Muse na lunz seminar series in aquatic ecology

Doktorandica Iva Kokotović bila je pozvana da održi predavanje u ustanovi WasserCluster Lunz (WCL) u sklopu aktivnosti WCL seminar series. Njezino izlaganje pod nazivom „ Under pressure – molecular responses of freshwater organisms to multiple stressors “ održano je 17.05.2023., a dalo je publici uvid u istraživanja kojima se trenutno bavi u sklopu svog doktorata.

 

 

MUSE na znanstvenim simpozijima u TRAVNJU I SVIBNJU 2023.

Projekt MUSE ušao je u završnu fazu, pa nam je cilj predstaviti rezultate što široj domaćoj i međunarodnoj znanstvenoj publici. Članovi projektnog tima sudjelovali su na 33. međunarodnom znanstvenom skupu SETAC Europe, odnosno 33. europskom skupu društva The Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC) koji je održan od 30.04.-04.05.2023. u Dublinu, u Irskoj. Radi se o izuzetno velikom skupu, na kojem je ove godine bilo oko 2300 priopćenja, stoga je bio izuzetna prilika za prezentiranje rezultata ali i umrežavanje s velikim brojem znanstvenika s različitih institucija diljem svijeta. Predstavili smo rezultate svojih istraživanja, Iva Kokotović, Filip Ložek i Marina Veseli u vidu posterskih, a Ana Previšić u vidu usmenog priopćenja. Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.

 

 

U travnju smo rezultate predstavili na 4. Simpoziju o biologiji slatkih voda (SOBS) s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održao u petak, 21. travnja 2023. godine na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Članovi projektnog tima održali su četiri usmena priopćenja na spomenutom simpoziju, Iva Kokotović, Filip Ložek i Ana Previšić održali su predavanja u kojima su predstavili rezultate laboratorijskih pokusa vezanih uz učinke povišene temperature vode i onečišćenja na slatkovodne beskralješnjake. Marina Veseli je održala predavanje vezano uz rezultate terenskih istraživanja s ciljem pružanja novih spoznaja o prijenosu onečišćujućih tvari iz vodenih u kopnene ekosustave putem hranidbenih mreža. Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.

 

 

 

MUSE na 5. simpoziju hrvatskog entomološkog društva

Marina Veseli, Iva Kokotović i Andreja Brigić aktivno su sudjelovale na 5. Simpoziju Hrvatskog Entmološkog Društva, održanom 29. i 30.09.2022. u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje su prezentirale rezultate istraživanja u obliku posterskih i usmenih priopćenja. Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.

MUSE na simpoziju 17th International Symposium on Trichoptera


Marina Veseli, Iva Kokotović i Ana Previšić aktivno su sudjelovale na simpoziju 17th International Symposium on Trichoptera koji je održan 04.-09. rujna 2022, u Lunz am See, Austrija. Ana je održala plenarno predavanje u kojem je dala pregled istraživanja koja se provode u okviru projekta MUSE (pod naslovom “Advancing the understanding of aquatic-terrestrial contaminant transport using aquatic insects”). Marina je održala usmeno predavanje pod naslovom “Cross-ecosystem transfer of pharmaceuticals and endocrine distruptors through emerging caddisflies, dok je Iva imala postersko izlaganje pod naslovom “Effects of climate change and pollution on caddisflies: insights from a multiple stress experiment. Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.

 

 

 

MUSE na znanstvenim simpozijima u TRAVNJU I SVIBNJU 2022.


Doktorandice Marina Veseli i Iva Kokotović sudjelovale su na simpoziju SETAC EUROPE 32ND ANNUAL MEETING koji se održao 15.–19.05.2022. u Kopenhagenu, u Danskoj, gdje su prezentirale rezultate istraživanja u obliku posterskih priopćenja pod („Bioaccumulation of Pharmaceuticals and Endocrine Disrupting Chemicals in Macrophytes“ i „Emerging Aquatic Insects Transfer Environmental Stress Across Ecosystems“). Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.


Iva i Marina također su sudjelovale na 6. simpoziju studenata doktorskih studija PMF-a održanom 23.-24.04.2022. u Zagrebu gdje su prezentirale rezultate istraživanja u obliku usmenih priopćenja („Help me out, I'm in a multistress environment!“ i „Bioaccumulation and bioamplification of pharmaceuticals and endocrine disrupting compounds in caddisfly Silo nigricornis“). Više informacija nalazi se u knjizi sažetaka.

 

 

 

 

online predavnje i hrvatski radio

Ana Previšić predstavila je istraživanja koja se provode u sklopu nekoliko trenutnih projekata u okviru problematike utjecaja višestrukih stresora, te klimatskih promjena na slatkovodne ekosustave u online-predavanju usmjerenom široj javnosti, održanom u petak, 4. veljače 2022. u sklopu redovitih predavanja Centra za klimatološka istraživanja PMF-a (http://www.pmf.unizg.hr/geof/aktualnosti/novosti_za_naslovnicu?@=1mqpu). Nadalje, Ana je gostovala u emisiji „Slušaj kako zemlja diše“ Hrvatskog radija, emitirane u petak 4. ožujka 2022. u 13:10 na Hrvatskom radiju 1. program (dostupno za skinuti pod: https://radio.hrt.hr/slusaonica/slusaj-kako-zemlja-dise).

 

Prometej HRT 

Članovi projektnog tima Ana Previšić (PMF) i Marko Rožman (IRB) gostovali su u emisiji Prometej HRT-a gdje su predstavili istraživanja koja se provode u sklopu tekućih HRZZ projekata (MUSE PZS-2019-02-9479 i UNDERSTANODR IP-2018-01-2298). Emisija je emitirana 03.02.2022. na HTV1, te na HTV4, a trajno je dostupna na HRTi.

 

 

Izlaganja na Znanstvenoj školi

Doktorandice, Marina Veseli i Iva Kokotović, održale su usmena izlaganja u kojima su prezentirale svoj rad u okviru Znanstvene škole „Sveobuhvatni pristup istraživanju antropogenih pritisaka na okoliš“ u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, održane online, 7. – 10. 12. 2021. Znanstvena škola je namijenjena studentima doktorskih studija iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti.
https://znanskola2021.com.hr/

 

 

 

 

 

Posjet Sveučilištu koblenz-landau

Doktorandica Marina Veseli posjetila je Fakultet za prirodne znanosti i znanosti o okolišu na Sveučilištu Koblenz-Landau, u Landau, u Njemačkoj. Posjetila je istraživačke grupe koje vode Prof. Dr. Ralf B. Schäfer i Jun.-Prof. Dr. Mirco Bundschuh, koje se bave sličnom tematikom istraživanja. U sklopu posjeta, Marina je održala predavanje o istraživanjima i rezultatima projekata MUSE i UNDERSTANDOR nakon kojeg je uslijedila konstruktivna rasprava. Pri tome su razmatrane su i mogućnosti suradnje. Osim toga razgledala je različite mikro- i mezokozmos eksperimentalne sustave koje navedene grupe koriste za svoja istraživanja. 

Zahvaljujemo domaćinima na produktivnom sastanku!

 

MUSE na znanstvenim simpozijima u SRPNJU I RUJNU 2021.

 

Članovi projektnog tima sudjelovali su na simpoziju SEFS12 (12th Symposium for European Freshwater Sciences) koji se održao u online okruženju od 25.-30.07.2021. Doktorandice Marina Veseli i Iva Kokotović prezentirale su rezultate istraživanja u obliku usmenog priopćenja pod naslovom "Taxon specific bioaccumulation and transfer of contaminants from aquatic to terrestrial ecosystems", te postera pod naslovom "Transfer of environmental stress across ecosystems through emerging aquatic insects". 

Knjiga sažetaka simpozija nalazi se na poveznici:  https://www.sefs12.com/abstract

 

Doktorandica Iva Kokotović sudjelovala je na Simpoziju mladih ekologa i evolucijskih biologa održanim u organizaciji Association of Naturalists Students of the Jagiellonian University, Poland, koji je održan online od 03-05.09.2021. Iva je održala predavanje pod naslovom „Cross-ecosystem transfer of environmental stress through emerging aquatic insects”.

Više informacija nalazi se na poveznici: http://cyeeb2021.pl/

Seminar I: Iva Kokotović

Doktorandica Iva Kokotović, (Poslijediplomski sveučilišni studij Biologija) održala je u sastavu doktorskog studija Biologije Seminar I pod naslovom: Višestruki stresori u slatkovodnim ekosustavima: Indikatori i interakcije, 12.07.2021 u 11:00h, putem online videopoziva na platformi MS Teams.

http://www.pmf.unizg.hr/biol/studiji/doktorski_studij/termini_seminara?@=1mg3c#news_96477

 

MUSE na znanstvenim simpozijima u travnju i svibnju 2021.

Doktorandice Marina Veseli i Iva Kokotović sudjelovale su na Simpoziju studenata doktorskih studija PMF-a 2021. Simpozij se održao 24. i 25.04. na Sveučilištu u Zagrebu. Marina je u posterskom priopćenju predstavila in situ istraživanje pod naslovom "Makrofiti kao spremnici za onečišćujuće tvari - Macrophytes as storage units for emerginig contaminants". Iva je u posterskom priopćenju i mini-predavanju predstavila istraživanje pod naslovom „Učinak višestrukih stresora na vodene kukce:što možemo naučiti iz laboratorijskog pokusa? - Multiple stressor effects on stream aquatic insects: insights from a microcosm experiment“.

Više informacija nalazi se na poveznici:

https://www.pmf.unizg.hr/studiji/doktorski_studiji/simpozij_studenata_doktorskih_studija_pmf-a

Ana Previšić je na simpoziju SETAC Europe 31st Annual Meeting koji je održan online u razdoblju od 03.-06.05. predstavila rezultate istraživanja o transportu farmaceutski aktivnih tvari i endokrinih disruptora iz slatkovodnih u kopnene ekosustave putem emergencije vodenih kukaca.

Ana Previšić - Life History Traits of Aquatic Insects Determine Bioaccumulation and Transfer of Emerging Contaminants from Aquatic to Terrestrial Ecosystems

https://setac.confex.com/setac/europe2021/meetingapp.cgi/Paper/3926

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOĆ Biologije 2021

 

 

 

 

 

 

 

Video prilog o stresorima u slatkovodnom okolišu snimljen za ovogodišnju Noć biologije, dijela manifestacije Dan i noć na PMF-u  nalazi se na poveznici: https://daninoc.pmf.unizg.hr/biologija/

Prilog je također dostupan na youtube kanalu PMF-a: https://www.youtube.com/watch?v=cM2WI5diMxg

Pripreme za NOĆ Biologije 2021

 

 

 

 

 

 

 

Pripreme za ovogodišnju Noć biologije (https://nocbiologije.biol.pmf.unizg.hr/) koja će se održati u sastavu manifestacije Dan i noć na PMF-u (https://daninoc.pmf.unizg.hr/) su u punom jeku!

Kako smo ove godine u virtualnom okruženju, odlučili smo se za snimanje video priloga. Tako su ekipe projekata MUSE (Ana Previšić, Marina Veseli, Iva Kokotović) s Biološkog odsjeka i UNDERSTANDOR (Marko Rožman, Ivana Grgić, Katarina Cetinić) s Instituta Ruđer Bošković udružile snage i rade na prilogu o utjecaju višestrukih stresora u slatkovodnim ekosustavima.

U tome su nam puno pomogla djeca iz OŠ Remete iz Zagreba i OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina, te im ovom prilikom najljepše zahvaljujemo!

 

DObro jutro Hrvatska HRT

Ana Previšić gostovala je u emisiji Dobro jutro Hrvatska (HRT1). Zajedno s izv.prof.dr.sc. Ivanom Herceg Bulić s Geofizičkog odsjeka predstavila je novoosnovani Centar za klimatološka istraživanja PMF-a, čiji je osnovni cilj razvoj i provedba interdisciplinarnih istraživanja klime i utjecaja klimatskih promjena. U okviru toga, Ana je predstavila istraživanja koja se provode u sklopu MUSE projekta, a vezana su za utjecaje klimatskih promjena na slatkovodne ekosustave.

https://www.hrt.hr/667481/vrijeme-i-promet/centar-za-klimatoloska-istrazivanja-omogucava-nova-znanja

Seminar I - Marina Veseli

Doktorandica na projektu, Marina Veseli, (Poslijediplomski sveučilišni studij Biologija) održat će Seminar I pod naslovom: Vodeni kukci kao biovektori u prijenosu onečišćujućih tvari iz slatkovodnog u kopneni ekosustav08. 06. 2020. u 11:15, u dvorani III. krila na Institutu Ruđer Bošković.

Tema seminara vezana je uz tematiku istraživanja na projektu MUSE.

http://www.pmf.unizg.hr/biol/studiji/doktorski_studij/termini_seminara?@=1luc5#news_27403

 

Znanstveni krugovi HRT-a

Članovi projektnog tima Ana Previšić (PMF) i Marko Rožman (IRB) gostovali su u emisiji Znanstveni krugovi HRT-a gdje su predstavili nedavno objavljeni rad u znanstvenom časopisu Science of the Total Environment, pod naslovom “Aquatic macroinvertebrates under stress: Bioaccumulation of emerging contaminants and metabolomics implications”. Osim što su objasnili bioakumulaciju onečišćivača i metabolički odgovor slatkovodnih beskralješnjaka na stres u okolišu, predstavili su istraživanja koja se provode u sklopu tekućih HRZZ projekata (MUSE PZS-2019-02-9479 and UNDERSTANODR IP-2018-01-2298). Emisija je emitirana 25.02.2020. and 11.07.2020.