UPIS NA FAKULTET

Prijediplomski te integrirani prijediplomski i diplomski studiji na PMF-u upisuju se preko portala www.postani-student.hr gdje se uvijek mogu pronaći aktualne informacije o upisnim kvotama i uvjetima upisa. Za upis na studijske programe boduju se ocjene iz srednje škole, rezultati na ispitima državne mature i dodatna postignuća. Nužan uvjet za upis na sve studije, osim na studije Geografskog odjeka, jest položena viša (A) razina ispita iz matematike na državnoj maturi, uz dodatan prag za neke studije. Detalje o uvjetima upisa na neki naš pojedini studij možete vidjeti klikom na ikonu odgovarajućeg odsjeka.

 

            

 

Za upis na diplomske i poslijediplomske studije PMF-a svake godine raspisuju se natječaji koji se objavljuju na našim mrežnim stranicama. U tim su natječajima dane sve informacije o uvjetima upisa i upisnim kvotama. Da biste upisali željeni diplomski ili poslijediplomski studij na PMF-u, ne morate nužno imati završeni prijediplomski studij na PMF-u koji mu izravno prethodi ‒ dovoljan je srodni studij s nekoga drugog fakulteta ili sveučilišta. No, u tom slučaju možete očekivati da ćete dobiti neke razlikovne kolegije koje trebate položiti, a koji su nužni za kvalitetno praćenje ostale nastave.Za pojedini diplomski studij detalje o uvjetima upisa možete vidjeti ako kliknete na odgovarajući odsjek. 

      

 


Ako te zanima znanost, a još uvijek dvojiš koji fakultet upisati ili koji studij odabrati na PMF-u, tu smo da ti damo informacije i inspiriramo te sa znanjima koja ćeš kod nas usvojiti.


Na PMF-u ćeš dobiti kvalitetno obrazovanje u području koje izabereš – bila to kemija, fizika, geofizika, geografija, geologija, biologija ili matematika. Potičemo razvoj vještina rješavanja problema i analitičko razmišljanje. Nakon studija neće ti biti važno što neki problem zapravo jest, već to da ga ti možeš riješiti! Zato studenti PMF-a nisu samo cijenjeni kao stručnjaci u svojem osnovnom području rada, nego i u raznim strukama koje naizgled nemaju veze s onim što su studirali.


Struke za koje obrazujemo na PMF-u pripadaju tzv. STEM području (engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics) i ne poznaju državne granice. Mnogi naši nekadašnji studenti sad su uspješni nastavnici, znanstvenici, poduzetnici i/ili poslovni ljudi u zemlji i inozemstvu. Postani i ti dio naše PMF obitelji!

KAKO SMO ORGANIZIRALI STUDIJE?


Na PMF-u se trenutačno izvodi devet trogodišnjih preddiplomskih sveučilišnih studija (180 ECTS bodova), osam petogodišnjih integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija (300 ECTS bodova) i 18 dvogodišnjih diplomskih sveučilišnih studija (120 ECTS bodova), sedam trogodišnjih poslijediplomskih sveučilišnih studija (180 ECTS bodova) i jedan dvogodišnji poslijediplomski specijalistički studij (120 ECTS bodova). Studiji se u pravilu dijele na istraživačke i nastavničke. Poveznica su programi integriranih preddiplomskih i diplomskih nastavničkih dvopredmetnih studija, koji se izvode suradnjom dvaju odsjeka. To su integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij nastavničkih smjerova Biologija i kemija, Fizika i informatika, Fizika i kemija, Geografija i povijest te Matematika i fizika. Uz njih, u suradnji Biološkoga, Geografskoga i Geološkog odsjeka izvodi se i preddiplomski sveučilišni studij Znanosti o okolišu te istoimeni diplomski sveučilišni studij.


A ZAŠTO UPISATI….


…BIOLOGIJU?


Život je zbilja nešto posebno, i baš ti imaš priliku saznati sve o njemu. Bios i logos, život i učenje. Biologija je raznolika, sveobuhvatna i dinamična znanost, koja proučava živi svijet na svim njegovim razinama – od molekula do ekosustava, nudeći ponešto za svakoga. Zamišljaš svoj idealan radni dan tako da ga provodiš u zelenilu obližnje šume, u tišini laboratorija, u uredu za kompjuterom ili kao profesor u školi? Ne moraš se opredijeliti samo za jedno, jer tvoj budući posao može obuhvatiti sve navedeno. Ako želiš razumjeti svijet oko sebe i u sebi, pridruži nam se na Biološkom odsjeku PMF-a i pokazat ćemo ti da je biologija svuda – od tajni koje skrivaju najveće dubine mora do našeg svakodnevnog života.


…FIZIKU?


