Broj posjeta:
248529

Časopis Geofizika

 

 

 

 

 


Broj posjeta:
248529


Obavijesti

Diplomant Ivan Bašić održat će javnu obranu svog diplomskog rada naziva

Klimatske projekcije prizemne ekvivalentne temperature zraka nad jadranskim područjem

izrađenog pod voditeljstvom prof. dr. sc. Branka Grisogona i dr.sc. Ivana Güttlera u četvrtak 20. 01. 2022. godine s početkom u 15:00 sati u predavaonici P2 Geofizičkog odsjeka.

Povjerenstvo za diplomski ispit čine:

1) prof. dr. sc. Branko Grisogono

2) dr. sc. Ivan Güttler

3) dr. sc. Ivica Sović

4) doc. dr. sc. Željko Večenaj

(zamjene su izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić i doc. dr. sc. Iva Dasović).

Autor: Maja Telišman-Prtenjak

U srijedu 19.01.2022 u 15h u sklopu kolegija Geofizički seminar Petar Golem će održati predavanje pod naslovom: Korištenje algoritma strojnog učenja AdaBoost za prognozu fena

Sažetak:

Prognoza fenskih vjetrova u Alpskim zemljama od velikog je značaja zbog utjecaja na zrakoplovni promet, zdravlje, širenje požara itd. Numerički modeli srednje rezolucije ne uspijevaju reproducirati fenska strujanja u uskim Alpskim nizinama, pa se često pribjegava kombinaciji modela i statističkih indeksa.  

Sprenger i sur. (2017) primijenili su algoritam strojnog učenja AdaBoost na problem klasifikacije fenskih i nefenskih događaja unutar Reuss doline u Švicarskoj. Model je treniran na tri godine podataka (2000–2002). Model ima sposobnost da od mnoštva međusobno koreliranih potencijalnih prediktora (više od 2000 u jednom slučaju) odabere samo nekoliko čije vrijednosti uspješno klasificiraju događaj kao fenski ili nefenski. Performanse indeksa dobivenog ovim algoritmom slične su indeksima koji su već u uporabi, ali algoritam ima i nekoliko prednosti nad njima. U trenutku objave rada (2017.) model je bio u pripremnoj fazi za uporabu, a očekuje se da će se daljnjim ugađanjem algoritma rezultati i poboljšati. 

Poveznica na Zoom:
https://zoom.us/j/99971634110?pwd=TzN6Um9BcHlyL25rT0tQcGo3TjJWdz09
Meeting ID: 999 7163 4110
Passcode: 168241

Autor: Josip Stipčević

Na današnji dan prije godinu dana, 28. prosinca 2020., započela je Petrinjska serija potresa s umjereno snažnim potresom s epicentrom nedaleko Petrinje. Nažalost, ispostavilo se da su ti potresi samo prethodnica snažnom glavnom potresu lokalne magnitude 6.2 koji se dogodio sljedeći dan, 29. prosinca 2020., u 12:19 po lokalnom vremenu.

Nadopunjujuće seizmološke osvrte na proteklih godinu dana pripremili su naši seizmolozi iz Seizmološke službe i s Geofizičkog zavoda Andrije Mohorovičića. Pozivamo vas da ih pročitate!

Godina dana od razornog potresa kod Petrinje (Seizmološka služba, PMF-GFO)

Veliki petrinjski potres – godinu dana poslije (Geofizički zavod Andrije Mohorovičića, PMF-GFO)

 

Autor: Iva Dasović

Poštovani studenti,

ovdje možete pročitati Uputu za provedbu i primjenu Odluke Fakultetskog vijeća prema kojoj će za ulazak i boravak u prostorima PMF-a EU digitalna COVID potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju (sve vezano uz bolest COVID-19) od 3. siječnja 2022. biti potreban i studentima. Unaprijed zahvaljujemo na suradnji. 

Geofizički odsjek

Autor: Ružica Topić
160 godina Geofizičkog zavoda u Zagrebu

Geofizički zavod Andrije Mohorovičića pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1. prosinca 2021. navršava 160 godina svog postojanja. Iz malenog opservatorija s jednom meteorološkom postajom na zagrebačkom Griču izrastao je u ustanovu koja se bavi znanstvenim i stručnim radom u području meteorologije i klimatologije, fizičke oceanografije, seizmologije te geomagnetizma i aeronomije. To je jedina ustanova koja provodi visokoškolsko obrazovanje u području geofizike i to na sve tri sveučilišne razine – školujući tako meteorologe, oceanografe i seizmologe.

Autor: Iva Dasović

Drugi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 1. veljače 2022. – 1. kolovoza 2022.
Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2022.

Krajnji rok za online prijave studenata: 30. travnja 2022. u 12:00, odnosno i ranije ovisno o planu početka mobilnosti (pogledajte tekst natječaja).

Krajnji rok za dostavu dokumentacije: 30. travnja 2022. do kraja radnog dana, odnosno i ranije ovisno o planu početka mobilnosti (pogledajtetekst natječaja).

Dokumentaciju dostavljaju isključivo koordinatori na fakultetu/akademiji, elektroničkim putem. Planirana objava parcijalnih rezultata natječaja je na mjesečnoj bazi, a za detalje, molimo pogledatjte tekst natječaja.

(Napomena: Postoji mogućnost ranijeg zatvaranja prijava, ovisno o broju zaprimljenih prijava i dostupnosti financijskih sredstava).

Za sve detalje pogledajte obavijest na stranicama Sveučilišta u Zagrebu!

Autor: Iva Dasović

Poštovani i dragi studenti,

kao što vam je sigurno poznato, od utorka, 16. studenoga 2021., za radnike i većinu trećih osoba koje ulaze u prostore PMF-a obvezna je EU digitalna COVID potvrda ili druga odgovarajuća potvrda.

Za studente navedeno još uvijek nije obvezno (s obzirom na razvoj situacije, moguće je da će se kroz neko vrijeme to promijeniti).
Kako biste mogli ući u prostore PMF-a bez navedenih potvrda, molimo vas, da na ulazu u prostore PMF-a pokažete studentske iskaznice.

Epidemiološku situaciju pratimo iz dana u dan (nažalost, ne postaje bolja), cilj nam je i nadalje osigurati uvjete za kontaktnu nastavu, pa stoga još jednom podsjećamo na potrebu poštovanja svih obveznih epidemioloških mjera te potičemo na cijepljenje one koji to mogu i žele. 
Srdačno,

prof.dr.sc. Mirko Planinić
dekan PMF-a

Autor: Webmaster GFO

 

Autor: Iva Dasović

Dragi studenti,

u slučaju da ste oboljeli od COVID-19 molimo Vas da se javite:

  • COVID-19 koordinatoru Geofizičkog odsjeka, Damiru Ptičaru (e-adresa)
  • pomoćnici pročelnice za nastavu, izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak (e-adresa)
  • pročelnici Geofizičkog odsjeka, izv. prof. dr. sc. Snježani Markušić (e-adresa).

                                                                                                                                                                           Geofizički odsjek PMF-a

Autor: Ružica Topić

Dana 26. kolovoza 2021. primili smo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja o obvezi izvođenja nastave u kontaktnom obliku u sljedećoj akademskoj godini. Iz tog razloga preporučamo svim zaposlenicima i studentima Fakulteta cijepljenje radi zaštite od zaraze virusom COVID-19. Čitav tekst obavijesti Ministarstva nalazi se ovdje.

Autor: Nikolina Milošević

S dugom tradicijom od  74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Više na stranici "ZA NAŠ PMF"

Autor: Webmaster GFO

POVEZNICE