Kroz dva kruga testiranje odabrani su učenici koji će predstavljati Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije u Rigi (Latvija) u svibnju 2023. godine:

Val Karan iz XV. gimnazije u Zagrebu,
Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu
Karlo Domijan iz Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci,
Kim Radešić iz Gimnazije u Puli,
Mila Maretić iz I. gimnazije u Varaždinu i 
Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci.
 

Na izbor hrvatske olimpijske ekipe bili su pozvani učenici temeljem rezultata državnih natjecanja iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija) u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Testiranje je održano u subotu 18. veljače 2023. u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je trajalo 150 minuta. Testiralo se znanje i snalaženje iz sva tri prirodoslovna područja. Test se sastojao od tri dijela: fizike, kemije i biologije. Test je bio usmjeren na razumijevanje i povezivanje gradiva, interpretaciju rezultata, tabličnih i grafičkih prikaza, te interpolaciju fizike, kemije i biologije. Faktografija i činjenično poznavanje gradiva i terminologije nije svrha testiranja. Testiranjem je izabrano 12 učenika koji su pozvani u drugi krug testiranja. Drugi krug testiranja održao se u subotu 4. ožujka 2023. godine. U drugom krugu testiranja učenici su rješavali eksperimentalne zadatke iz fizike, kemije i biologije. 

Šest učenika je raspoređeno u dva tima koji će sudjelovati u pripremama za EOES2023 tijekom travnja 2023. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te predstavljati Republiku Hrvatsku na EOES2023 u Rigi u Latviji. Mentori učenika su nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji imaju interes i iskustva sa sličnim natjecanjima, dr.sc. Mirela Sertić-Perić (Biološki  odsjek, PMF), prof. dr. sc. Mario Basletić (Fizički odsjek, PMF) i prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek).


Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. 
 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti