentskog segmenta i osiguravanje razvoja strateških tehničkih mogućnosti. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u MIOC-u u Splitu, preselila se u New York kako bi stekla diplomu kemijskog inženjerstva na NYU Poly. Magistrirala je i doktorirala na kemijskom inženjerstvu na Caltechu u Pasadeni (Kalifornija) na području sinteze i funkcionalizacije nanočestica za provedbu biološkog oslikavanja. Njeno profesionalno iskustvo u karijeri kovano je u Intelu, radeći u raznim raznovrsnim ulogama - s naglaskom na termalno upravljanje, razvoj procesa i upravljanje programima brojnih pozadinskih testnih proizvodnih procesa u razvoju poluvodiča. Jelena ima niz patenata i publikacija (neke koje su otvorene samo za podskup zaposlenika tvrtke Intel). Jelena je aktivno uključena u obuku za upravljanje projektima (PMP) i vjeruje da je način razmišljanja usmjeren ka rastu put do uspjeha. 

Autor: Zuzana Redžović

Dragi sudionici Simpozija,

obavještavamo vas kako je program Simpozija objavljen te ga možete pronaći na dnu ove stranice u Repozitoriju. 

Autor: Zuzana Redžović

Naša su tijela izgrađena od oko 100 bilijuna pojedinačnih stanica, od kojih svaka sadrži 46 kromosoma koji nose naš genetski materijal. Ovaj golemi broj stanica potječe iz jedne stanice koja je proizvod oplodnje jajne stanice spermijem. Stoga je dioba stanica jedan od najvažnijih procesa u živom svijetu. Na početku diobe stanica gradi diobeno vreteno, fascinantan i složen mikrostroj napravljen od mikrotubula i proteina koji se na njih vežu. Mikrotubuli pomiču kromosome po stanici dok ih ne poravnaju po sredini vretena. Kada su svi kromosomi spremni, mikrotubuli razdvajaju sestre kromatide pomičući ih prema suprotnim polovima vretena. Središnje je pitanje u ovom području istraživanja kako diobeno vreteno uspijeva podijeliti kromosome u dva jednaka skupa bez pogrešaka. Razumijevanje kako stanice postižu pravilnu segregaciju kromosoma te kako je kontroliraju pomoći će pronalasku novih strategija za prevenciju i liječenje bolesti poput raka i genetskih poremećaja uzrokovanih pogreškama u segregaciji kromosoma. Uz pomoć interdisciplinarnog pristupa u kojem kombiniramo staničnu i molekularnu biologiju, molekularnu genetiku, vrhunsku mikroskopiju, lasersku mikrokirurgiju, računalnu znanost i teorijsku fiziku moja grupa istražuje kako se diobeno vreteno samoorganizira te kako stvara sile koje pokreću kromosome.

Autor: Marija Čuić

Stent je mrežica koja se postavlja u suženi ili zatvoreni dio krvne žile s ciljem otvaranja i uspostavljanja normalnog protoka krvi. Na tržištu postoje desetci stentova vrlo složene strukture, različitih veličina i geometrija, a onda i mehaničkih svojstava. Testiranje i dizajniranje stentova koji će zadovoljiti postavljene mehaničke uvjete može biti vrlo zahtjevan proces. Međutim, postoji vrlo efikasan način za ovaj zadatak, a baziran je na korištenju pouzdanog i jednostavnog matematičkog modela stenta. Put do jednog takvog modela  predstavit ću na ovom predavanju, te izložiti njegove dosege. Numerička aproksimacija rješenja modela omogućuje nam simulacije koje nas mogu dovesti do različitih zaključaka o globalnim svojstvima stenta bez da smo ga i efektivno proizveli. Štoviše, simulacije omogućuju da odemo i korak dalje te tražimo stentove optimalne po nekom svojstvu. Tako ću se na primjeru stentova dotaknuti tri temelja razvoja novih tehnologija: modeliranja, simulacija i optimizacije. 

Autor: Marija Čuić

Seizmologija je vrlo mlada znanost koja se ističe i po nekoliko posebnih značajki (npr. izrazito velik raspon amplituda i perioda pomaka koje proučava). Uvjetno rečeno, ona ima i tri lica – istraživačko (fizika unutrašnjosti Zemlje), stručno (bilježenje, lociranje i katalogiziranje potresa), te ono koje se bavi procjenom potresne opasnosti i načinima smanjenja potresne ugroženosti. S time je u vezi i njezina izrazita multidiscilinarnost i nužnost tijesne suradnje s raznim strukama. Od posve očekivanih fizike i matematike, tu su još i: geologija, građevinarstvo, geodezija, ali i struke poput povijesti, lingvistike ili arhivarstva. 

Na predavanju ću se osvrnuti na to kako je ova suradnja došla do izražaja tijekom potresnih serija 2020./2021. godine kod Zagreba (ML = 5.5) i Petrinje (ML = 6.2). Opisat će se zajednička istraživanja s geolozima povezana s lociranjem naknadnih potresa i utvrđivanjem uzročnog rasjeda, s kolegama geodetima pri interpretaciji satelitskih radarskih mjerenja (InSAR). Također ću ukratko opisati istraživanja povijesne seizmičnosti radi kvantifikacije prošlih potresa koji su važni pri procjeni potresne opasnosti. 

Autor: Marija Čuić
Voditeljica radionice - dr. sc. Paula...

Naša druga voditeljica radionice je dr sc. Paula Dobrinić, poslijedoktorandica na Sveučilištu u Oxfordu, koja će nam održati predavanje pod naslovom: ,,Karijere van akademije: Iskustvo sa Sveučilišta u Oxfordu".

Dr. sc. Paula Dobrinić završila je preddiplomski i diplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je molekularnu biologiju na također na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine. U sklopu doktorata razvila je molekularni alat za ciljanu metilaciju DNA temeljen na sustavu CRISPR/Cas9 koji se može koristiti za ispitivanje mehanizama regulacije genske ekspresije kod sisavaca. Od 2017. godine radi kao poslijedoktorand na Odsjeku za biokemiju Sveučilišta u Oxfordu u Velikoj Britaniji. Njezino istraživanje u grupi prof.dr.sc. Roba Klosea usredotočeno je na razumijevanje Polycomb represivnih kompleksa u regulaciji gena kod sisavaca. Koautorica je na nekoliko istraživačkih radova objavljenih u časopisima s visokim faktorom odjeka. Iako je karijeru započela kao znanstvenik u laboratoriju, postupno je prešla u područje računalne genomike. Sada želi iskoristiti tu stručnost u primijenjenom istraživanju izvan akademske zajednice.

Autor: Marija Čuić
Voditelj radionice - dr. sc. Dejan...

U sklopu Simpozija održat će se set radionica za doktorande na temu razvoja karijere van znanosti i mogućnostima zapošljavanja nakon doktorata. Jedan od voditelja radionica je dr. sc. Dejan Vinković, koji će nam održati predavanje pod naslovom: "Life is like a box of chocolates: od astrofizike do znanstvenog poduzetništva”.

Dr. sc. Dejan Vinković diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu, nakon čega je doktorirao astrofiziku na Sveučilištu Kentucky. Nakon doktorata proveo je 4 godine na Institutu za napredna istraživanja (IAS) u Princetonu na poziciji slobodnog postdoktorskog istraživača. Iz USA vraća se u Hrvatsku kao predavač na PMF-u u Splitu, te pokreće neprofitnu ustanovu Institut sinergije znanosti i društva, na koju nakon nekog vremena prebacuje svoj istraživački rad. Budući da se njegovi interesi sve više šire i u smjeru poduzetništva, napušta akademski sektor te je sada znanstveni direktor u tvrtki Hipersfera, te su-osnivač tvrtke Oraclum Intelligence Systems u UK. Glavni znanstveni interes mu je uloga prašine u Svemiru, gdje pokriva širok raspon tema, od uvjeta u kojima nastaju planeti oko mladih zvijezda do stvaranja prašine iz plinova umirućih zvijezda do interakcije prašine i atmosfere Zemlje kroz fenomen meteora. Međutim, interesi su mu i u društvenim znanostima, biomehanici, i općenito temama koje se bave analizom i modeliranjem podataka. Uz to, aktivno se bavi edukacijom i promocijom znanosti među djecom i mladima. Svoju mješavinu znanja iz astrofizike i prikupljanja podataka u astronomiji sada su mu temelj rada na kreiranju sustava daljinskih istraživanja pomoću bespilotne letjelice za potrebe tržišta. Isto tako, akumulirano znanje iz baratanja podacima i numeričkim modeliranjem sada su mu prednost u radu s klijentima u poslovnom sektoru kojima treba pomoć u prikupljanju i analizi podataka.

Autor: Zuzana Redžović

Poštovani doktorandi,


obavještavamo vas kako je rok za prijavu aktivnog sudjelovanja na Simpoziju studenata doktorskih studija produžen do 15. ožujka 2021. godine (uključujući i taj dan). Podsjećamo kako se prijave sastoje od ispunjavanja odgovarajućih Google Forms obrazaca i slanja sažetaka na mail: phdss@pmf.hr. Predložak za sažetke nalazi se u Repozitoriju na dnu ove stranice. 

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno se javite na mail: phdss@pmf.hr.

Autor: Zuzana Redžović
Prof. dr. sc. Josip Tambača

Prof. dr. sc. Josip Tambača jedan je od svjetskih eksperata za matematičko modeliranje u biomedicini te redoviti profesor u trajnom zvanju na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je godišnje državne nagradom za znanost 2019. godine za znanstveno postignuće u području prirodnih znanosti, polje matematika, grana primijenjena matematika i matematičko modeliranje, za šest radova objavljenih 2019. godine u vrhunskim međunarodnim znanstvenim časopisima. U radovima su rigorozno izvedeni nižedimenzionalni modeli koji opisuju ponašanje elastičnih tijela polazeći iz jednadžbi trodimenzionalnog elastičnog tijela, uz interakciju dvije elastične strukture različitih debljina te uz specifičnosti kao što su poroelastičnost i biorazgradivost materijala. Osnovne primjene ovih rezultata su u biomedicini, poput modela stenta s pomacima u sve tri dimenzije baziranog na jednodimenzionalnom modelu zakrivljenog elastičnog štapa ili modela i simulacija toka krvi kroz elastične žile. U ovim radovima su predložene i numeričke metode za postavljene modele te prikazani rezultati simulacija, uključujući i primjenu na četiri vrste komercijalnih stentova. Uže područje znanstvenog rada mu je teorija elastičnosti, posebno matematičko opravdanje i izvod nižedimenzionalnih modela, te modeliranje i svojstva interakcije elastičnih tijela s fluidom. Trenutno se bavi optimalnim dizajnom stentova, u području u kojem se povezuju modeliranje, simulacije i optimizacija. Dobitnik je i državne nagrade za znanost za znanstvene novake za 2001. godinu. Objavio je preko 50 znanstvenih radova te je voditelj i suradnik na brojnim znanstvenim projektima. Gostovao je u popularnoznanstvenim emisijama Treći element i Prometej, te je bio voditelj radionice Matematičko modeliranje iz područja primijenjene matematike i statistike u XV. gimnaziji u Zagrebu. Održao je brojna popularna predavanja, posebno za srednjoškolce.

