Časopis Geofizika

 

 

 

 

 

 


Broj posjeta:
344601

 


Obavijesti

U sklopu doktorskog studija Jakov Stanislav Uglešić će održati Seminar iz Geofizike pod naslovom "Odabir reprezentativnih jednadžbi za predviđanje gibanja tla za područje zapadnog Balkana".

Seminar će se održati u srijedu 30. studenog 2022. godine u 13:15 sati u predavaonici P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Lp,
Josip Stipčević

Autor: Josip Stipčević

Diplomantica Lucija Golub održat će javnu obranu svog diplomskog rada naziva

Prostorna analiza atenuacija visokofrekventnih seizmičkih valova u središnjem dijelu Vanjskih Dinarida

izrađenog pod voditeljstvom doc. dr. sc. Ive Dasović 28. 11. 2022. godine s početkom u 14 sati u predavaoni P1 Geofizičkog odsjeka.

Povjerenstvo za diplomski ispit čine:

  1. doc. dr. sc. Iva Dasović, član/mentorica,
  2. prof. dr. sc. Marijan Herak, član
  3. dr. sc. Antun Marki, v. pred., član,

(zamjene su doc. dr. sc. Josip Stipčević i doc. dr. sc. Željko Večenaj)

Prvi dio ispita održat će se 24.11.2022. u 11 h u predavaoni Seminar GFO-a.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Izuzetno visoka morska razina...

U utorak 22. studenoga 2022. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god.

Priopćenje za javnost (PDF)

Autor: Iva Dasović
Završna konferencija projekta Klima-4HR

U petak 25. studenog 2022. u 10 h započet će završna konferencija projekta Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnosti prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima-4HR). Radi se o multidisciplinarnom projektu koji je okupio znanstvenike Biološkog i Geofizičkog odsjeka PMF-a i IRB-a s ciljem proučavanja ranjivosti urbanih i prirodnih okoliša na klimatske promjene te njihovu mogućnost prilagodbe. Na ovom događaju upoznajte istraživački tim projekta Klima-4HR te saznajte koji su ciljevi i rezultati ostvareni tijekom trajanja projekta Klima-4HR. Konferencija će se održati u Kraš Auditoriumu, Ravnice 48, a možete sudjelovati i putem Zoom-a.

Ovdje možete peruzeti pozivnicu, program i plakat. Za više detalja pogledajte cijelu obavijest.

Autor: Iva Dasović

Objavljen je natječaj Nacionalnog programa stipendiranja L'oréal – UNESCO "Za žene u znanosti" 2023 pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. 

Rok za prijavu je 7. prosinca 2022. Prijave su moguće na poveznici:

https://min-kulture.gov.hr/natjecaji-16274/natjecaji-unesco-a/otvoren-natjecaj-za-nacionalni-program-stipendiranja-l-oreal-unesco-za-zene-u-znanosti-2023/23008

Autor: Iva Dasović

Na web stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr objavljeni natječaji za dodjelu Stipendija Grada Zagreba studentima ostalih godina studija. Rok za prijavu na natječaje je 16. studenoga 2022. godine.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Autor: Maja Telišman-Prtenjak

Za studente PMF-a omogućen je pristup softveru za provjeru autentičnosti radova Turnitin i svaki student može samostalno provjeriti svoj rad. Postavke su definirane tako da se rad može predavati više puta bez njegove pohrane u Turnitin bazu i može se pregledati generirani izvještaj.

Više informacija odabirom "pročitaj više"!

Autor: Iva Vrkić
Norveški projekt PMF-u za bolje...

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije potpisan je ugovor vrijedan 2,1 milijuna eura za projekt koji će znanstvenicima PMF-a omogućiti geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj programa predviđanja seizmičkog gibanja tla.

Novi projekt geofizičara i seizmologa s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu modernizirat će sustav procjene rizika od potresa u Hrvatskoj i doprinijeti unaprjeđenju planova pripravnosti za katastrofe te ublažavanju seizmičke opasnosti.

 

Autor: Iva Dasović

 

Autor: Iva Dasović

S dugom tradicijom od  74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Više na stranici "ZA NAŠ PMF"

Autor: Webmaster GFO

POVEZNICE