Čarolije u kemiji 2011.

Predstavu edukativnog sadržaja Čarolije u kemiji osmislili su mladi nastavnici, asistenti i studenti Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i poklonili je djeci iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola. 

Predstava je prvi puta održana u travnju 2007. godine, a zbog velikog interesa ponovljena je u studenome iste godine, po dva puta u studenome 2008., u veljači 2010. i u veljači 2011.

Predstavama je prisustvovalo više od 1000 djece iz:Dječjeg vrtića Mali Princ, Dječjeg vrtića Bukovac, Dječjeg vrtića Jarun, Dječjeg vrtića Medveščak, Dječjeg vrtića Pinokio  iz Varaždina, Osnovne škole Izidora Kršnjavoga, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Osnovne škole Jure Kaštelana, Osnovne škole Zapruđe, Osnovne škole Ive Andrića, Osnovne škole Vukovina (područna škola Rakitovec), Osnovne škole Brezovica (područna škola Hrvatski Leskovac), Osnovne škole Antuna Mihanovića, Osnovne škole Fran Galović (grupa darovite djece), Grupa darovite djece Bistrići i brojna druga djeca.

Ove godine Čarolije u kemiji dio su aktivnosti kojima Kemijski odsjek obilježava Međunarodnu godinu kemije. Međunarodne organizacije IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) i UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) proglasile su 2011. godinu Međunarodnom godinom kemije.

Do sada je predstava izvedena osam puta i ukupno je predstavi prisustvovalo više od 1000 djece predškolske i mlađe školske dobi. U pripremi i izvedbi ovogodišnjih Čarolija sudjelovalo je 20 djelatnika i 12 studenata Kemijskog odsjeka. Osmišljen je logo Čarolija u kemiji (Dominik Cinčić) i izrađene su majice za svakog sudionika.

Ovogodišnja predstava neznatno se po izvedenim pokusima razlikovala od prijašnjih. Velika predavaonica A2 pretvorena je u alkemijski laboratorij (Atiđa Selmani, Lana Šarić, Ivana Brekalo, Zlatko Capjak, Laura Petti i svatko po malo). Glumci, mladi nastavnici i znanstveni novaci Kemijskog odsjeka (čarobnjak Nenad Judaš, bijela vještica Sanja Meštrović, njihovi pomoćnici Lovorka Pitarević Svedružić, Josip Požar i Vladimir Stilinović) prikazali su crnu zmiju, zelenu vatru, plave boce, čaroban kupus, pjene i rakete, krijesnice, kristalizaciju natrijeva acetata, bojali su plamen alkalijskim metalima, pokazali nekoliko oscilacijskih reakcija, tekućim dušikom „kuhali“ voće i povrće, izveli pokuse vezane uz kemiju iona bakra(II), izazvali pojavu luminiscencije i spalili gumene medvediće. Sve potrebne kemikalije i kemijsko suđe pripremile su Valentina Zagorec i Nikolina Maričić.

Predstava je snimljena i fotografirana pomoću tri kamere. Za tehničku podršku (svjetlo, zvuk i projekcije) zaslužni su Dominik Cinčić, Gordan Horvat, Nikola Bregović, Danijel Namjesnik te studenti Igor Huskić, Ivica Cvrtila, Lana Šarić i Antonija Burčul.

Predvorjem se prije i nakon predstava šetao zmaj (student Mladen Borovina), dva duha (studentice Monika Bjeličić, Ana Pošta), profesor Baltazar (student Filip Topić¸ kostim profesora Baltazara posuđen je od udruge Profesor Baltazar , a pred ulazom su se napuhavali mjehuri od sapunice (student Igor Huskić). Iva Juranović Cindrić, Jasmina Rokov Plavec te studentice Laura Petti, Mirela Pavić i Ivana Markovac brinule su o kretanju djece po zgradi i smještaju u predavaonicu. Za info-pultom bio je Krešimir Baumann.

Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara/kemičarke (izradila Iva Juranović Cindrić, a prema ideji Tomice Hrenara), propisi s pokusima koji se mogu izvesti kod kuće (izradila Atiđa Selmani), te epruvetice napunjene smjesom krede u boji i kuhinjske soli (izradile Sanja Meštrović, Nikolina Maričić, Marija Zbačnik¸ epruvete su donacija Plive Hrvatska d.o.o.).

Nakon obje ovogodišnje predstave za grupu učenika je organizirana radionica u kojoj su učenici punili epruvete otopinama šećera različitih gustoća i boja (vodila studentica Sandra Čičić uz pomoć studentice Ane Pošte te Laure Petti) te su kamerom zabilježene dojmovi djece o predstavi i njihova razmišljanja o tome što je to kemija (Dominik Cinčić, te studentice Mirela Pavić, Lana Šarić, Antonija Burčul).

Izrađeni su posteri sa fotografijama i dječjim radovima prikupljenim na svim do sada izvedenim Čarolijama koji su izvješeni u prizemlju zgrade Kemije PMF-a. Organizator predstave je Tajana Preočanin.

U tisku:

Čarolije u kemiji 2011.:

Za odnose s medijima brinuli su Davor Kovačević i studentica Antonija Burčul. Objavljen je članak u Večernjem listu, prilog

u emisiji Hrvatske televizije Dobro jutro Hrvatska, te emitiran prilog na Plavom radiju. Informaciju o održavanju predstave moglo se naći na brojnim internetskim stranicama, no ističe se osvrt na stranici www.biologija.com.hr.

Čarolije u kemiji prijašnjih godina:

Objavljeni su članci u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Vjesniku, 24 sata i National Geographic Junioru. Prikazan je i prilog na OTV-u, Zagrebačkoj panorami (HTV), a sudionici predstave gostovali su i u emisiji Dobro jutro Hrvatska (HTV).