Obavijesti

Dragi/e studenti/ice,

s obzirom na veliki broj upita koji pristižu u Karijerni centar u vezi stručne prakse, molimo vas za strpljenje i najbitnije odgovore pišemo u nastavku:
 

1) stručnu praksu za ovu akad. godinu 2022/23 potrebno je evidentirati u Online sustavu za stručnu praksu NAJKASNIJE do početka rujna (zaključno s datumom 31.8.2023.), kako biste bili sigurni da će dokumentacija biti pravovremeno potvrđena;

2) ako ste dovršili stručnu praksu i vaš status u Online sustavu je "čeka zaključivanje", potrebno je još ispuniti anonimnu anketu o mentoru/ici;

3) ako ste dovršili stručnu praksu i vaš status u Online sustavu je "zaključena", Potvrda o obavljenoj stručnoj praksi vam je automatski dostavljena na mail (ako nije stigla, provjerite spam folder). Potvrdu je potrebno čim prije proslijediti vašoj referadi da vam upišu predmet kao položen;

4) rok za prijavu novih poslodavaca je do 1.7.2023. - nakon toga nije više moguće prijaviti nove poslodavce za ovu akademsku godinu (do kraja rujna). Za iduću akad. godinu 2023/24 prijave poslodavaca kreću od 1.10.2023. godine;

5) za sva dodatna pitanja vezana za određeni odsjek i pravila odsjeka (npr. broj ECTS-ova i sl.) potrebno je javiti se vašem nositelju/ici kolegija na odsjeku ili referadi odsjeka;

6) ako vam dokumentacija u sustavu još nije potvrđena (čeka potvrdu fakulteta), to je iz razloga što su nositelji/ice kolegija preopterećeni jer puno studenata/ica predaje dokumentaciju na u isto vrijeme - molimo vas za strpljenje!

Vaš Karijerni centar

 

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

U nastavku dostavljamo neke odgovore na najčešća pitanja koja zaprimamo od studenata na praksi:

 

 1. PITANJA O KOLEGIJIMA PRAKSE, BROJU SATI NA PRAKSI, OBAVLJANJU PRAKSE I SLIČNO

Sve informacije i upute o praksi možete pronaći na našem webu, na stranici Stručna praksa: 

https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/STRUCNA_PRAKSA_2023_-_UPUTE_ZA_STUDENTE-ICE.pdf

 

 1. KAKO KORISTITI ONLINE SUSTAV ZA PRAKSU, ŠTO TREBAM KLIKNUTI I SLIČNO

Detaljne upute za studente o korištenju Online sustava za stručnu praksu možete pronaći na našem webu, stavljamo link i ovdje: 

https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/UPUTE_ZA_STUDENTE_ICE_KORISTENJE_ONLINE_SUSTAVA_ZA_STRUCNU_PRAKSU.pdf

 

 1. MENTOR/ICA ME PITAO/LA ŠTO TREBA NAPRAVITI U SUSTAVU?

Detaljne upute za poslodavce o korištenju Online sustava za stručnu praksu možete pronaći na našem webu, stavljamo link i ovdje: 

https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/KORISTENJE_ONLINE_SUSTAVA_ZA_STRUCNU_PRAKSU_-_UPUTE_ZA_POSLODAVCE%5B1%5D.pdf

 

 1. DOKAD TREBAM ODRADITI STRUČNU PRAKSU?

Stručnu praksu je potrebno odraditi, dovršiti, evidentirati u Online sustavu za stručnu praksu i dobiti Potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi do kraja semestra u kojem je stručna praksa upisana. To znači da s praksom i ispunjavanjem dokumentacije trebate završiti malo ranije, najkasnije do početka veljače/rujna onog semestra u kojem ste praksu upisali i odradili, kako bi Vaši mentori i nositelji kolegija stigli pregledati i potvrditi Vašu dokumentaciju u sustavu.

