Zdravstvena zaštita studenata

INFORMATOR O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI STUDENATA - pdf

Svaka/i redovna/i studentica/student na fakultetu ima dva liječnika:liječnika obiteljske medicine kojeg ste izabrali (i kojem se obraćate kada ste bolesni) i studentskog liječnika, specijalistu školske i sveučilišne medicine. Svaki fakultet ima nadležnog studentskog liječnika.
Studentski liječnik na prvoj godini fakulteta obavlja sistematski pregled u koji je, uz pregled, uključen i razgovor o Vašim navikama i prilagodbi na fakultet. Ukoliko na sistematskom pregledu studentski liječnik otkrije određeni zdravstveni problem uputiti će Vas na daljnju obradu.

 
Studentskom liječniku se obraćate:

  1. u slučaju poteškoća vezanih za učenje kao i mogućih problema uzrokovanih promjenama, prilagodbom na fakultet

  2. ukoliko trebate konzultacije o reproduktivnom zdravlju kao i savjetovanje o kroničnim bolestima

  3. radi pregleda za studentski dom i ostvarivanje prava iz zdravstvenih razloga na jednokrevetnu sobu

  4. zbog ispričnice za faks kad ste bolesni (donijeti potvrdu liječnika obiteljske medicine da ste bili bolesni ili nalaz specijaliste ili otpusno pismo u roku od 2 tjedna nakon završetka liječenja ili otpusta iz bolnice)

  5. zbog nemogućnosti obavljanja tjelesnog odgoja (kronični bolesnici donijeti nalaz specijaliste početkom semestra, ostali donijeti nalaze specijaliste ili otpusno pismo u roku od mjesec dana nakon završetka liječenja ili otpusta iz bolnice),

  6. kao i radi mirovanja studentskih obaveza iz zdravstvenih razloga (javiti se s nalazima specijaliste ili otpusnim pismom u roku od mjeces dana nakon završetka liječenja ili otpusta iz bolnice).


Kamo ići kad ste bolesni?

Kada ste bolesni (boli vas grlo, kašljete, imate povišenu temperaturu …) tada idete svom izabranom liječniku obiteljske medicine.
Studenti koji nisu iz Zagreba i zadrže izabrane liječnike u mjestu stalnog prebivališta tijekom studija u Zagrebu u slučaju bolesti mogu se javiti na hitnu medicinsku pomoć ili za vrijeme studiranja izabrati liječnika obiteljske medicine u bilo kojem Domu zdravlja u Zagrebu (u pravilu prema mjestu stanovanja).
Ista je procedura sa stomatologom i za djevojke s ginekologom.
Ukoliko prebacujete karton iz mjesta stanovanja u Zagreb, tada je za slučaj neke zdravstvene tegobe, kada se nalazite kod kuće, potrebno tamo potražiti pomoć u hitnoj medicinskoj pomoći.
 
Za studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta nadležan je tim u sastavu:

Dr. Marija Posavec, ms. Kristina Klanfar, bacc.med.techn
Služba za školsku i sveučilišnu medicinu
Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“
Tel: +385 1 4696 281
E-mail: kristina.klanfar@stampar.hr
Mirogojska cesta 16
HR-10000 Zagreb
www.stampar.hr

Mirovanje studentskih obveza zbog zdravstvenih razloga