MEĐUNARODNA PRIRODOSLOVNA OLIMPIJADA MLADIH IJSO

 

Predstavnici Hrvatske, učenici do 16. godina sudjeluju od 2014. godine na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO – International Junior Science Olympiad; https://www.ijso.ae/).

Osnovni ciljevi ovog natjecanja su:

- promicati i nagraditi težnju za izvrsnošću u znanstvenim izazovima
- izazvati, potaknuti i ohrabriti darovite učenike da razvijaju svoje talente u prirodnim znanostima
- osnivati prijateljstva i odnose među učenicima diljem svijeta od najranije dobi.

Natjecanje traje deset dana tijekom kojih se održavaju tri testiranja: test sa zadacima višestrukog izbora, test sa računskim zadacima i eksperimentalni zadatak koji rješavaju tročlani timovi natjecatelja. Ispituje se znanje iz kemije, fizike i biologije. 

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje, u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Učenici se pripremaju za natjecanje na Kemijskom, Fizičkom i Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Osim rješavanja računskih zadataka i usvajanja teorijskih znanja koje se navodi u silabusu međunarodne prirodoslovne olimpijade, učenici imaju priliku steći i laboratorijske vještine.

Timovi učenika iz Hrvatske sudjeluju u ovom natjecanju već dugi niz godina i redovito postižu izvrsne rezultate. Na natjecanju u Kolumbiji u prosincu 2022. godine naši su učenici osvojili šest srebrnih medalja i na natjecanju na kojem je sudjelovalo oko 250 učenika iz 43 države svijuedta osvojili 33., 41., 43. i 52. mjesto. Po broju osvojenih medalja i ostvarenim mjestima Hrvatska je bila najuspješnija europska država.

Mentori i voditelji 

 

Učenici (natjecatelji)

koji su sudjelovali na IJSO od 2014. godine


Obavijesti

Odabran nacionalni tim za IJSO2022 u...

Testiranje učenika za Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih IJSO 2022 održalo se u subotu 8. listopada 2022. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je odabran nacionalni tim koji će predstavljati Hrvatsku u Bogoti, Kolumbija u razdoblju od 2. do 12. prosinca 2022. Nacionalni tim za IJSO2022 čine učenici:


Kim Radešić, Gimnazija Pula
Roko Marić, XV. gimnazija, Zagreb
Luka Duplančić, XV. gimnazija, Zagreb
Karlo Ahel, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
Lana Krog, I. gimnazija, Varaždin
Luka Ozvačić, Srednja škola Ivan Švear, Ivanić Grad

 

Tijekom listopada i studenog učenici će sudjelovati u pripremama za natjecanje na Fizičkom, Kemijskom i Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.
 

Autor: Marijana Šurina