PMF osnovao prvi Centar za...

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao vodeća istraživačka i obrazovna institucija s dugogodišnjom tradicijom nastave i istraživanja u različitim područjima klimatologije, osniva prvi Centar za klimatološka istraživanja koji će biti središnja institucija za interdisciplinarna istraživanja klime i klimatskih promjena.

U današnje su vrijeme klimatske promjene predmet brojnih znanstvenih istraživanja, a zbog njihovog utjecaja na okoliš i životne uvjete na Zemlji, one zaokupljaju i sve veću pažnju javnosti. Centar će, osim razvoja i provođenja suvremenih istraživanja, umrežiti i spojiti sve vrhunske znanstvenike PMF-a u području klimatologije, ističe voditeljica Centra izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić:

Zbog iznimne složenosti klimatskog sustava Zemlje te brojnih kompleksnih procesa i međudjelovanja, nužan je multidisciplinarni pristup proučavanju. Upravo zbog toga PMF, koji okuplja znanstvenike iz različitih područja prirodoslovlja i matematike, ima iznimnu snagu i kompetencije za interdisciplinarna i multidisciplinarna znanstvena istraživanja.

 

Voditeljica centra izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić 

 

Takvim će pristupom Centar postići kvalitetne znanstvene rezultate te steći nove spoznaje o ranjivosti prirodnih i urbanih okoliša na klimatske promjene. Pritom će se posvetiti pažnja istraživanju utjecaja klimatskih promjena na elemente okoliša koji su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku. Jedna od zadaća Centra je poduzimanje određenog skupa aktivnosti s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o klimi i klimatskim promjenama:

„Centar će  posebno voditi računa o izobrazbi mladog znanstvenog kadra, ranom uključivanju studenata u znanstveno-istraživački rad te podizanju svijesti javnosti o klimi, klimatskim promjenama i njihovom utjecaju putem raznih popularno-znanstvenih manifestacija, radionica i nastupa u medijima, rekla je izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić.

Autor: Ivana Bliznac
Popis obavijesti