Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Osnove algoritama

Šifra: 31441
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Vedran Krčadinac
Izvođači: Petar Orlić , mag. math. - Auditorne vježbe
Lucija Relić , mag. math. - Auditorne vježbe
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Cilj kolegija je razviti osnove algoritamskog razmišljanja, s naglaskom na algoritamski pristup rješavanju problema. Studenti će upoznati osnovne algoritme i probleme koji nastaju u njihovoj realizaciji na računalu zbog prikaza brojeva i konačne točnosti. Student, kao korisnik, a ne kao programer, mora upoznati mogućnosti i granice primjene računala. Ovaj kolegij nije zamišljen kao tečaj nekog programskog jezika, već kao uvod u programiranje na razini sistematskog algoritamskog pristupa rješavanju problema.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Algoritmi. Pojam algoritma i osnovna svojstva algoritma. Jednostavni primjeri algoritama u svakodnevnom životu i u matematici.
2. Načini zapisivanja algoritama.
3. Uvod u pseudo-jezik. Osnovni tipovi podataka i osnovne naredbe (brojevi, logičke vrijednosti, znakovi, aritmetika, izraz, pridruživanje). Osnovne naredbe za ulaz i izlaz. Naredbe za kontrolu toka i petlje. Složene strukture podataka, polja, polja znakova.
4. Jednostavni algoritmi. Kvadratna jednadžba, presjek pravaca, minimum i maksimum, rad s poljima, osnovno sortiranje i dr.
5. Demostracija grešaka. Greške koje nastaju izvođenjem algoritama na računalu, kao posljedica ograničenog skupa prikazivih brojeva i grešaka zaokruživanja.
6. Brojevni sustavi i prikaz brojeva u računalu. Objašnjenje grešaka.
Literatura:
3. semestar
Izborni predmet 1 - Redovni Studij - Matematika; smjer: nastavnički
Termini konzultacija:
 • prof. dr. sc. Vedran Krčadinac:

  Petak, 11-13 (ured 304) ili po dogovoru e-mailom.

  Lokacija: 304
 • Petar Orlić, mag. math.:

  Srijeda 12-14 (uz obaveznu najavu mailom)

  Lokacija: 212
 • Lucija Relić, mag. math.:

  Utorak, 10-12h (obavezna najava mailom)

  Lokacija: 304

Obavijesti