Repozitorij

Broj posjeta:
6007

 

  

 

Što i kad?

U petak 10. svibnja 2024., održat će se jedn od najvećih događaja popularizacije znanosti u Hrvatskoj - Dan i noć na PMF-u. Ovogodišnji program manifestacije podijeljen je u tri dijela: dnevni program (kojeg organizora svaki odsjek zasebno), noćni program (na vanjskoj pozornici ispred Kemijskog odsjeka s početkom u 19h) i online program. U sklopu dnevnog programa Geofizički odsjek i ove godine organizira Dan otvorenih vrata Geofizičkog odsjeka PMF-a koji smo nazvali Geofizika uživo. Za vas smo pripremili predavanja, radionice, pokuse, muzej geofizičkih ekstrema i escape room.

 

 

Predavanja (14+ uzrast)

Predavanja u trajanju od 15 minuta namjenjena su srednjoškolcima. Kroz predavanja upoznat ćemo vas s različitim granama geofizike (seizmologija, meteorologija, geomagnetizam, klimatologija) i našeg rada, te pokazati drugčiju stranu znanosti. Za predavanja je potrebna rezervacija na mail bomazic@gfz.hr.

 

Radionice (osnovnoškolci)

Ove godine pripremili smo četiri zanimljive radionice namjenjene osnovnošklcima. Radionice traju 40 minuta i za sudjelovanje potrebna je rezervacija na mail bomazic@gfz.hr.

 

Pokusi (otvoreni za sve posjetitelje, bez potrebne prethodne najave)

Tko se boji potresa još?

Nizom pokusa prikazujemo nastanak potresa, rasprostiranje valova potresa i efekte potresa na površini Zemlje. Pokazat ćemo na koji način seizmolozi proučavaju potrese, kako posljedice potresa utječu na ljude i što možemo učiniti kako bi ih ublažili.

Bura

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji posebni vjetar koji ne puše nigdje dalje u svijetu? Riječ je naravno o buri! Bura zaustavlja promet, može čupati stabla, ponekad odnosi turiste na lufitićima i pedalini prema Italiji, a bez nje ne bi bilo ni dobrog pršuta. A kako bura nastaje i zašto je jedinstvena za Hrvatsku pokazat ćemo u ovom kratkom pokusu.

Tsunami

Što dobijemo kada umrežimo seizmologiju i oceanografiju - tsunami. Kako i gdje nastaje tsunami, koliki su mu valovi i može li se tsunami dogoditi u Jadranskom moru naučite uz ovaj pokus.

Kelvin-Helmoltzova nestabilnost - surferski valovi na nebu

Kelvin-Helmholtzova nestabilnost predstavlja granicu između dva sloja u atmosferi zbog toga jer postoji razlika u brzini vjetra između ta dva sloja. Tada mogu nastati impresivni Kelvin-Helmholtzovi valovi.

 

 

Escape room (15+ uzrast)

Koristeći snalažljivost i nešto malo znanja o geofizici pokušajte rješiti zagonetke i izaći iz sobe. Rezervacija nije unaprijed potrebna, nego taj dan na odsjeku (kako ne bi bilo preklapanja grupa). Svaka grupa može imati osam osoba. Osobe koje uspješno izađu iz sobe prije isteka vremena dobivaju nagradu.

 

Muzej geofizičkih ekstrema

Prošećite našim hodnicima i kroz zanimljive eksponate otkrijte koliko je oborine najviše palo u Hrvatskoj, najveću izmjerenu visinu snijega, najjače potrerse u Hrvatskoj ili vodostaj u Jadranskog mora u Bakru.

 

Donacije

Zahvaljujemo Državnom hidrometeorološkom zavodu i Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koji su financijski pomogli u organizaciji ovogodišnje Geofizike uživo! Zahvaljujemo se ClueGo Escape Room-u na nagradama i instrumentima za izradu escape rooma.

 

 

 

 

Informacije iliti kome se obratiti s pitanjima...

Koordinatori Otvorenog dana Geofizičkog odsjeka PMF-a je Iva Dasović. Za sve informacije o Geofizici uživo možete nam pisati izravno na e-adresu iva.dasovic[at]gfz.hr

 

Gdje?

Potražite nas na adresi Horvatovac 95, Zagreb, a usput posjetite i druge odsjeke i provjerite što su oni pripremili. Ostanite kod nas cijeli dan, ili se vratite na noćni program koji počinje u 19 h, jer posjetitelji će moći uživati u kvizovima, demonstracijskim pokusima, obilasku štandova sa zanimljivim prezentacijama ili, jednostavno, u dobrom društvu i znanstvenom zalasku sunca. Nije potrebna najava i svi ste dobrodošli. Za sve informacije o dnevnom, noćnom i online programu Danu i noći PMF-a posjetite: https://www.daninoc.pmf.unizg.hr/!

 

     

 
Napomena
Cjelokupno događanje može biti snimano i fotografirano te dolaskom na događaj dajete privolu na snimanje i fotografiranje, a u svrhu promidžbene objave na web stranicama Fakulteta, društvenim mrežama Fakulteta, i ostalim medijima. Dolaskom na događanje potvrđujete da ste upoznati da privolu možete odbiti i u svakom trenutku povući te da je obrada do trenutka povlačenja zakonita. Privola se odnosi samo na navedene svrhe obrade i navedenu kategoriju osobnih podataka te se obrada osobnih podataka ne smije koristiti u druge svrhe. Informacije o obradi osobnih podataka dostupne su na mrežnoj stranici www.pmf.unizg.hr.