Teorija igara

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Teorija igara

Šifra: 255124
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. Nina Kamčev
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
CILJ KOLEGIJA: U ovom kolegiju cilj je upoznati studente s osnovama teorije igara. Naglasak je na onim dijelovima teorije koji se smatraju neophodnim znanjem za primjene u ekonomiji. Kroz mnogo slučajeva, studenti će se upoznati s ekonomskim zakonitostima na raznim područjima (konkurencija tvrtki na tržištu, problem konkurencije unutar tvrtke, natjecanje za investicije, modeli međunarodne konkurencije i tome slično). Ideja je da studenti kroz zadaće nauče intuitivno razmišljati o uvedenim pojmovima te ih tako lakše uočavaju u mnogobrojnim realnim situacijama.

NASTAVNI SADRŽAJI:
1. Strateške igre. Osnovne definicije. Nashov ekvilibrij. Kakutanijev i Nashov teorem. Igre sa sumom nula. Primjeri iz ekonomije. Mješovita proširenja. Bimatrične igre. Matrične igre. Korelirani ekvilibrij. Uzastopna ponavljanja strateških igara. Reputacija.
2. Ekstenzivne igre. Nashov ekvilibrih u ekstenzivnim igrama. Mješovite i bihevioralne strategije. Potpuni bayesovski i sekvencijalni ekvilibrij. Primjene na "klasične igre".
3. Kooperativne igre. Igre s pogodbom. Nashovo rješenje pogodbe. Kalai-Smorodinskyjevo rješenje pogodbe. Igre s prenosivom korisnosti. Jezgra. Shapleyjeva vrijednost. Nukleolus.
Literatura:
3. semestar
Izborni predmeti 5, 6, 7 - Redovni Studij - Matematička statistika

4. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti 5, 6, 7 - Redovni Studij - Matematička statistika
Termini konzultacija:
  • izv. prof. Nina Kamčev:

    četvrtkom, 15h-17h u uredu 306, uz najavu mailom

    Lokacija: 306

Obavijesti