Želiš se baviti fizikom kvantnih računala, nuklearnom fizikom ili možda želiš ići još više u mikrosvijet i proučavati fiziku čestica? Možda ti je interesantniji spoj velikih i malih prostranstava svemira pa želiš proučavati gravitaciju i astrofiziku? Nemoj zaboraviti i na veliku primjenu fizike u industriji i medicini. Kroz pet godina studija fizike vodimo te na put od osnovnih do čvrstih temelja klasične i kvante fizike prema većoj specijalizaciji u tvom omiljenom području fizike, bilo ono teorijsko ili eksperimentalno. Ništa manje nisu bitni ni nastavnički smjerovi jer oni daju temelje STEM-a u osnovnoj i srednjoj školi. Ukoliko se vidiš u tom polju možeš se prijaviti za izdašnu stipendiju za vrijeme redovitog studiranja. Upiši studij fizike i nauči vještine koje će ti otvoriti vrata prema fronti novih tehnologija ili znanstvenih otkrića i više nikad nećeš gledati svemir istim očima.


…GEOFIZIKU?


Želiš znati kakvo će vrijeme biti za vikend? Uhvatiš se da razmišljaš kako to točno globalno zagrijavanje utječe na oceane i morske struje? Potres koji te prodrmao nije kod tebe uzrokovao paniku nego znatiželju? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja da, možda u tebi čuči geofizičar! Kroz studije geofizike vodimo te na putovanje od središta Zemlje do stratosferskih visina u 10 semestara. Naša omiljena pitanja počinju sa zašto i kako! Pripremit ćemo te za primjenu postojećeg znanje iz geofizike i pomicanje njegovih granica.

 

…GEOLOGIJU?


Ako želite saznati više o Zemljinom sastavu, kako može održati život i što moramo učiniti da upravljamo njezinim resursima, geologija bi mogla biti baš za tebe! Geologija je znanost o Zemlji koja se bavi proučavanjem stijena, fosila, vode, nafte, rudnih bogatstava... Na Geološkom odsjeku PMF-a možeš već tijekom studija kroz laboratorijski i terenski rad proučavati dijelove geološke prošlosti, ali i utjecaj čovjeka i suvremene probleme vezane uz obale i njene procese te mineralne sirovine i materijale nužne za napredak suvremenih tehnologija i društva u cjelini. Geologija je raznolika, zanimljiva i sveprisutna i sigurno nudi nešto i za tebe!


…GEOGRAFIJU?


Geografija je znanost o prostoru i svijetu, a svijet je čudnovat splet svega zemaljskog i ljudskog. Iako će neki reći da je odavno otkriven, svijet se neprestano i ubrzano mijenja te time otvara brojne mogućnosti za nova istraživanja. Ako se želiš pridružiti suvremenim istraživačima svijeta i prostora u kojem živimo – upiši istraživački studij geografije. Ako pak prepoznaješ značaj poučavanja geografije budućim generacijama, onda je za tebe nastavnički studij. Koju god opciju odabrali, čeka vas studij ispunjen znanjem i vještinama koja se ne stječu samo na predavanjima, već i neizostavnim radom u računalnim učionicama, na terenskoj nastavi te na praksama u privatnom ili javnom sektoru.


…KEMIJU?


Od baterija u laptopima i mobitelima, preko boja na našoj odjeći i lijekova u našim ljekarnama, pa sve do hrane koju jedemo, kemija – koja proučava tvari od kojih je naš svijet sastavljen, i kemijske procese u kojima te tvari sudjeluju – je svuda oko nas. Istraživanja poput razvoja naprednih materijala, ekološki prihvatljivih proizvodnih procesa, biokemijskih osnova živoga svijeta, kao i mnoga druga u suvremenoj kemiji, velikim će dijelom oblikovati svijet sutrašnjice. Ako želiš sudjelovati u tome oblikovanju, tada ti je studij kemije prvi korak – nakon savladanih temeljnih znanja, moći ćeš se još tijekom studija uključiti u fundamentalna i/ili primijenjena znanstvena istraživanja koja se kod nas provode, koristeći najsuvremeniju opremu, i tako započeti svoj put prema stvaranju (bolje) budućnosti.


…MATEMATIKU?


Želiš li razumjeti kaos, ili elastičnost, razumjeti matematiku burze, ili igre na sreću, sudjelovati u kreiranju novih medicinskih tehnologija, procijeniti sigurnost vožnje automobila, biti profesor/profesorica matematike, ili putovati kroz prekrasne matematičke prostore neobičnih svojstava?  U prostranstvu mogućnosti možeš pronaći ono što te najviše zanima, a Matematički odsjek će ti pomoći da u tome razviješ sve svoje potencijale, vještine i znanja.
 
Zajedno s tobom gradimo odlične temelje: opremamo te teorijskim znanjima i praktičnim vještinama kako bi postao izvrstan stručnjak koji primjenjuje znanje i razmišlja izvan okvira, super-nastavnik u školi koji inspirira nove naraštaje ili uspješan znanstvenik koji pomiče granice!


Premda smo svi poprilično različiti, PMF-ovci su ipak jedna velika obitelj koja mijenja društvo znanjem! Postani i ti jedan od nas! Mijenjamo društvo znanjem!