Zadatak: Sljedeći tekst i osnovne podatke o radu (uz vlastito ime) prenesite u "predložak". Nakon toga obavezno refreshajte "sadržaj" prema uputama asistenta. Uključite prikaz posebnih znakova i obratite pažnju na "section breaks" na kraju poglavlja "Section break" za razliku od jednostavnijeg "page breaka" dopušta unos različitih headera i footera za svaki section. Ako se želi unijeti različiti header onda obavezno u postavkama headera treba isključiti opciju "Link to Previous" NASLOV: Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala ZAVOD: Zavod za analitičku kemiju PREDSTOJNIK ZAVODA: Prof. Dr. sc. Predrag Novak MENTOR: Prof. dr. sc. Sanda Rončević NEPOSREDNI VODITELJ: Dr. sc. Katarina Pičuljan GODINA: 2026. SAŽETAK Ovaj rad predstavlja integralni pristup rješavanju složenih analitičkih problema. Na temelju znanja i iskustva iz ranijih istraživanja, rad je šire koncipiran i temelji se na primjeni velikog broja eksperimentalnih i teorijskih metoda te statističkoj obradi podataka. Korišteni postupci kombinacija su instrumentalnih i teorijskih metoda, a uključuju spektroskopsku i strukturnu analizu, kvantno-kemijske proračune, sintezu i separaciju te statističku analizu glavnih komponenata i faktorsku analizu. Nadalje, promatrat će se utjecaj otapala kao i vremenski ovisni fenomeni. Cilj predloženog rada je rješavanje suvremenih analitičkih problema različite kompleksnosti analizom podataka prikupljenih komplementarnim eksperimentalnim tehnikama te njihova evaluacija teorijskim i statističkim metodama. Time će se utvrditi najvažnije spektroskopske značajke različitih analitičkih sustava u svrhu kvalitativnog i kvantitativnog određivanja, a bit će omogućena i optimizacija metoda statističke obrade podataka. Kao rezultat, očekuje se postizanje vrhunskih znanstvenih rezultata za publikacije u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Nove spoznaje u razumijevanja spektroskopskih fenomena na molekulskoj razini, istraživanje u području kemije materijala te poboljšanje i standardizacija poznatih analitičkih metoda, otvorit će mogućnost praktične primjene u različitim laboratorijima, od industrijskih do kontrolnih. UVOD Primjenom površinski pojačanog Ramanovog raspršenja istražene su interakcije između bioloških molekula i potencijalno biološki aktivnih spojeva te su proučene supramolekulske strukture u gelovima koloida srebra i zlata. Proučene su klasične analitičke metode s ciljem poboljšanja njihove osjetljivosti, selektivnosti i primjene za različite analitičke sustave. Razrađene su nove metode za ekstrakciju i/ili spektrofotometrijsko te spektrofluorimetrijsko određivanje analita koje se temelje na interakciji metala i različitih komercijalnih odnosno novosintetiziranih liganada. Rezultati su povezani s biološkim testovima da bi se odredio odnos strukture i aktivnosti. Istražene su interakcije molekule liganda i biomakromolekula (ribosom) te vodikove veze kao važan čimbenik ukupne strukture i biološke aktivnosti. Provedena je i statistička analiza podataka. 2 Prikaz odabrane teme 2.1 Istraživanje interakcija između PYPOD i polinukleotida 2.1.1 Spektroskopija Spektroskopijom površinski pojačanog Ramanovog raspršenja istražene su interakcije poliamina PYPOD s dvolančanim polinukleotidima poli dAdT-poli dAdT, poli dGdC-poli dGdC te nukleinskom kiselinom ct-DNA. Intenzivne vrpce u SERS spektrima spoja PYPOD niskih koncentracija (10–6–10–5 M) upućuju na pojačanje Ramanovog raspršenja molekula adsorbiranih na površinu srebrovih nanočestica u koloidnim sustavima. Pojava novih vrpci u spektrima smjesa PYPOD i polinukleotida posljedica je interakcija amino skupina spoja s dušičnim bazama polinukleotida. Vrpce pripisane vibracijama nukleinskih baza ukazuju da se PYPOD veže i u veliki i u mali utor dvolančanog adenin-timin polinukleotida, dok se preferirano smješta samo u veliki utor polinukleotida s gvaninom i citozinom. 2.2 Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije 2.2.1 Sirovine Istraživanja u području kvalitete hrane često se temelje na zemljopisnom položaju proizvodnje sirovina. Međutim, na primjeru industrije za proizvodnju čokolade pokazano je da je kvaliteta blisko povezana s mjestom proizvodnje čokolade, mnogo više nego s izvorom sirovina. Poznato je da se konzumacija čokolade povezuje s osjećajem radosti i zadovoljstva te se popularno smatra stimulansom, relaksansom, afrodizijakom, tonikom, pa čak i antidepresivom. Proizvodi se od kakaove mase, kakaovog maslaca i dodanog šećera te mlijeka i masti, ovisno o vrsti čokolade. 2.2.2. Sastav Zbog moguće pojave ovisnosti o konzumaciji čokolade, od stalnog je interesa istraživanje i uspoređivanje sastava različitih vrsta čokolade, posebice u odnosu na moguće adiktivne supstancije kao što su primjerice kofein i teobromin. Istraživana je primjena niza metoda, tehnika i njihovih modifikacija za analizu sastojaka čokolade. U ovom radu uspoređen je niz tržišnih primjeraka čokolade domaćeg proizvođača s različitim deklariranim sadržajem kakaoa. 2.2.3. Analiza Kvantitativno je određen sadržaj teobromina, kofeina i vanilina pomoću metode HPLC uz detekciju u UV/VIS dijelu spektra. Snimljeni su FTIR spektri uzoraka te infracrveni spektri uz primjenu ATR. Spektri su asignirani, uspoređeni međusobno i promatrani u odnosu na prikupljene podatke kvantitativne analize.