Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Programiranje 1

Šifra: 36933
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Marko Horvat
doc. dr. sc. Matej Mihelčić
Izvođači: dr. sc. Karmen Grizelj - Auditorne vježbe
Ivan Novak , mag. math. - Auditorne vježbe
Bruno Predojević , mag. math. - Auditorne vježbe
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Cilj kolegija je upoznavanje s principima rada računala te usvajanje algoritamskog načina razmišljanja i izražavanja. Odabrani su jednostavni problemi (sortiranje, pretraživanje), tako da se sva pažnja može usmjeriti na razvoj algoritama i uočavanje važnosti strukture podataka i vezu algoritam - struktura podataka. Odabrane teme također pomažu, kako u učenju programiranja u kolegiju Programiranje 2, tako i u svladavanju materijala kolegija Strukture podataka i algoritmi koji je na višem nivou apstrakcije.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Principi rada računala. Uvod. Dijelovi računala. Von Neummannov model računala. Procesor. Booleova algebra. Logički sklopovi. Uvod u pseudo asembler. Osnovne naredbe. Jednostavni algoritmi u pseudo - asembleru. Algoritmi u pseudo - asembleru. (4 tjedna)
2. Prikaz podataka u računalu. Prikaz podataka u računalu. Prikaz cijelih i realnih brojeva u računalu. Normalizirani i denormalizirani brojevi. Aritmetičke operacije i strojne pogreške. Greške zaokruživanja. IEEE standard strojne aritmetike. (2 tjedna)
3. Priprema za programiranje. Osnovni pojmovi o operacijskim sustavima, rad s datotekama, editorima. Pojam programskog jezika, compilera, linkera. Praktični rad s editorima, e - mailom, korištenje Interneta, te osnove rada u MSW/Unix okruženju provodit će se na vježbama. Poželjno je organiziranje tečajeva tokom semestra koje bi vodili stariji studenti, demonstratori. (1 tjedan)
4. Algoritmi i strukture podataka. Pojam algoritma. Jednostavni algoritmi za pretraživanje. Binarno pretraživanje. Jezik za zapis algoritama. Složenost. Niz. Kontrola toka. Petlja. Grananje. Razvoj i analiza algoritama sortiranja. Jednostavno sortiranje odabirom ekstrema. Bubble sort. Merge sort i rekurzija. Potprogrami.Usporedba složenosti algoritama za sortiranje. Linearna lista i operacije umetanja i izbacivanja. Pokazivač. Implementacija linearne liste pomoću pokazivača. Stog i red. (5 tjedana)
Literatura:
3. semestar
Izborni predmet 1 - Redovni Studij - Matematika; smjer: nastavnički
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Marko Horvat:

    Srijeda, 10-12 (obavezna najava mejlom)

    Lokacija: A306
  • Bruno Predojević, mag. math.:

    Utorak: 12h-14h u uredu 214, uz obaveznu najavu mailom

    Lokacija:

SADRŽAJ

Link na stranicu kolegija: https://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/prog1/


Obavijesti