Čarolije u kemiji 2020.

U petak 14. veljače 2020., održane su dvije predstave Čarolije u kemiji u 10 i 15 sati. Na predstavama je prisustvovalo oko 300 djece iz zagrebačkih osnovnih škola i vrtića kao i druga djeca u pratnji roditelja (OŠ Ivana Gundulića, OŠ Antuna Branka Šimića, OŠ Grigora Viteza, OŠ Frana Galovića, OŠ Vukomerec, OŠ Trnsko te Njemačka škola).

 

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu namijenjen djeci i učenicima nižih razreda osnovnih škola sa svrhom popularizacije kemije i prirodoslovlja općenito. Ove godine obilježava se trinaesta godina izvođenja. Do sada je predstava izvedena dvadeset šest puta (uz ovogodišnje dvije predstave dvadeset osam puta), a ukupno je prisustvovalo više od 3600 djece.

       

Predstavom Čarolije u kemiji učenicima se nastoji prikazati kao zabavnu znanstvenu disciplinu, prijelaz iz svijeta mašte i nemogućeg prema spoznaji da se i naizgled neobjašnjive pojave mogu razumjeti i predvidjeti. Radnja predstave događa se u Školi za čarobnjake i vještice gdje učenici ove neobične škole stječu vještine i primjenjuju naučena znanja u raznim magijskim disciplinama. Tema ove predstave je državna Nagrda u pet kategorija: (i) betoniranje i okoliš; (ii) Neumjereno nalijevanje i popularizaciju magije; (iii) Akademsku snaLažljivost i Plagijat; (v) Vatronomija i Ognoslovlje. Dodijeljena je i Državna nagrda za životno zlodjelo.

       

Predstava je interaktivna te gledaoci i sami imaju priliku „izmućkati“ plavu i crvenu bocu. Nakon predstave dio učenika je sudjelovao u radionici u suradnji sa studentskom sekcijom Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Svako dijete nakon pogledane predstave dobilo je priznanje da je postao „Naš mali kemičar“ odnosno „Naša mala kemičarka“.

Glumci su bili nastavnici i asistenti Kemijskog odsjeka: čarobnjak Nenad Judaš, njegovu učenici Vladimir Stilinović, Josip Požar i Mladen Borovina, stara iskusna čarobnica Katarina Lisac, šećer-vila Edi Topić te gnom Nikola Bedeković. O pripremi otopina i potrebnih kemikalija te kemijskog pribora brinule su Valentina Zagorec, Nikolina Maričić, Marko Pužar uz pomoć Mirjane Murat i Đurđice Novogradec.

O uređenju velike predavaonice Kemijskog odsjeka A2 i njenu pretvorbu alkemijski laboratorij brinuo je Zlatko Capjak, o tehničkoj podršci Dominik Cinčić i Vinko Nemec, o ozvučenju i glazbenoj podlozi Nikola Bregović.

       

Radionice za djecu organizirali su studenti studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Dogovore sa školama, brigu o kretanju učenika po zgradi Kemijskog odsjeka, izradu priznanja odradile su Mateja Pisačić, Katarina Jerin i Barbara Panić. O organizaciji cijele manifestacije brinuli su Vladimir Stilinović i Tajana Begović.