 

 1. IMA LI PMF POTPISAN SPORAZUM S ODREĐENIM POSLODAVCEM?

Popis poslodavaca s kojima je potpisan sporazum možete pronaći na našem webu, na stranici Stručna praksa, stavljamo link i ovdje: 

https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/Popis_poslodavaca_s_kojima_je_potpisan_Sporazum_o_suradnji_-_novo%5B2%5D.pdf

 

 1. IMAM VIŠE UPISANIH PRAKSI, KAKO DA IH EVIDENTIRAM U SUSTAVU?

Na našem webu je objavljena uputa o tome, možete je vidjeti ovdje: https://www.pmf.unizg.hr/studenti/strucna_praksa/strucna_praksa?@=1mys9#news_123645

 

 1. TKO JE NOSITELJ KOLEGIJA STRUČNE PRAKSE NA MOM ODSJEKU?

Nositelje kolegija stručne prakse, kao i ostale informacije o kolegijima, možete vidjeti na našem webu, u ovoj tablici: https://www.pmf.unizg.hr/_download/repository/KOLEGIJI_STRUCNA_PRAKSA%5B1%5D.pdf

 

 1. ZAŠTO MI NIJE PRISTIGLA POTVRDA O OBAVLJENOJ PRAKSI NA MAIL, IAKO MI JE PRAKSA U SUSTAVU ZAKLJUČENA?

Molimo provjerite spam folder. Ako ne pronađete potvrdu u spam folderu, javite se na info@karijere.pmf.hr. Potvrdu po primitku trebate proslijediti Vašoj referadi da Vam upišu predmet kao položen.

 

 1. ZAVRŠIO/LA SAM PRAKSU, ALI U SUSTAVU JE STATUS PRAKSE „ČEKA ZAKLJUČIVANJE“. ZAŠTO?

Potrebno je u sustavu ispuniti kratku anonimnu anketu o mentoru. Nakon što ispunite anketu, praksa će biti uspješno zaključena. Potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi po primitku trebate proslijediti Vašoj referadi da Vam upišu predmet kao položen.

 

 1. ZAVRŠIO/LA SAM PRAKSU, ALI MI PREDMET NIJE UPISAN KAO POLOŽEN U ISVU?

Potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi po primitku trebate proslijediti Vašoj referadi da Vam upišu predmet kao položen.

 

 1. ZAŠTO MOG POSLODAVCA NEMA U SUSTAVU, A POSLALI STE MU SPORAZUM?

Ako nismo zaprimili potpisan sporazum od strane poslodavca, ne možemo poslodavca pustiti u sustav. Poslodavcima obično šaljemo i podsjetnike, ali nekad ni na podsjetnik ne reagiraju. Potrebno je pitati direktno Vašeg mentora kod poslodavca gdje je zapelo, te ako potpisivanje sporazuma ipak neće biti moguće, prijaviti se kod nekog drugog raspoloživog poslodavca na praksu.

 

 1. MOGU LI SAD PRIJAVITI NOVOG POSLODAVCA?

Poslodavca se može prijaviti od početka akademske godine sve do 1.7.2023. Krajnji rok je 1.7. zato što procedura potpisivanja sporazuma s poslodavcima može potrajati do mjesec dana i više, a većina poslodavaca je tijekom kolovoza na godišnjem odmoru, što uz kolektivni godišnji odmor Karijernog centra znatno otežava sklapanja sporazuma tijekom kolovoza.

 

 1. IMAM TEHNIČKU POTEŠKOĆU U SUSTAVU I NE ZNAM ŠTO NAPRAVITI?

Proučite upute za studente, i ako ste uredno pratili korake a poteškoća se i dalje pojavljuje, pošaljite printscreen poteškoće na info@karijere.pmf.hr, kako bismo proslijedili programerima.

 

Zahvaljujemo na pažnji!

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

 

nastavno na brojne upite, još jednom podsjećamo na sadržaj Uputa za studente, u kojem piše da je:

Potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi koju primite na mail potrebno proslijediti vašoj referadi kako bi vam upisali predmet kao položen.

 

Karijerni centar nema ovlasti pristupa i upravljanja Studomatom, pa ističemo da je važno da Potvrde proslijedite referadi.

