Predavanje Centra za klimatološka...

 

Centar za klimatološka istraživanja PMF-a Vas poziva na predavanje koje će održati prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom: “Stratificiranje Plitvičkih jezera”.

 

Nakon uvodnih informacija o Plitvičkim jezerima i mehanizmu sedrenja u njima, objasnit će se što je to stratifikacija jezera, u kakvim jezerima se ona događa te zašto je za njih važna. Potom će se prikazati kako su se tijekom razdoblja 2018.–2020. stratificirala dva najveća plitvička jezera, Kozjak i Prošće. Stratifikacija u ta dva jezera određena je na temelju specijalnih mjerenja vertikalnog profila temperature s visokom vremenskom razlučivošću. Pokazat će se da se Prošćansko jezero slabije stratificiralo te da mu je hipolimnij uvijek bio topliji od onog u Kozjaku. Također, različito ponašanje Kozjaka i Prošća u toplom dijelu godine bilo je vidljivo i u debljini metalimnija, koji je u Prošću bio deblji od onog u Kozjaku, a katkad su se pojavljivala i dva metalimnija. U stratificiranim jezerima mogu se pri određenim atmosferskim uvjetima pojaviti unutarnji stojni valovi. Ti valovi su općenito važni jer utječu na miješanje i preraspodjelu vode, nutrijenata i energije u  te na resuspenziju sedimenata s jezerskog dna. Zbog razlike u stratificiranju Kozjaka i Prošća, karakteristike unutarnjih stojnih valova u ta dva jezera također su bile različite. Na kraju će se prikazati klimatske projekcije za Kozjak za razdoblje od 1970. do 2070. godine za dva scenarija (RCP 4.5 i RCP 8.5). Na temelju tih projekcija u budućnosti se može očekivati produljenje razdoblja u kojem je jezero stratificirano te porast vertikalno osrednjene temperature jezera.

 

Predavanje će se održati hibridno u utorak, 28. lipnja 2022. u 14 h u predavaoni P2 na Geofizičkom odsjeku PMF-a (Horvatovac ul. 95, Zagreb) te putem platforme Zoom na poveznici:  https://zoom.us/j/93380581676?pwd=YWZNS3czdHoyYnJIdG5tWlE0Unp6dz09
Meeting ID: 933 8058 1676
Passcode: 805896

Autor: Matej Žgela
Popis obavijesti