Na Fizičkom odsjeku PMF-a okupit će...

Desetak vrhunskih znanstvenika iz područja bioelektronike tijekom dva će dana predavanja i radionica predstaviti najnovije trendove u bioelektronici u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost Mikro i nano strukture za 3D opto-bioelektroniku od 30. siječnja do 2. veljače 2020. na Fizičkom odsjeku PMF-a (Bijenička 32).

 

Predstavljanjem samog projekta Mikro i nano strukture za 3D opto-bioelektroniku, radionicu će otvoriti voditelj projekta doc. dr. sc. Vedran Đerek  u četvrtak 30. siječnja u 9.30 u predavaonici F-201.

Naime, u sklopu HRZZ projekta osnovana je istraživačka grupa fokusirana na istraživanje iz primijenjene biofizike, koja istražuje mogućnost poboljšanja svojstava organskih fotokondenzatora trodimenzionalnim geometrijskim oblikovanjem supstrata. Neke od kliničkih primjena koje istražuju su umjetne mrežnice s ciljem vraćanja vida slijepim pacijentima oboljelima od specifičnih bolesti, terapije stimulacijom živca vagusa s mogućom primjenom kod širokog spektra stanja (npr. epilepsija, depresija, autoimune bolesti, pretilost, alkoholizam) i dubinska stimulacija mozga koja se primjenjuje kao terapija kod Parkinsonove bolesti, a trenutno se istražuju primjene kod širokog spektra neuropsihijatrijskih stanja. Istraživački tim na čelu s doc. Đerekom vjeruje da će trodimenzionalno oblikovanje pridonijeti mogućnosti rada fotokondenzatora pri slabijim intenzitetima svjetlosti, kao i minijaturizaciji fotokondenzatora i boljem prianjanju uz tkivo kod implantiranih uređaja.

U projektu će sudjelovati znanstvene grupe iz hrvatskih znanstvenih organizacija, kao i vrhunske znanstvene grupe iz inozemstva. Zbog važnosti primjene fotokondenzatora kod fundamentalnih in vitro te in vivo istraživanja u neuroznanosti, istraživačka grupa je uspostavila suradnju i s Hrvatskim institutom za istraživanje mozga, gdje će  ispitivati fotokondenzatore izrađene u laboratoriju za moguće medicinske primjene.

Nakon predstavljanja projekta predavanje će održati prof. Eric Glowacki sa Sveučilišta u  Linköpingu, jedan od vodećih svjetskih autoriteta u području bioelektronike.  U 10 sati prof. Glowacki će održati predavanje Organic nanocrystalline semiconductors for bioelectronics and catalysis.

 

Program radionice

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti