Čarolije u kemiji 2010.

26. veljače 2010. održane su dvije predstave Čarolija u kemiji.

Predstavu edukativnog sadržaja Čarolije u kemiji osmislili su mladi nastavnici, asistenti i studenti Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i poklonili je djeci iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola.

Predstava je prvi puta održana u travnju 2007. godine, a zbog velikog interesa ponovljena je u studenome iste godine, dva puta u studenome 2008 te dva puta u veljači 2010.

Predstavama je prisustvovalo više od 800 djece iz dječjih vrtića Mali Princ, Bukovac, Jarun i Medveščak iz Zagreba te Pinokio iz Varaždina kao i osnovnoškolci iz osnovnih škola Izidora Kršnjavoga, Ivana Gorana Kovačića, Jure Kaštelana, Zapruđe i Ive Andrića iz Zagreba, grupa darovite djece Bistrići te brojna druga djeca.

Predstava je interaktivna i dok su djeca pozorno pratila pokuse u glavama su im se otvarala brojna pitanja. Kemija je prikazana kao privlačna, zanimljiva i zabavna znanost Kroz vruću atmosferu, obasjanu Zelenom vatrom, osim uzbuđenih glasova prolazila je i crvena svjetlost laserskih pokazivača, a mudre su se glavice ciljanim pitanjima navodile na zaključke. Učenici su imali priliku sami protresati Plavu bocu i snagom svojih misli prizivati plavu boju (lužnata otopina dekstroze i nekoliko kapi indikatora – mijenja se boja otopine iz bezbojne u plavu ako se tekućina promiješa, kisik iz zraka oksidira indikator u produkt koji otopinu oboji plavo), te su pokušavali natjerati Poslušnu bocu na poslušnost (plovak unutar boce se podiže i spušta ovisno o tlaku koji djeluje na stjenke boce). Izvedeni su brojni atraktivni pokusi: Čaroban kupus, Svijeća, Crna zmija, Pjene i rakete, Topli led, Oscilacijske reakcije, Snaga tekućeg dušika, razvlačenje stakla, i još mnogi drugi.

Predstava održana u veljači 2010. neznatno se po izvedenim pokusima razlikuju od prijašnjih. Glumci, mladi nastavnici i znanstveni novaci Kemijskog odsjeka (čarobnjak Nenad Judaš, bijela vještica Sanja Meštrović, njihovi pomoćnici Lovorka Pitarević Svedružić, Josip Požar i Vladimir Stilinović) prikazali su crnu zmiju, zelenu vatru, plave boce, čaroban kupus, pjene i rakete, krijesnice, kristalizaciju natrijeva acetata, bojali su plamen alkalijskim metalima, pokazali nekoliko oscilacijskih reakcija, tekućim dušikom „zaledili“ voće, izveli nekoliko pokusa vezanih uz kemiju iona bakra(II), te pokazali luminiscenciju vodene otopine luminola. Sve potrebne kemikalije i kemijsko suđe pripremile su Valentina Zagorec i Nikolina Maričić.

Nakon predstave školarci su obišli u malim grupama zgradu Kemijskog odsjeka, te su im pokazani laboratoriji na Zavodima za analitičku, anorgansku, fizikalnu i organsku kemiju te biokemiju.

Ulaganjem u rasvjetu i ozvučenost predavaonice (izrada sustava za osvjetljenje i razvodnih kutije s potenciometrima) znatno se poboljšala kvaliteta predstave. Predstava je snimljena i fotografirana pomoću tri kamere. Za tehničku podršku zaslužni su Dominik Cinčić, Gordan Horvat, Nikola Bregović, Danijel Namjesnik te studenti Igor Huskić, Ivica Cvrtila, Lana Šarić i Antonija Burčul.

Velika predavaonica pretvorena je u alkemijski laboratorij, sašivena je zavjesa koja prekriva ploče. Studenti (Matea Vlatković, Ivana Brekalo, Sandra Čičić) su izradili i u predvorju izvjesili modele molekula. Predvorjem se prije i nakon predstava šetao zmaj (student Mladen Borovina). Atiđa Selmani i Marija Zbačnik brinule su o kretanju djece po zgradi i smještaju u predavaonicu. Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara/kemičarke. Priznanja su izradili Tomica Hrenar i Iva Juranović Cindrić. Organizator predstave je Tajana Preočanin.

U tisku:

Predstava je zapažena i u medijima, te su objavljeni članci u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Vjesniku, National Geographic Junior i 24 sata . Prikazan je i prilog na OTV-u, Zagrebačkoj panorami (HTV), a sudionici predstave gostovali su i u emisiji Dobro jutro Hrvatska (HTV).