Kemijski koncepti u molekulskoj gastronomiji

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Kemijski koncepti u molekulskoj gastronomiji

Šifra: 240409
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Jana Pisk
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Jana Pisk - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predloženog kolegija je primijeniti znanstvene spoznaje, inovativne metode i tehnologije u drugačijem okruženju i kontekstu od uobičajenog čime predloženi kolegij predstavlja svojevrsni iskorak u modernom obrazovanju. Kemijski koncepti opće i anorganske kemije poput molekulskog prepoznanvanja, inkluzijskih kompleksa, primjene razlikovno- pretražne kalorimetrije i termogravimetrijske analize, homogenih i heterogenih katalitičkih reakcija bit će primijenjeni u molekulskoj gastronomiji.
SADRŽAJ: Osnovni kemijski koncepti i njihova primjena u molekulskooj gastronomiji: npr. mjerne jedinice i stehiometrija, logaritamska skala i pH, međumolekulske i unutarmolekusle sile/interakcije, vrste kemijskih i fizikalnih promjena - neutralizacija, hidroliza, oksidacija, redukcija, denaturacija i koagulacija protena, Maillardova reakcija.
Svojstva masti, ugljikohidrata i bjelančevina u molekulskoj gastronomiji.
Kemija mirisa i okusa. Boje. Molekulsko prepoznavanje i mehanizam molekulskog prepoznavanja. Inkluzijski kompleksi i primjena u molekulskoj gastronomiji.
Elastičnost i naprezanje. Primjena principa elastičnosti u molekulskoj gastronomiji. Utjecaj glutena i natrijevog klorida na elastičnost.
Viskoznost i polimeri. Viskoelastičnost. Standardne metode redukcije, dodatak škroba, masti i ksantina u molekulskoj gastronomiji.
Toplina i temperatura. Termodinamički procesi te primjena termogravimetrijske analize i razlikovne pretražne kalorimetrije u molekulskoj gastronomiji.
Priprava sferifikata i primjena kiselinsko-baznih koncepta i indikatora u molekulskoj gastronomiji.
Koloidni sustavi, emulzije i pjene. Difuzija i Laplaceov tlak u molekulskoj gastronomiji.
Fazne promjene i fazni dijagrami u molekulskoj gastronomiji.
Kristaliničnost i nukleacija i njihova primjena u molekulskoj gastronomiji.
Kataliza. Brzina kemijske reakcije. Inhibicija. Utjecaj temperature i vremena u molekulskoj gastronomiji.
Literatura:
  1. Science and Cooking: Chemistry Meets Food, From Homemade to Haute Cuisine, M. Brenner, P. Sörensen, D. Weitz, W. W. Norton & Company, 2020.
  2. Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor, H. This, Columbia University Press, 2006.
  3. Handbook of Molecular Gastronomy: Scientific Foundations, Educational Practices, and Culinary Applications, R. Burke, A. Kelly, C. Lavelle, H. This vo Kientza, CRC Press, 2021.
  4. Physical Chemistry of Foods, P. Walstra, CRC Press, 2002.
  5. Principles of Molecular Recognition, A. D. Buckingam, A.C Legon, S. M. Roberts, Springer, 1993.
  6. Calorimetry in Food processing, Analysis and Design of Food Systems, G. Kaletunc, Wiley Blackwell, 2009.
1. semestar
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Analitička i anorganska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička i fizikalna kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička i organska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička kemija i biokemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska i fizikalna kemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska i organska kemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska kemija i biokemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Biokemija i fizikalna kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Biokemija i organska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Fizikalna i organska kemija

3. semestar
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Analitička i anorganska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička i fizikalna kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička i organska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Analitička kemija i biokemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska i fizikalna kemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska i organska kemija
Izborni predmeti anorganska i strukturna kemija - Redovni Smjer - Anorganska kemija i biokemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Biokemija i fizikalna kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Biokemija i organska kemija
Izborni predmeti izvan odabranih grana - Redovni Smjer - Fizikalna i organska kemija
Termini konzultacija:
  • izv. prof. dr. sc. Jana Pisk:

    Prema dogovoru.

    Lokacija: 120 c

Obavijesti