Čarolije u kemiji 2015.

U petak 13. veljače 2015. održane su dvije predstave Čarolije u kemiji (15. i 16. predstava po redu od 2007. godine). Kao i prijašnjih godina prva je predstava održana ujutro (u 10 sati), a druga poslijepodne (u 15 sati).

Na svakoj je predstavi prisustvovalo oko 150 djece iz zagrebačkih osnovnih škola OŠ Ive Andrića, OŠ Ivana Gorana Kovačića, OŠ Sveta Nedjelja, OŠ Trnjanska i OŠ August Cesarec, osnovne škole iz Ivanić Grada (OŠ Đure Deželića) te grupa djece iz DV Cvrčak, kao i brojna druga djeca u pratnji roditelja), ukupno više od 300 djece. Zbog ograničenih kapaciteta morali smo odbiti još barem tristotinjak zainteresiranih učenika i za njih rezervirati mjesta za sljedeće predstave.

Kao i prijašnjih godina, velika predavaonica Kemijskog odsjeka A2 pretvorena je u školu za mlade čarobnjake i vještice. Ove je godine Čarobnjak (Nenad Judaš) sa svojim učenicima (Jana Pisk, Josip Požar, Vladimir Stilinović) i uz pomoć dvojice gnoma (Nikola Bedeković i Edi Topić) proveo izbor za predsjednika razreda. Mladi čarobnjaci-učenici morali su kroz četiri troboja iskazati svoje znanje i vještinu u vladanju četirima klasičnim elementima – vatrom, vodom, zemljom i zrakom. Samo je jedan mogao biti pobjednik... Smrzavali su čarolijama vodu i palili led, mijenjali boje tekućina, proizvodili oblake i palili zrak, stvarali ljubičaste magle, zelene plamenove i zasljepljujuće bljeskove.

Dvadesetak pokusa prikazanih na predstavi pripremili su glumci te Nikolina Maričić i Valentina Zagorec.

Ulaganjem u tehničku opremu, nove zvučnike, mikrofone, pojačalo, spot-reflektor, novi projektor i kameru, predstava je dobila na kvaliteti. Tehničku podršku predstave činili su: Dominik Cinčić i Vinko Nemec (svjetlo), Nikola Bregović, (zvuk i glazbena podloga), Zlatko Capjak i Juraj Nikolić. Pokusi su projicirani na veliko platno predavaonice (Gordan Horvat) i snimani dodatnom kamerom (Tajana Preočanin).

Nakon prve ovogodišnje predstave, za dvije grupe učenika organizirana je radionica „Duga u epruveti“. U toj radionici djeca su se srela s pojmom gustoće na vrlo zanimljiv način čineći dugu pomoću otopina šećera različitih gustoća i u četiri dugine boje. Radionice su organizirale i vodile Jasmina Salopek i Sandra Čičić uz pomoć studentica Ive Tratnik, Maje Merkaš, Karoline Kolarić i Kristine Smokrović. One su, zajedno s Tomislavom Pitešom također i brinule o kretanju djece po zgradi i ulasku u predavaonicu A2. Za info-pultom bila je Mirta Rubčić.

 

Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara ili kemičarke (diplome je izradila Iva Juranović Cindrić).

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka već osmu godinu za redom. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine zaposlenikâ Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio tijekom 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet).

Od 2007. godine predstava Čarolije u kemiji izvedena je šestnaest puta, predstavi je prisustvovalo ukupno preko 2500 djece, a u izvedbi i organizaciji predstave do sad je sudjelovalo osamdesetak sudionika – zaposlenikâ i studenata Kemijskog odsjeka.