Ako ste dovršili praksu u Online sustavu za stručnu praksu, a niste zaprimili potvrdu, svakako provjerite spam folder.

 

Hvala na pažnji!

 

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

obratite pažnju na rok za prijavu poslodavaca za stručnu praksu Karijernom centru kod kojih želite obavljati praksu za ovu akademsku godinu (zaključno do kraja rujna 2022.), a s kojima još nije sklopljen sporazum, pa je potrebno provesti proceduru sklapanja sporazuma i kreiranja profila poslodavca u Online sustavu za stručnu praksu,

je najkasnije do 1.7.2022.!

Ovaj rok je određen jer postupak sklapanja sporazuma o suradnji s novim poslodavcima u pravilu traje tri do četiri tjedna, a kako bi se suradnje ostvarile prije odlaska na godišnje odmore. S obzirom da je praksu za ovu akademsku godinu u Online sustavu za stručnu praksu potrebno evidentirati najkasnije do kraja rujna 2022., kako bi se kolegij mogao upisati kao položen, potrebno je čim prije prijaviti nove poslodavce Karijernom centru, kako bi studenti koji obavljaju ljetne prakse stigli tijekom rujna upisati dnevnike prakse i izvješća u Online sustav za stručnu praksu i pribaviti Potvrde o obavljenoj stručnoj praksi na vrijeme.

Zahvaljujemo na pažnji!

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

upisi kolegija Stručna praksa mogući su do kraja svibnja (zaključno s 31.5.) - molimo vas da se javite u vašu referadu radi upisa kolegija na vašem odsjeku.

Nakon upisa kolegija, imate mogućnost ući u Online sustav za stručnu praksu putem vašeg AAI identiteta i pretraživati dostupne prakse, a praksu možete dogovoriti i samostalno. Više detalja možete pronaći u Uputama za stručnu praksu niže.

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

na nekim odsjecima PMF-a postoji više različitih predmeta stručne prakse, ili je moguće upisati predmet prakse u oba semestra, ili je omogućena horizontalna mobilnost, zbog čega neki studenti istovremeno u sustavu moraju evidentirati dvije prakse.

U sustavu je omogućena ta opcija koju možete koristiti na sljedeći način:

 

 • Uđite u Online sustav za stručnu praksu
 • Kliknite na svoje ime i prezime nakon čega će se otvoriti rubrika s korisničkim podacima
 • Kliknite na predmet stručna praksa koji bi sada trebali moći mijenjati (padajući izbornik)
 • Uđite u drugi predmet prakse (novi predmet koji ste upisali u ljetnom semestru, ili raniji predmet)
 • Koristite Online sustav za potrebe drugog predmeta
 • Po potrebi moguće se vratiti na prvi predmet

 

Na taj način studenti koji imaju dva upisana predmeta se mogu prebacivati u sustavu s jedne prakse na drugu, i prijaviti se kod novog poslodavca za drugu praksu i ispunjavati dokumentaciju za novu praksu.

 

U slučaju tehničkih poteškoća kod evidentiranja više praksi, javite se na matea.butigan@karijere.pmf.hr

 

Hvala na pažnji!

 

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

nastavno na Zoom event Karijernog centra "Sve o stručnoj praksi", a za sva pitanja u vezi stručne prakse, molimo da pročitate nove UPUTE ZA STRUČNU PRAKSU

 

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

Poštovani,

 

molimo sve zaposlenike PMF-a (nastavno osoblje) koji su kao mentori primili na praksu studenta PMF-a ili planiraju primati studente PMF-a na praksu i mentorirati ih tijekom ove akademske godine (ili nekad u budućnosti), da nam dostave svoje ime, prezime i e-mail kontakt, na naš mail info@karijere.pmf.hr, kako bismo ih mogli dodati u novi online sustav za stručnu praksu kao mentora (ime poslodavca u sustavu: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

 

Svi mentori će se potom moći ulogirati u naš online sustav pomoću AAI identiteta i samostalno objaviti oglas za praksu (poslodavac za praksu je PMF), na koji će se oglas student(i) PMF-a moći prijaviti. Za detaljne upute o objavi oglasa, pogledati UPUTE ZA POSLODAVCE. Kako biste studenta mogli primiti na praksu, on mora imati upisan jedan od kolegija Stručna praksa/Radna praksa/Laboratorijska stručna praksa.

 

Molimo da nam Vaše podatke dostavite čim prije, kako bi studenti koje ste možebitno već primili na praksu mogli započeti s vođenjem dokumentacije za stručnu praksu u našem online sustavu.

 

Sa svim pitanjima vezano za praksu možete nam se obratiti na info@karijere.pmf.hr.

 

Unaprijed hvala!

 

Karijerni centar PMF-a

Autor: Matea Butigan

Dragi/e studenti/ice,

otvoren je novi online sustav za stručnu praksu. Online sustav možete pronaći na ovom linku: ONLINE SUSTAV ZA STRUČNU PRAKSU.

Molimo vas da za korištenje sustava pažljivo pročitate UPUTE.

Ako odgovor na neko pitanje ne možete pronaći u Uputama, slobodno nam se obratite s upitom putem e-maila na matea.butigan@karijere.pmf.hr

Želimo vam puno sreće u traženju prakse!

Vaš Karijerni centar

 

Napomena: S obzirom da je sustav tek pokrenut, poslodavci još uvijek kreiraju profile u sustavu i kreću s objavama oglasa tijekom ovog tjedna - moguće je da ovaj tjedan nećete imati vidljiv niti jedan oglas, ili samo jedan ili par oglasa poslodavaca. Molimo vas da iskoristite ovo vrijeme za izradu i doradu vašeg profila (životopisa) unutar sustava, te da provjeravate s vremena na vrijeme objavljene oglase u sustavu.

Autor: Matea Butigan
OBAVIJEST - STRUČNA PRAKSA

Dragi/e studenti/ice,

podsjećamo da je danas posljednji dan upisa kolegija Stručna praksa u zimskom semestru! U zimskom semestru kolegij obavljaju studenti koji praksu planiraju obavljati u zimskom semestru, ili na prijelazu u ljetni semestar.  Svi studenti koji praksu planiraju obavljati isključivo u ljetnom semestru, upisuju kolegij u ljetnom semestru, osim iznimno ako nemaju taj kolegij u ljetnom semestru (Geologija, dipl. Geografija). U tom slučaju upisuju kolegij u zimskom semestru. (Napomena: studenti Kemije mogu uz molbu upisati praksu s preddiplomskog studija u ljetnom semestru, ako praksu planiraju obavljati u ljetnom semestru.

Napominjemo da je važno potruditi se obavljati praksu u semestru u kojem ste upisali praksu, a radi osiguranja studenata. Međutim, ako se dogodi da stručnu praksu djelomično obavite u zimskom semestru(ne stignete odraditi sve radne sate), moguće je ostatak prakse odraditi u ljetnom semestru (najkasnije do kraja rujna 2022.). Ovakve situacije su očekivane, posebno zbog epidemiološke situacije, i korištenje online sustava će vam biti omogućeno kroz cijelu akademsku godinu (ne samo kroz zimski semestar). 

Online sustav za stručnu praksu biti će u funkciji najvjerojatnije do kraja ovog tjedna. Po otvaranju sustava poslodavci će također kreirati svoje profile i krenuti s objavom oglasa, pa vas molimo za strpljenje (neće sve biti dostupno i objavljeno isti dan). Ipak, od samog ulaska u sustav moći ćete kreirati i dopunjavati svoj profil u obliku životopisa, pa predlažemo da iskoristite nekoliko dana do objava oglasa za rad i doradu vašeg životopisa. Karijerni centar će vam biti na raspolaganju za pomoć sa životopisima!

Još jednom podsjećamo studente čiji poslodavci nisu na našem popisu poslodavaca da nam dostave ime firme/institucije i kontakt e-mail osobe kod koje su dogovorili praksu  na mail matea.butigan@karijere.pmf.hr

Također, nastavno na upite, potvrđujemo:

- studenti mogu upisati kolegij Stručna praksa i ako nisu dogovorili praksu kod poslodavca (studenti traže poslodavca kroz online sustav)

- studenti koji su već odradili stručnu praksu moći će unijeti sve odrađene sate naknadno u online sustav, i dobiti svu dokumentaciju. Isto vrijedi i za studente koji su djelomično odradili praksu, pa će je nastaviti odrađivati.

Zahvaljujemo svima na strpljenju i veselimo se što će online sustav za stručnu praksu olakšati studentima povezivanje s poslodavcima i vođenje dokumentacije vezano za praksu.

Za daljnje upute pratite naše obavijesti na webu i društvenim mrežama!

 

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan
PREDSTAVLJANJE KARIJERNOG CENTRA...

Dragi/e studenti/ice,

 

Obavještavamo vas o dva predstavljanja Karijernog centra PMF-a koja će se održati ONLINE, putem Zoom platforme:

 

 1. Predstavljanje Karijernog centra za studente prve godine preddiplomskih i integriranih studija PMF-a održat će se ovaj petak 7.10. u 18 sati. Prijaviti se možete putem ovog obrasca: OBRAZAC ZA PRIJAVU PRVE GODINE

 

 1. Predstavljanje stručne prakse Karijernog centra za studente diplomskih studija PMF-a, i četvrte i pete godine integriranih studija ( i studente treće godine preddiplomskih studija koji imaju mogućnost upisa stručne prakse) održat će se u ponedjeljak 10.10. u 19 sati. Prijaviti se možete putem ovog obrasca: OBRAZAC ZA PRIJAVU DIPLOMSKIH STUDIJA

 

Link za Zoom predstavljanje će vam biti dostavljen na e-mail adresu koju ste unijeli u obrazac, na dan održavanja predstavljanja.

 

Napomena: Dolazak na predstavljanja Karijernog centra nije obvezan za studente/ice, a u slučaju održavanja nastave u isto vrijeme, nije dozvoljen izostanak s nastave radi predstavljanja Karijernog centra.

 

 

Veselimo se vašem sudjelovanju!

 

Vaš Karijerni centar

Autor: Matea Butigan

STRUČNA PRAKSA NA PMF-U

 

CILJEVI STRUČNE PRAKSE

Kolegij stručna praksa ima za cilj povezati studente/ice s potencijalnim budućim poslodavcima, kroz obavljanje praktičnog rada kod poslodavaca s kojima je PMF prethodno potpisao sporazum o suradnji, te kroz obavljanje praktičnog rada na samom PMF-u u laboratorijima i prostorijama opremljenima u sklopu projekta ProSPer.

Kroz obavljanje stručne prakse, studentima/icama omogućit će se proširivanje znanja i vještina stečenih kroz teorijsko i praktično obrazovanje u klasičnom obliku nastave. Kroz iskustvo stručne prakse studenti/ice će se upoznati s radnim procesima u realnom radnom okruženju i pripremiti za svijet rada.

Stručna praksa pojedinog studenta/ice trajat će od 40 do 120 radnih sati, ovisno o pravilima kolegija stručne prakse koji student/ica pohađa na pojedinom odsjeku PMF-a.

U dogovoru s odabranim poslodavcem, trajanje stručne prakse studenta/ice može se produljiti u skladu s njegovim željama i mogućnostima poslodavca.

 

PRIJAVA NA STRUČNU PRAKSU

Studenti/ice se na stručnu praksu mogu prijaviti nakon upisa kolegija Stručna praksa/Laboratorijska stručna praksa/Radna praksa u svojoj referadi, a na praksu se prijavljuju putem online sustava za stručnu praksu Karijernog centra, sukladno uputama objavljenima na ovoj web stranici.


Upute za studente

UPUTE ZA POSLODAVCE

Obrasci za studente i poslodavce

Repozitorij

Repozitorij je prazan