Europska fizička olimpijada (EuPhO)

 

Europska fizička olimpijada (EuPhO) je natjecanje za učenike srednjih škola. Uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike (započetu 1967.) postoje tradicije regionalnih natjecanja kao što su Azijska olimpijada iz fizike (od 2000.) i Ibero-američka olimpijada iz fizike (od 1991.). Koncept EuPhO sličan je stvarnim istraživačkim situacijama, s kratkim opisom problema i puno prostora za kreativna rješenja.   


Europska fizička olimpijada (EuPhO) 2023

Na Europskoj fizičkoj olimpijadi u ekipi Hrvatske sudjelovalo je onih petero učenika koji su među 33 pozvanih na testiranjima provedenim od prosinca do ožujka osvojili ukupno najviše bodova. Na EuPhO 2023 koja se ove godine održala u Hannoveru (Njemačka) od 16. do 20. lipnja 2023. sudjelovali su:
Val Karan, učenik 2. raz. XV. Gimnazija, Zagreb
Ivan Hegedić, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
Ilan Mihelja, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
Lucija Ražov, učenica 4. raz. XV. Gimnazija, Zagreb
Franjo Krešimir   Jalšovec, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
 

Val Karan, Ivan Hegedić i Ilan Mihelja osvojili su brončanu medalju, a Franjo Krešimir Jalšovec pohvalu.

Natjecanje na ovoj olimpijadi održava se dva dana: prvo iz eksperimentalnih zadataka bilo je u subotu, a drugo teorijsko u nedjelju. Na eksperimentalnim zadacima istraživalo se gibanje njihala s magnetima u magnetskom polju te određivalo nepoznate optičke elemente u optičkoj „crnoj kutiji” i svojstva tih elemenata. Zadatke se može preuzeti na stalnoj adresi europskih fizičkih olimpijada eupho.ee 

Voditelj ekipe na olimpijadi bio je prof. dr. sc. Damir Pajić, koji je ujedno sa prof. dr. sc. Krešom Zadrom s Fizičkog odsjeka PMF-a napravio izbor ekipe i pripreme za natjecanje. 
Sudjelovanje hrvatskih učenika  na olimpijadi financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a organizator sudjelovanja je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti