Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Onečišćenje atmosfere i globalno zagrijavanje

Šifra: 37629
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić - Predavanja
prof. dr. sc. Gordana Medunić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Fizikalni aspekti onečišćenja atmosfere ? Struktura i sastav čiste atmosfere. Izvori atmosferskog onečišćenja (prirodni, antropogeni), tipovi izvora (kontinuirani i trenutni; točkasti, linijski i površinski). Procesi koji djeluju na atmosferske onečišćujuće tvari (suho i mokro taloženje, kemijska transformacija, advekcija, turbulentna i molekularna difuzija) te njihova ovisnost o prostorno-vremenskoj skali i o stabilnosti atmosfere. Teorijski modeli prijenosa i rasapa atmosferskih onečišćujućih tvari. Geokemijski aspekti onečišćenja atmosfere - Globalni problemi onečišćenja atmosfere i njihov utjecaj na zdravlje (uvod). Stratosferska kemija i ozonski sloj, katalitički procesi stvaranja i destrukcije ozona, ozonu štetne tvari, ?ozonska rupa? i efekti na zdravlje. Biogeokemijski ciklusi sumpora, dušika i drugih antropogenih elemenata (osim ugljika). Problem kiselih kiša: definicija i nastanak, te posljedice na okoliš i ljudsko zdravlje. Biogeokemijski ciklus ugljika i njegovih spojeva. Biogeokemijski ciklusi drugih stakleničkih plinova. Globalno zagrijavanje i efekt staklenika.
Literatura:
  1. Penzar, B. i suradnici (1996): Meteorologija za korisnike, Školska knjiga, Zagreb, 274 str., (poglavlje 3).
  2. http://jadran.gfz.hr/
  3. Baird, C. & Cann, M. (2005): Environmental Chemistry, W. H. Freeman and Company, New York, 652 str.
  4. Prohić, E. (1998): Geokemija, Targa, Zagreb, 554 str.
  5. Članci iz stručne literature (za izradu domaćih zadaća).
1. semestar
Izborni predmeti - Redovni Studij - Znanosti o okolišu
Termini konzultacija:

Obavijesti

Poštovane studentice i studenti prve godine smjera Znanosti o okolišu,

nastavu iz predmeta ONEČIŠĆENJE ATMOSFERE I GLOBALNO ZAGRIJAVANJE drže dvije nastavnice (Z.B.Klaić i G.Medunić), svaka po polovicu semestra.

Prof. Klaić će održati SVOJE prvo predavanje u ponedjeljak poslijepodne onako kako je navedeno ovdje na oglasnoj ploči.

Prof. Medunić će održati SVOJE prvo predavanje u srijedu 05.10.2022. od 8:30 do 10:00 u GPZ-008. Drugo predavanje prof. Medunić bit će onako kako je navedeno tj. u srijedu 12.10.2022. od 8:30 do 10:00 sati.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća oko početka održavanja nastave slobodno pošaljite mail profesoricama (adrese se nalaze na našim mrežnim stranicama geofizičkog i geološkog odsjeka) ili nazovite:

prof. Klaić 01/4605929, prof. Medunić 01/4605909.

 

Hvala na razumijevanju i nadamo se da vas nismo zbunile s ovim obavijestima. Naime, prof. Medunić obično svoj dio nastave drži u drugoj polovici semestra, ali zbog drukčijeg rasporeda svojih znanstvenih aktivnosti ove godine morala je promijeniti raspored držanja nastave. Vidimo se uskoro tj. 05.10.2022. u 8:30 u predavaonici GPZ-008.

 

G.Medunić

Autor: Gordana Medunić

Studentice i studenti, drugo predavanje održat će se u terminu 08:30-10:00 sati (molim vas da ne kasnite) u predavaonici GPZ-008 (podrum zgrade geološkog odsjeka, Horvatovac 102a). 

Gordana Medunić

Autor: Gordana Medunić

Poštovane studentice i studenti,

prvo predavanje iz Onečišćenja atmosfere i globalnog zagrijavanja iznimno će se održati u ponedjeljak 10. listopada 2022. u Geofizičkom odsjeku, Horvatovac 95, predavaona P1 u trajanju od 16 do 18 h (umjesto u srijedu 5. listopada). Nakon toga, nastava će se dalje održavati po rasporedu - srijedom od 8 do 10 h u zgradi Geološkog odsjeka.

                                                   Zvjezdana Klaić

 

 

Autor: Zvjezdana Bencetić Klaić