POVEZNICE

elektronički izvori

OPEN ACCESS


Da bi u stanici majci došlo do podjele genetskog materijala koji ide u dvije stanice kćeri, kromosomi se vezuju za mikrotubule, koji ih potom razdvajaju. Veza između mikrotubula i kromosoma su kinetohore, proteinski kompleksi na kromosomu. Ključno je pitanje kako mikrotubuli pronalaze kinetohore. Prema prvotnoj ideji „traži i uhvati“, brojni mikrotubuli rastu u svim smjerovima i slučajno hvataju kinetohore. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Iva Tolić-Norrelykke s Max Planck instituta u Dresdenu, zajedno sa suradnicima otkrili su novi mehanizam hvatanja kinetohora. Oni su pokazali da mikrotubuli, rotirajući se oko pola diobenog vretena, hvataju kinetohore.

Eksperimenti koji su napravljeni otkrivaju da mikrotubuli svojim kretanjem  prebrišu prostor te na taj način pretražuju stanicu u potrazi za kinetohorama.

Ovaj je mehanizam pretraživanja ekonomičan za stanicu jer u njemu učestvuje mali broj mikrotubula i ne troši energiju iz ATPa. Fizikalni model kojeg su razvili istraživači potvrdio je da opaženo rotaciono kretanje omogućuje hvatanja kinetohore. Stoga, novi mehanizam hvatanja kinetorhore kojeg su otkrili istraživači s Max Planck instituta i Fizičkog odsjeka preispituje paradigmu o uhvatu kromosoma uvedenu 80-tih godina prošlog stoljeća.

 
Iana Kalinina, Amitabha Nandi, Petrina Delivani, Mariola R. Chacón, Anna Klemm, Damien Ramunno-Johnson, Alexander Krull, Benjamin Lindner, Nenad Pavin, and Iva M. Tolić-Nørrelykke: Pivoting of microtubules around the spindle pole accelerates kinetochore capture. Nature Cell Biology, published online 9 December 2012
 
Autor: webmaster FO
Popis obavijesti