Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Mineralogija

Šifra: 37628
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Darko Tibljaš - Predavanja
Izvođači: Zvonka Gverić, mag. geol. - Vježbe u praktikumu
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Vježbe u praktikumu 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Strukturna kristalografija - definicija minerala, trodimenzionalna periodična građa, kristalna rešetka, jedinična ćelija, kristalni sustavi, elementi simetrije, definiranje kristalnih struktura, koordinate atoma, Bravaisove rešetke, prostorne grupe, ovisnost struktura o kemijskim vezama, izomorfija, polimorfija, kristali mješanci. Morfologija - kristalna forma, zona, zakon o stalnosti kutova, sferna projekcija, stereografska projekcija, zakon o racionalnom odnosu parametara, označavanje ploha i smjerova na kristalu, kristalne klase. Oblik minerala, kristali, kristalni agregati, specifična težina, kalavost, lučenje, lom, tvrdoća, boja, crt, sjaj. Pregled najčešćih metoda istraživanja minerala ? optička mikroskopija, elektronska mikroskopija, rendgenske difrakcijske metode, metode kemijske analize. Princip kristalokemijske klasifikacije minerala, pregled najvažnijih minerala, njihovih svojstava i načina pojavljivanja te njihovog utjecaja na okoliš

Ishodi učenja:

Demonstrirati poznavanje i razumijevanje osnovnih pojmova o trodimenzionalnoj građi minerala odnosno o kristaliziranoj materiji te principima simetrije.
Demonstrirati poznavanje i razumijevanje mineraloške nomenklature i simbolike.
Odrediti simetriju kristalnih poliedara.
Demonstrirati poznavanje i razumijevanje najčešćih metoda analize minerala i stijena.
Demonstrirati poznavanje i razumijevanje principa sistematike minerala te poznavanje najvažnijih petrogenih i rudnih minerala te njihovog utjecaja na okoliš.
Literatura:
 1. Klein, C. (2002): Mineral Science. John Wiley & Sons, New York, 641 str.
 2. Nesse, W.D. (2000): Introduction to Mineralogy. Oxford University Press, Oxford, 442 str.
 3. Bermanec, V. (1999): Sistematska mineralogija ? mineralogija nesilikata. Targa, Zagreb. 264 str.
 4. Slovenec, D., Bermanec, V. (2003); Sistematska mineralogija ? mineralogija silikata. Denona, Zagreb. 359 str.
 5. Vaughan, D.J., Wogelius, R.A. (2000): Environmental Mineralogy. EMU Notes in Mineralogy. Eötvös University Press, Budapest, 434 pp.
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni Studij - Znanosti o okolišu
Termini konzultacija:
 • prof. dr. sc. Darko Tibljaš:

  Konzultacije uživo su moguće u terminima nakon nastave, a osim toga on-line i uživo prema dogovoru.

  Lokacija:
 • Zvonka Gverić, mag. geol.:

  SRI 13 - 15h

  Lokacija: MPZ 4

Obavijesti

Vježbe iz Mineralogije (gradivo vezano uz optička istraživanja minerala) održat će se u petak, 2. lipnja u predavaonici MPZ 2, prema sljedećem rasporedu:

1. grupa: od 11.45 do 13.15
2. grupa: od 13.15 do 14.45
3. grupa: od 14.45 do 16.15

Mole se studenti da se zbog ograničenog broja mikroskopa drže termina svoje grupe, ažurirani raspored po grupama nalazi se u repozitoriju kolegija.

Autor: Zvonka Gverić

Rezultati međuispita održanog 26. svibnja unešeni su u repozitorij (kartica Ocjenjivanje).

Uvid u materijale bit će moguć u petak, 2. lipnja nakon termina vježbi za 1. i 2. grupu studenata, i prije početka vježbi (u 14.30h) za 3. grupu studenata.

Autor: Zvonka Gverić

Podsjećaju se studenti koji imaju pravo izlaska na međuispit (ako su predali obje zadaće) da će se međuispit održati u petak, 26. svibnja u 12.15 sati u predavaonici MPZ 1.

Zbog planiranja broja modela, mole se studenti koji planiraju izaći na međuispit da se upišu ovdje.

Autor: Zvonka Gverić

U repozitorij je dodana prezentacija s osnovnim informacijama i rasporedom vježbi iz Mineralogije za ak.god. 2022./2023.
Podsjećaju se studenti da vježbe za 1. grupu počinju ovaj petak 10. ožujka u 12:15, a za 2. grupu u 14:15 sati. Vježbe za 3. grupu počinju 17. ožujka u 12:15 sati.

Također se obavještavaju studenti da će se 31. ožujka nakon termina vježbi 3. grupe iznimno održati predavanje za SVE studente, s početkom u 14:00 sati.

Autor: Zvonka Gverić