Autor: Marija Čuić
Prof. dr. sc. Iva Tolić

Prof. dr. sc. Iva Tolić jedna je od vodećih svjetskih znanstvenica u području biofizike stanične diobe, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju na Institutu Ruđer Bošković te redovita profesorica u naslovnom zvanju na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, usavršavala se na Sveučilištu Harvard u Bostonu, Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe na Institutu Ruđer Bošković. U svojim interdisciplinarnim istraživanjima kombinira molekularnu staničnu biologiju i genetiku s najmodernijim tehnikama mikroskopije. Autorica je preko 90 znanstvenih radova i održala je više od 120 pozvanih predavanja u više od 15 različitih zemalja, a pod njezinim je mentorstvom doktoriralo 11 doktorskih studenata. Članica je Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) i članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Za svoja izvanredna znanstvena otkrića u području molekularne stanične biologije dobila je brojne nagrade kao što su Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Državna nagrada za znanost, nagrada Utjecajne hrvatske žene, nagrada Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava, nagrada Europskog društva za mikroskopiju te nagrada Ignaz L. Lieben Austrijske akademije znanosti (ÖAW), koju zovu i austrijskim Nobelom. Nositeljica je brojnih znanstvenih projekata među kojima se ističu najprestižniji projekti Europskog istraživačkog vijeća (ERC) Consolidator i Synergy, poznati kao “Znanstveni Oskari“.

Autor: Zuzana Redžović
Prof. dr. sc. Marijan Herak

Prof. dr. sc. Marijan Herak je ugledni hrvatski seizmolog i redoviti profesor u trajnom zvanju na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je fiziku-geofiziku 1981., a magistrirao je 1985. godine. Doktorsku disertaciju obranio je 1991. na Sveučilištu u Zagrebu. Znanstveno se usavršavao u Njemačkoj, Italiji, SAD-u i Kini. U svojem znanstvenom radu bavi se brojnim aspektima seizmologije, pri čemu se posebno ističu studije seizmičnosti Hrvatske, istraživanje svojstava Zemljine unutrašnjosti, površinskih valova, kvantifikacija potresa, povijesna seizmologija, statistika potresa te radovi vezani za procjenu seizmičke opasnosti i ugroženosti. Objavio je 83 rada u časopisima s međunarodnom recenzijom (Wos, Scopus, CC) i više desetaka drugih radova, te studija i elaborata. Radovi su mu prema Google Scholar citirani više od 2000 puta uz h-indeks 27. Također je autor računalnih programa za raznovrsne analize seizmoloških podataka i glavni autor Hrvatske karte potresne opasnosti. Organizirao je niz međunarodnih skupova i radionica te sudjelovao u više od 20 međunarodnih i domaćih istraživačkih projekata (u oko polovice njih u ulozi glavnog istraživača ili vođe hrvatskog tima). Profesor se istaknuo u akademskoj zajednici obnašajući dužnosti pročelnika odsjeka i prodekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za međunarodnu suradnju u dva mandata te je obnašao i dužnost predsjednika sveučilišnog Vijeća prirodoslovnog područja. Bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), kao i glavni urednik časopisa Geofizika. M. Herak hrvatski je predstavnik u Europskoj seizmološkoj komisiji i član suradnik HAZU-a. 2016. godine dodijeljena mu je nagrada ‘Andrija Mohorovičić’ Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Marija Čuić
Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić je svjetski priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima u svijetu, vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galakičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda. Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih obnaša voditeljske funkcije, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Između ostalog, koordinatorica je aktivnosti PMF-a vezanih uz Europsku svemirsku agenciju i članica Referentne skupine za Svemir (MZO). Objavila je preko 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te je uvrštena u najuspješnije ljude generacije 2013. od Forbes magazina. Uz prestižni ERC Starting grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu koja je namijenjena za popularizaciju astronomije. Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je od tada nastavila rasti. Također, ambasadorica je kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Autor: Marija Čuić

Ponosni smo što možemo najaviti ovogodišnje pozvane predavače koji će održati predavanje o svojem znanstvenom putu,  problemima s kojima su se susreli, ali i prilikama koje su im se kao znanstvenicima pružile:

Prof. dr. sc. Marijan Herak
Prof. dr. sc. Vernesa Smolčič
Prof. dr. sc. Josip Tambača 
Prof. dr. sc. Iva Tolić

Veselimo se Vašem dolasku!

Autor: Marija Čuić

Repozitorij