Događanja na PMF-u

27.
siječnja
12:00-14:00,
Kemijski odsjek, predavaona 225

Obavijesti

Preminula dr. sc. Vlasta Allegretti...

U ponedjeljak, 10. siječnja 2022., u 74. godini života preminula je dr. sc. Vlasta Allegretti Živčić, naša draga i cijenjena umirovljena stručna savjetnica.

Rođena je 12. travnja 1948. godine u Zagrebu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Kemijskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od 1972. godine zaposlena je najprije kao asistent, zatim viši asistent te stručni suradnik, a od 2009. godine kao stručni savjetnik u Zavodu za analitičku kemiju. Umirovljena je 1. listopada 2013. godine.

Bila je članica Hrvatskog kemijskog društva, Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja, a do umirovljenja bila je članica Državnog povjerenstva za susrete i natjecanja iz kemije. Kao nositeljica kolegija Viši praktikum iz analitičke kemije I i Viši praktikum iz analitičke kemije II osuvremenila je izvođenje praktičnog rada putem uvođenja novih tehnika u analizi realnih uzoraka. Temeljem njenog inovativnog rada, novi analitički pristupi prihvaćeni su u daljnjoj razradi nastavnih sadržaja Zavoda za analitičku kemiju.

Stručni rad dr. sc. Vlaste Allegretti Živčić ogledao se kroz prevoditeljski i recenzentski angažman. Recenzirala je sveučilišni udžbenik H. Günzler, H-U. Gremlich, Uvod u infracrvenu spektroskopiju, prevoditelji: Z. Meić i G. Baranović, Školska knjiga, Zagreb, 2006. Prevoditelj je knjige: Theodore Gray, Molekule, Elementi i arhitektura svega oko nas, Školska knjiga, Zagreb, 2015. Kao iznimni doprinos sveučilišnoj nastavi analitičke kemije, posebno se ističe njena suradnja u prijevodu udžbenika D. A. Skoog, D. M. West, F. J. Holler, Osnove analitičke kemije, 6. izdanje eng., 1. izdanje hrv., Školska knjiga, Zagreb, 1999. Udžbenik je prihvaćen kao temeljna literatura u izvođenju nastave različitih kolegija u Zavodu za analitičku kemiju, uz to je jedan od malobrojnih sveučilišnih udžbenika na hrvatskom jeziku u grani analitičke kemije.

Temeljem posebnih zasluga za razvoj i promicanje djelatnosti u grani analitičke kemije, dr. sc. Vlasta Allegretti Živčić nagrađena je Medaljom Kemijskog odsjeka u kategoriji zaslužan djelatnik.

Svoja znanja i vještine, nesebično je prenosila te će još dugo živjeti u našim sjećanjima.

Posljednji ispraćaj naše Vlaste bit će u krugu najuže obitelji.

Autor: Adriana Kenđel

Poštovane diplomantice, poštovani diplomanti,

s obzirom na nove epidemiološke mjere o ograničavanju okupljanja, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba nam nije dao suglasnost za održavanje promocije tako da se planirane promocije za 22. siječnja 2022., nažalost, neće održati.

Svakako ćemo pratiti epidemiološku situaciju te pokušati što prije odrediti novi termin za promocije.

Studenti koji ne žele čekati novi termin promocija slobodno se mogu javiti u Ured za studente Kemijskog odsjeka i zatražiti povrat novca.

Autor: Adriana Kenđel

Poštovani i dragi studenti, 

ovim putem vas obavještavamo da će za ulazak u prostore PMF-a EU digitalna COVID potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju (sve vezano uz bolest COVID-19) od 3. siječnja 2022. biti potreban i studentima.

Odluka o uvođenju COVID potvrde

VAŽNO - Upute za studente vezane uz COVID potvrde

Autor: Adriana Kenđel
UPUTE ZA STUDENTE – Opravdanje...

1) Pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2

U slučaju pozitivnog nalaza, student je dužan skeniranu liječničku potvrdu poslati u studentsku referadu. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog bolesti ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je dijagnosticiran COVID-19 (u prilog sken potvrde pozitivnog nalaza).

 

2) Propisana mjera samoizolacije

U slučaju da mu je određena samoizolacija, student je dužan poslati u studentsku referadu službenu potvrdu epidemiologa o propisanoj samoizolaciji. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog propisane samoizolacije ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je propisana samoizolacija (u prilog sken potvrde od epidemiologa).

