| NASTAVNI SADRŽAJI: - upoznavanje laboratorijskog pribora i mjera opreza
 - mjerenje mase i određivanje gustoće uzorka
 - mehaničko rastavljanje smjesa (dekantiranje i filtriranje)
 - određivanje tališta i vrelišta
 - rastavljanje smjesa na osnovi razlike u topljivosti (mjerenje molarne entalpije otapanja soli,
 prekristalizacija, frakcijska kristalizacija)
 - rastavljanje smjesa na osnovi razlike tlaka para (sublimacija, destilacija, vakuum-destilacija)
 - priprema otopina zadanog sastava (npr. soli, kiselina, lužina)
 - kemijski elementi  i spojevi (određivanje molarne mase i formule spoja)
 - plinovi (laboratorijsko dobivanje, fizikalna i kemijska svojstva)
 
 ISHODI UČENJA:
 1._ Pravilno rukovati laboratorijskim priborom
 2._ Primijenjivati mjere opreza pri radu.
 3._ Ovladati temeljnim laboratorijskim postupcima.
 4._ Koristiti stečena teorijska znanja u eksperimentalnom radu.
 5._ Razviti moć opažanja i točnog bilježenja eksperimentalnih podataka.
 6._ Znanstveno utemeljeno interpretirati rezultate mjerenja.
 |