Asistent PMF-a među potpisnicima...

Preko 600 europskih znanstvenika potpisalo je pismo upućeno prestižnom časopisu Science.

U pismu se apelira na Europsku uniju da u nastupnim trgovinskim pregovorima s Brazilom stavi naglasak na ljudska prava (tj. prava autohtonih plemena u prašumama) i na zaštitu prirode, koja je dom istih tih ljudi. 

 

Prašuma u Brazilu. Mato Grosso pretvoren u pašnjak. Foto: Thiago Foresti

 

Među potpisnicima je i Josip Skejo, mag. biol. exp., asistent na Biološkom odsjeku PMF-a koji je kao član IUCN-a i predstavnik Republike Hrvatske u grupi za zaštitu skakavac i zrikavaca te entomolog čije je područje djelovanja tropska raznolikost, 2017. godine imao priliku sudjelovati u opisu nove vrste iz Atlantske šume Murici u Brazilu:

Pronađena je samo jedna nova vrsta i čim smo vrstu opisali, bilo je jasno da je ugrožena. Mnoga mala i velika prašumska stvorenja koja nemaju 'svoje odvjetnike' svakodnevno izumiru. Većina raznolikosti kopna nastanjuje prašume i upravo njihovim gubitkom gubimo kamenčiće velikog mozaika što ga nazivamo život. Daljnjim gubitkom kamenčića nestaje čitav mozak. Upravo je ove godine i UN objavio da je milijun vrsta u riziku od izumiranja. Zbog toga te zato što je u Brazilu nedavno izgorio centralni Prirodoslovni muzej, važno je očuvati brazilske prašume u cjelini. Potaknut svime, spremno sam se priključio potpisivanju apela.

Naime, Europska unija jedna je od glavnih trgovinskih partnera Brazila te pismo skreće pozornost na rizik od deforestacije (nestanak šume koja vodi k nestanku raznolikosti) u slučaju da se trgovina ne definira sa strogim smjernicama koje vode očuvanju brazilskih prašuma i nativnih plemena.

 

 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti