Dan PMF-a u MIOC-u

1. prosinca 2023., u XV.gimnaziji u Zagrebu, održan je „Dan PMF-a u MIOC-u“ s ciljem promidžbe naših studija učenicima i učenicama jedne od najboljih škola u Hrvatskoj. Dan PMF-a u MIOC-u se sastojao od tri segmenta: znanstvenog predavanja, okruglog stola i info punktova sedam odsjeka PMF-a. 

U sklopu ovogodišnjeg programa učenici su imali priliku čuti predavanje prof. dr. sc. Vanje Wagner pod naslovom „Matematički modeli u prirodnim znanostima“. Koja je matematička poveznica keramičkih pločica i Nobelove nagrade za kemiju? Kako razumjeti učinkovitost novih lijekova? Prije koliko godina je živio naš najmlađi zajednički predak? Ove primjere iz kemije, medicine i biologije prof. Wagner je promotrila matematičkim očima te prenijela kako razumjeti proces matematičke analize problema uz pomoći tri matematička modela kojima je cilj omogućiti bolje razumijevanje i predviđanje svakodnevnih pojava. 

Održan je i zanimljivi prirodoslovni online kviz koji je vodio naš bivši docent na PMF-u, a danas profesor u MIOC-u, Luka Valožić. Tri učenika koji su nabolje riješili kviz dobili su i nagrade – PMF poklon paket.
Na okruglom stolu su naši znanstvenici i nastavnici fakulteta odgovarali na zanimljiva uvijek pitanja okupljenih učenika uz moderiranje prof. dr. sc. Mladena Vukovića.
Uz navedeno, učenici su se mogli dodatno informirati i porazgovarati u manje formalnoj atmosferi na štandovima pojedinih odsjeka na kojima su dežurale mlađe kolegice i kolege. Nama je bilo odlično a veselimo se i što ćemo imati priliku ugostiti učenike i učenice MIOC-a krajem siječnja na PMF-u! 
 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti