PMF - Geološki odsjek

RASPORED SJEDNICA

Raspored sjednica Vijeća Geološkog odsjeka u ak. god. 2022./23. i datuma predaje materijala za Povjerenstvo za nastavu nalazi se ovdje.


Obavijesti

Znanstvena istraživanja podižu...

U Glasu Istre pročitajte o projektu „Računalni model strujanja, poplavljivanja i širenja onečišćenja u rijekama i obalnim morskim područjima“ Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na kojem su suradnice i zaposlenice Geološkog odsjeka PMF-a, docentice Kristina Pikelj i Hana Fajković. 

Autor: Andrea Čobić
Znanost s potpisom

Doc. dr. sc. Kristina Pikelj gostovala je u emisiji Prometej Hrvatske radiotelevizije u reportaži Znanost s potpisom. Emisija je emitirana 17. ožujka 2022. godine, a dostupna je na platformi HRTI putem poveznice.

Doc. Pikelj je ukratko ispričala o tome zbog čega se bavi istraživanjima u geologiji mora i na koji način bavi istraživanjima obalnog prostora i plaža, istaknuvši  sve veću ugroženost obalnog prostora, te mora općenito.

Autor: Andrea Čobić
Treći element: Vulkani

Povremeno se naš planet probudi i neočekivano nas podsjeti na svoje početke, ali i upozori na budućnost koja je pred nama. Prije dvije godine osjetili smo potres, ali u zadnjih godinu dana bilo je i nekoliko erupcija vulkana, srećom ne kod nas.

Gosti u Trećem elementu, doc. dr. sc. Katarina Gobo i doc. dr. sc. Frane Marković s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, su objasnili vrste erupcije, zašto se događaju, kakav je utjecaj erupcije vulkana na čovjeka i okoliš, što se događa s tlom i životom na područjima erupcije te imaju li erupcije vulkana i neke pozitivne učinke. Dotaknuli su se i erupcija na La Palmi, Hunga Tonge i mnogih drugih. 

Emisija je emitirana 13. travnja 2022., a može se pogledati na poveznici.

Autor: Andrea Čobić
Oko znanosti

Fosilizirani ostaci biljaka i životinja pričaju nam priču o životu na Zemlji kroz milijune godina, a tu priču možemo čuti i vidjeti ako posjetimo paleontološku zbirku. 

Na poveznici poslušajte gostovanje doc. dr. sc. Karmen Fio Firi u emisiji 1. Hrvatskog radija Oko znanosti u kojoj je među ostalim pričala o geološko-paleontološkoj zbirci Geološkog odsjeka PMF-a, fosilnom bogatstvu Hrvatske i Geološkoj šetnji Zagrebom.

Autor: Andrea Čobić
Djelatnici Geološkog odsjeka održali...

U utorak, 5. travnja 2022. djelatnici Geološkog odsjeka PMF-a, prof. dr. sc. Marijan Kovačić te docentice Karmen Fio Firi i Andrea Čobić, su za učenike četvrtih razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković u Osijeku održali  interaktivna izložba o fosilima, stijenama i mineralima, te predavanje o nastanku Panonskog bazena.

Autor: Andrea Čobić
Održan je znanstveno-popularni...

U petak 8. travnja 2022. svih je sedam odsjeka PMF-a sudjelovalo u znanstveno-popularnoj manifestaciji Dan i noć na PMF-u.

Inspirirani trenutnom situacijom predstavljana je METAstabilnost. Program je bio neizvjestan i nepredvidiv, znanstveno-popularan, s nešto većom energijom nego 2021., pažljivo, umjereno i stabilno izveden.

Online dio na službenom YouTube kanalu PMF-a, je do sada, imao više od 9000 pregleda. Mrežnu stranicu Dana i noći na PMF-u je posjetilo više od 2300 ljudi na dan manifestacije, a 6600 od najave programa.

Dio uživo je održan pred više od 1000 posjetitelja, a online prenošenju (streamu) se priključilo 1650 ljudi.

O manifestaciji su izvještavali:

· web portali: Telegram, R+, Grazia (2 najave), Journal (2 najave),

· radio postaje: Top Radio, Antena, Yammat, HRT,

· TV prilozi i javljanja: Kod nas doma, Dobro jutro.

 

Javljanja uživo na sam dan događanja su popratili HRT Dnevnik, RTL Vijesti i Dnevnik Nove TV.

 

Manifestacija Dan i noć na PMF-u 2022. je nadmašila sva očekivanja!

 

Autor: Andrea Čobić
STEM ambasadori u OŠ Petra Preradovića

 

U povodu druge godišnjice velikog potresa koji je pogodio Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, učenici petih razreda Osnovne škole Petra Preradovića na zagrebačkoj Volovčici s velikim su zanimanjem sudjelovali u radionici o građi Zemlje, nastanku i jačini potresa te njegovim posljedicama u sklopu projekta Razvoj mreže STEM ambasadora“. U organizaciji i provođenju radionice sudjelovala je i naša doc. dr. sc. Karmen Fio Firi. 

Više o radionici možete pročitati u Jutarnjem listu te na portalima Sretna mamaCivilno društvo i Poduzetnik, a video reportažu u HRT dnevniku.

Autor: Andrea Čobić
Ne dirajte ove šarene oblutke!

Postavljanje i praćenje pametnih oblutaka na plaži Ploče u Rijeci.

Postavljanje i praćenje pametnih oblutaka na plaži Ploče odvijalo se u veljači 2022. i traje sve do svibnja 2022. u sklopu projekta HRZZ BEACHEX na kojem je jedna od suradnica doc. dr. sc. Kristina Pikelj.

Postavljanje oblutaka popratilo je više mrežnih portala, Novi list, te Kanal Ri. Poveznice na navedene viejsti možete naći u nastavku teksta: 

Autor: Andrea Čobić

Gostovanje prof. Balena u emisiji Drag mi je Platon na Hrvatskom radiju gdje bilo govora o uzrocima i posljedicama erupcije vulkana na otočju Tonga možete poslušati na poveznici

Emisija je emitirana 21. siječnja 2022. godine. 

Autor: Andrea Čobić
Gostovanje prof. Balena u emisiji...

 

Prof. dr. sc. Dražen Balen s Mineraloško-petrografskog zavoda Geološkog odsjeka PMF-a gostovao je u emiciji Treći element - Život na Marsu. 

Emisija se može pogledati na You Tube kanalu Trećeg elementa putem poveznice, a gostovanje prof. Balena počinje od 23 min. 

Autor: Andrea Čobić
Reportaža o Geološkoj šetnji Zagrebom...

 

U Jutarnjem listu objavljenom 23. studenog 2021. objavljena je i reportaža o Geološkoj šetnji Zagrebom koju je osmislila i vodi docentica Geološkog odsjeka PMF- Karmen Fio Firi. 

Reportaža se može pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju novina, a Zagrebom se prošetati može i u virtualnom svijetu na poveznici

Autor: Andrea Čobić
Docentice s Geološkog odsjeka PMF-a...

 

U ponedjeljak, 15. 11. 2021., za učenike četvrtog razreda prirodoslovne gimnazije održana je interaktivna izložba o fosilima, stijenama i mineralima. Predavanje su održale docentice s Geološkog odsjeka PMF-a, Karmen Fio Firi i Andrea Čobić, te dr. sc. Morana Hernitz Kučenjak iz INA-e. Učenici su na predavanju mogli vidjeti primjerke fosila, minerala i stijena te provjeriti svoje znanje stečeno na satovima geologije.

Posjet školi je održan u sklopu nastave iz Geologije koja je od ove školske godine uvedena u četvrte razrede Prirodoslovnih gimnazija kao predmet.

U sklopu projekta geološki odsjek donirao je SŠ Pregrada vrijednu zbirku stijena i minerala, te odabrane literature.

Autor: Andrea Čobić

Prof. dr. sc. Dražen Balen gostovao je u emisiji Hrvatske radiotelevizije Prometej u reportaži o vulkanima. 

Emisija je emitirana na programu HRT1 11. studenog 2021., a i dalje se može pogledati na platformi HRTi.

Dio o vulkanima i izjavu prof. Balena se mogu pogledati od 20 min.

Autor: Andrea Čobić

 

Reportažu NoveTV o 3. danu karijera na PMF-u - WISE možete pogledati na poveznici

Autor: Andrea Čobić

 

Izjavu za medije prof. dr. sc. Dražena Balena u vezi erupcije vulkana na kanarskom otoku La Palma u Španjolskoj, a koja je objavljena u RTL Direktu i na mrežnoj stranici Net.hr 27. listopada 2021. možete pogledati na poveznici

Izjave prof. Balena se mogu pogledati od 1:55 te od 2:55 min.

 

Autor: Andrea Čobić

IZ MEDIJA: O ZAŠTITI NALAZIŠTA DINOSAURA

U Dnevniku NOVATv dana 19. svibnja 2021. prikazan je prilog o zakonu o zaštiti nalazišta dinosaura u kojem je izjavu dao i izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mezga. Prilog možete vidjeti na linku: https://novavideo.dnevnik.hr/product/emisije/41630-dnevnik-19-05-2021, od 44:40 minuta.


IZ MEDIJA: O praćenju naplavina Posidonije na Dugom otoku

Višemjesečnim praćenjem naplavina morske cvjetnice Posidonia oceanica na plaži Sakarun na Dugom Otoku doc. dr. sc. Kristina Pikelj je u sklopu projekta POSBEMED2 (kojeg je nositelj JU Natura Jadera iz Zadra) dokazala da cvjetnica kada je u moru igra važnu ulogu u opskrbi plaže sedimentom, a nakon toga listovi cvjetnice naplavljeni na obalu čuvaju taj isti sediment od erozije.

Prilog na ovu temu u emisiji More na HRT-u prikazan je 16. svibnja 2021. g. 

https://more.slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/jedna-o-najljepsih-plaza-na-jadranu-ne-izgleda-kao-na-turistickim-prospektima-1094566
https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/je-li-vaznije-zadovoljiti-ocekivanja-kupaca-ili-sacuvati-ekolosku-ravnotezu-1594705


Iz medija: o nasipavanju plaža na području Makarske

Na portalima tportal.hr i makarska-danas.com objavljeni su članak i intervju u kojima prof. dr. sc. Dalibor Carević i doc. dr. sc. Kristina Pikelj daju mišljenja o kvaliteti materijal kojima se nasipavaju plaže na području grada Makarske.

Profesor Carević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu voditelj je projekta Beachex (HRZZ, PZS-2019-02-3081)  na kojem, među ostalima, sudjeluje i docentica Pikelj s Geološkog odsjeka PMF-a.

"Novi ekocid u Makarskoj; plažu nadohranili zemljom, a tvrde da je čista žalika. Profesor s Građevinskog fakulteta: Tu je najmanje 30 do 50 posto zemlje": https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/novi-ekocid-u-makarskoj-plazu-nadohranili-zemljom-a-tvrde-da-je-cista-zalika-profesor-s-gradevinskog-fakulteta-tu-je-najmanje-30-do-50-posto-zemlje-20210402

"Znanstvenici Carević i Pikelj: Na Makarskoj rivijeri plaže se grade samo za jednu sezonu": https://makarska-danas.com/znanstvenici-carevic-i-pikelj-na-makarskoj-rivijeri-plaze-se-grade-samo-za-jednu-sezonu/


IZ MEDIJA: O SIMPOZIJU STUDENATA DOKTORSKIH STUDIJA ODRŽANOM 24. I 25. TRAVNJA 2021.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska Hrvatske radiotelevizije prikazan je prilog vezano uz održavanje Simpozija studenata doktorskih studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Prilog možete vidjeti ovdje.

Polusatni prilog o Simpoziju emitiran je i u emisiji Oko znanosti na HR1. Emisiju je snimila novinarka Marija Hanzec, bivša studentica PMF-a, i možete je pronaći na poveznici: https://radio.hrt.hr/ep/simpozij-doktorskih-studija-pmf-a/380167/

Simpozij je bio najavljen i u radio emisiji Glazbeni kurikulum Borisa Jokića, u kojoj se o Simpoziju govori od min. 1:29:55 – 1:31:10. Emisiju možete poslušati na: https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/glazbeni-kurikulum-borisa-joki%C4%87a-23042021/


Iz medija: sudjelovanje u emisiji HRT-a "Treći element"

Dr. sc. Frane Marković sudjelovao je u u popularno znanstvenoj emisiji HRT-a „Treći element“ u kojoj se na razumljiv način progovara o suvremenim znanstvenim istraživanjima. Epizoda 26 iz pete sezone emisije, pod nazivom „Vulkani – bijes prirode“,  dostupna je na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=U5bin-6C2Mo