NASTAVNI SADRŽAJI:
- upoznavanje laboratorijskog pribora i mjera opreza
- mjerenje mase i određivanje gustoće uzorka
- mehaničko rastavljanje smjesa (dekantiranje i filtriranje)
- određivanje tališta i vrelišta
- rastavljanje smjesa na osnovi razlike u topljivosti (mjerenje molarne entalpije otapanja soli,
prekristalizacija, frakcijska kristalizacija)
- rastavljanje smjesa na osnovi razlike tlaka para (sublimacija, destilacija, vakuum-destilacija)
- priprema otopina zadanog sastava (npr. soli, kiselina, lužina)
- kemijski elementi i spojevi (određivanje molarne mase i formule spoja)
- plinovi (laboratorijsko dobivanje, fizikalna i kemijska svojstva)
ISHODI UČENJA:
1._ Pravilno rukovati laboratorijskim priborom
2._ Primijenjivati mjere opreza pri radu.
3._ Ovladati temeljnim laboratorijskim postupcima.
4._ Koristiti stečena teorijska znanja u eksperimentalnom radu.
5._ Razviti moć opažanja i točnog bilježenja eksperimentalnih podataka.
6._ Znanstveno utemeljeno interpretirati rezultate mjerenja.
|