Autor: Adriana Kenđel
COVID-19 PROTUEPIDEMIJSKE MJERE -...

Na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjećamo na sljedeće:

  • Studenti, nastavnici, ostali zaposlenici Fakulteta i posjetioci, ne smiju ulaziti u unutarnje i vanjske prostore  Kemijskog odsjeka ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, dišne (respiratorne) simptome (kašalj, teškoće u disanju, curenje iz nosa) ili ostale simptome zarazne bolesti (poremećaj osjeta njuha i okusa, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, probavne tegobe i sl.) te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom.
  • Studenti, nastavnici, ostali zaposlenici Fakulteta i posjetioci u svim zatvorenim prostorima Kemijskog odsjeka trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos (maska cijelo vrijeme pokriva usta i nos).
Autor: Željka Soldin
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Nikola Bedeković, Luka Fotović, Vladimir Stilinović i Dominik Cinčić objavili su rad ‘’Conservation of the Hydrogen-Bonded Pyridone Homosynthon in Halogen-Bonded Cocrystals’’ u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović, Nikola Bedeković i Vladimir Stilinović objavili su rad Isostructural Halogen Exchange and Halogen Bonds: The Case of N-(4-Halogenobenzyl)-3-halogenopyridinium Halogenides u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel
Održana svečana sjednica Vijeća...

XVI. svečana sjednica Vijeća Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je u srijedu, 24. studenoga 2021., s početkom u 13:15 sati u dvorani A1 Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a, Zagreb.

Tom su prigodom dodijeljene Medalje Kemijskog odsjeka zaslužnim djelatnicima Kemijskog odsjeka i izvrsnim studentima za akad. god. 2020./2021. te su uručene i Nagrade Kemijskog odsjeka za znanstveno-istraživački rad studenata u akad. god. 2020./2021.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Barbara Panić i Ivana Biljan, bivši studenti KO Marina Koprivnjak i Tomislav Marić te bivša zaposlenica KO Katarina Majerová Varga (trenutno zaposlena na Institutu za organsku kemiju i biokemiju u Pragu) objavili su rad The growth of nitrosobenzene adlayers on an Au(111) surface: The effect of experimental parameters u uglednom časopisu Colloid and Interface Science Communications (IF = 4,914).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović, Nikola Bedeković i Vladimir Stilinović objavili su rad Evaluation of Halogenopyridinium Cations as Halogen Bond Donors u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,076).

Autor: Adriana Kenđel
Prof. dr. sc. Hrvoj Vančik izabran u...

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 19. listopada 2021. donio je odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus prof. dr. sc. Hrvoju Vančiku, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Odluka je donesena temeljem posebnih zasluga za razvitak i napredak Sveučilišta i međunarodno priznate znanstvene izvrsnosti te znanstvenog i pedagoškog doprinosa čime je prof. dr. sc. Hrvoj Vančik uvelike pridonio ugledu Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Republike Hrvatske.

Čestitamo!

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Mario Kekez, Vladimir Zanki, Jasmina Rokov Plavec i Aleksandra Maršavelski te bivši student Ivan Antičević objavili su rad pod naslovom Importance of protein intrinsic conformational dynamics and transient nature of non-covalent interactions in ligand binding affinity u vrhunskom znanstvenom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF 6,953).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Mateja Pisačić, Ivan Kodrin, Ivana Biljan i Marijana Đaković objavili su rezultate svojih istraživanja o savitljivosti kristala, kao njihovog odgovora na primjenu mehaničke sile, u časopisu Kraljevskog kemijskog društva, CrystEngComm (IF 3,545), pod nazivom Exploring the diversity of elastic responses of crystalline cadmium(II) coordination polymers: From elastic towards plastic and brittle responses.

Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na zadnjoj vanjskoj naslovnici časopisa (Back Cover) uz prezentaciju istraživanja koji se provode u grupi.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Gordan Horvat, Nikola Cindro i Vladislav Tomišić te bivši student KO, PMF Siniša Tarana, u suradnji s Nikolinom Vidović i Giovannom Speranzom sa Sveučilišta u Milanu objavili su rad pod naslovom Thermodynamic and MD studies of anion complexation by cyclopentaleucine in acetonitrile and dimethyl sulfoxide u uglednom časopisu Journal of Molecular Liquids (IF 6,165).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
616045