Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u St. Petersburgu od 21. do 27. travnja, hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na čelu s mentorom i studentom Kemijskog odsjeka PMF-a Viktorom Škorjancom. 

Srebrnu medalju osvojila je Barbara Sumić, učenica 3. razreda III. Splitske gimnazije, a brončane medalje osvojili su Mislav Barić, učenik 4. razreda splitske III. gimnazija i Ivor Vavra Plavšić, učenik 4. razreda zagrebačke V. Gimnazija. Na natjecanju su još sudjelovali i Luka List iz 3. razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović te Stjepan Dolić, učenik 4. razreda zagrebačke III. gimnazije. 

Za  natjecanje u St. Petersburgu pripremali su ih mentori, studenti s Kemijskog odsjeka s PMF-a. Jedan od njih je i  Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

Ovakva natjecanja daju priliku učenicima da izađu iz okvira školskog kurikuluma i motiviraju ih da dodatno rade na svojem znanju. Na natjecanju učenici imaju priliku vidjeti u kojim područjima dobro stoje, ali i na čemu još trebaju poraditi. Također, učenici na natjecanju imaju vrlo vrijednu priliku upoznati buduće kolege iz različitih dijelova svijeta i sklopiti nova prijateljstva 

Čestitke dobitnicima i mentoru!

 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti