Statističko učenje

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Statističko učenje

Šifra: 227984
ECTS: 5.0
Nositelji:
Izvođači: doc. dr. sc. Hrvoje Planinić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim pojmovima, pristupima i algoritmima statističkog učenja.

NASTAVNI SADRŽAJI:
Nastavni sadržaj predmeta obuhvaća probleme nadgledanog i nenadgledanog učenja te analizu i primjenu LMS, LR, GLM, GLA i SVM algoritama za problem nadgledanog učenja i k-CM, LM, FA, PCA i ICA algoritme za problem nenadgledanog učenja. Implementacija i praktična primjena ovih algoritama biti će diskutirana u sklopu programskog jezika R za statističko računanje.
Literatura:
 1. A. Ng: Machine Learning
 2. S. Ben-David, S. Shalew-Shwartz: Understanding machine learning
 3. T. Hastie, R. Tibshirani, J. Friedman: The elements of statistical learning
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Teorija statističkog učenja
3. semestar
Izborni predmeti 5, 6, 7 - Redovni Studij - Matematička statistika

4. semestar
Izborni predmeti 5, 6, 7 - Redovni Studij - Matematička statistika
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Hrvoje Planinić:

  Pon 9-10, Uto 11-12, ili po dogovoru (obvezna najava mailom)

  Lokacija: 231

Obavijesti

Bodove i rezultate možete vidjeti ovdje.

 • Svi koji žele pisati popravni ispit za višu ocjenu neka mi se jave danas do kraja dana. Popravni ispit će se pisati u srijedu, 1.3. u 11 sati. Treba malo prije 11 doći pred ured 231. 
 • Svi koji žele odbiti ocjenu i ne izaći na popravni ispit (pa dakle i pasti kolegij) neka mi se jave danas do kraja dana.

Neke komentare na rješenja druge zadaće možete vidjeti ovdje. Najvažnije mi je zapravo bilo da zadaće napravite sami, bez obzira hoćete li napraviti sve ili ne, i hoće li sve biti točno ili ne. Nažalost, puno vas je koristilo iste/slične kodove (i imalo identične/slične greške) pa sama domaća zadaća ima puno manje smisla te je jako teško na pravedan način dati bodove.

Autor: Hrvoje Planinić

Objavljeni su rezultati završne provjere znanja. Za uvid se javite mailom. Ako bude potrebno, popravni završni ispit održat će se sljedeći tjedan, u srijedu 1.3.

Autor: Hrvoje Planinić

Vidi ovdje za rezultate i generalne komentare vezane uz prvu domaću zadaću. Podsjećam da je za prolaznu ocjenu na kolegiju iz domaćih zadaća ukupno prikupiti barem 20 bodova.

Autor: Hrvoje Planinić

Objavljena je druga domaća zadaća (vidi ovdje). Rok za predaju je 4 tjedna. U slučaju bilo kakvih pitanja i/ili nejasnoća, slobodno se javite.

 

Autor: Hrvoje Planinić
 • Ovaj tjedan smo završili svo gradivo koje ulazi u završnu provjeru znanja, a sve bilješke i kodovi nalaze se na podstranici Materijali 22./23.
 • Zadnji tjedan nastave, tj. u utorak 24.2., predavanja se neće održati.
 • Završna provjera znanja održat će se u srijedu, 15.2. u 10 sati u predavaoni 001. Završna provjera održat će se u pisanom obliku te će sadržavati pitanja iz gradiva obrađenog na predavanjima, a ukupno nosi 60 bodova. Primjer završne provjere znanje (od prošle godine) možete naći na podstranici Materijali 22./23, s tim da će ove godine naravno biti usklađena s onim što se ispredavalo ove godine.
 • Druga (i zadnja) domaća zadaća bit će objavljena početkom idućeg tjedna te će rok za predaju biti otprilike 4 tjedna. To znači da će biti moguće predati je i nakon završne provjere znanja. Ipak, preporuča se riješiti je i ranije kao vježbu za završnu provjeru znanja.
 • Slobodno mi pošaljite mail ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih uz gradivo ili sam kolegij.
Autor: Hrvoje Planinić

Na podstranici Domaće zadaće objavljena je prva domaća zadaća, te upute za rješavanje.

Edit: Nakon dugotrajnih pregovora na zadnjem satu, rok za predaju zadaće produljen je do ponedjeljka, 19.12. (do kraja dana).

Autor: Hrvoje Planinić