Uskoro počinje najveća znanstvena...

Od 1. do 5. srpnja 2019. godine Zagreb je domaćin najvažnije znanstvene konferencije u području analize ekstremnih rizika. Konferencija Extreme value analysis (u nastavku teksta EVA) održat će se na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Bijenička 30).

Ovogodišnja konferencija obuhvatit će neke od najaktualnijih tema u modernoj znanosti – od modeliranja klimatoloških i hidroloških ekstrema, do potresa i ekstremnih gubitaka u financijama i osiguranju. Očekuje se da će konferencija privući više od 200 sudionika te više od 60  uglednih svjetskih stručnjaka iz područja analize ekstremnih vrijednosti.

Još od prvoga EVA skupa održanog 1998. godine, konferencija na poznatim svjetskim sveučilištima okuplja matematičare, statističare te stručnjake iz primijenjenih znanosti, a u 2019. godini domaćin je Zagreb. Konačno, teorija ekstremnih vrijednosti počiva, velikim dijelom, na znanstvenim doprinosima dvojice matematičara rođenih u Zagrebu, Jovana Karamate (1902.-1967.) te Williama Fellera (1905.-1970.) o čemu će posebno biti riječi na skupu.

Organizator konferencije je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s agencijom Globtour Event d.o.o., a uz potporu organizacije Bernoulli Society  i Ureda gradonačelnika Grada Zagreba te uglednih sponzora: nakladničke kuće Springer Verlag, Croatia osiguranja dd, Zagrebačke banke dd, Udruge obveznih mirovinskih fondova te Turističke zajednice grada Zagreb. U znanstvenom odboru konferencije sudjeluje i 14 eminentnih svjetskih znanstvenika iz područja analize ekstremnih vrijednosti.

Konferencija će svečano biti otvorena u ponedjeljak 1. srpanj s početkom u 9:15 sati,  na Matematičkom odsjeku PMF-a u dvorani 003 (Bijenička cesta 30). 

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti