Repozitorij

Administriranje WWW stranica PMF-a

Administracija svoje osobne stranice i osobnih podataka

Svaki djelatnik (koji je u ISVU sustavu) ima svoju uniformnu osobnu WWW stranicu — profil  (alias "portfolio"). Stranica profila je dostupna npr. putem tražilice ili popisa djelatnika.. Djelatnik samostalno može i treba ažurirati podatke na toj stranici putem stranice za promjenu profila. Profil sadrži osnovne osobne podatke (broj sobe i telefona, popis kolegija te poveznicu na popis radova), a pruža i mogućnost uniformnog prikaza nekih podataka iz životopisa. (Postoji i mogućnost postavljanja poveznice na klasičnu "osobnu stranicu" poput one s URL-om www.phy.hr/~ime  tj. www.phy.pmf.unizg.hr/~ime.)


 

Djelatnik ne može sam mijenjati email adresu i titulu. Za to je potrebno kontaktirati računalnu službu.

Administracija stranice kolegija

Osnovni podaci o kolegiju se automatski prenose iz ISVU sustava. Nastavnik može ažurirati opis svojeg kolegija i popis literature putem sučelja ISVU sustava. (Na koji se prijavljujete posebnim ISVU korisničkim računom, različitim od AAI@EduHr računa!) Poželjno je u opis kolegija staviti i uvjete za potpis i ocjenu.


 

Povrh tih osnovnih informacija, nastavnik i asistenti imaju adminstratorske ovlasti na stranicama svojih kolegija i mogu, između ostalog,

  • Stavljati obavijesti o kolegiju koje se automatski emailom prosljeđuju upisanim studentima
  • Dodavati nastavne materijale ili poveznice na njih (u repozitorij)
  • Kreirati dodatne stranice kolegija koje po potrebi mogu biti dostupne npr. samo studentima upisanim na kolegij (desni klik miša na naziv kolegija u "Izborniku predmeta" lijevo)
  • Oglašavati rezultate provjera znanja koji su vidljivi samo onim studentima kojih se tiču

Za najosnovnije uređivanje i rukovanje sa sučeljem vidi donje upute.

Svi podaci na glavnoj stranici kolegija i pripadajućem repozitoriju dokumenata su javno dostupni, izuzev podataka o studentima koji su dostupni samo djelatnicima i studentima PMF-a.

Administracija ostalih stranica

Osnovna administracija

  • Skraćeni priručnik za upotrebu i administraciju WWW stranica PMF-a (prilagođen Biološkom odsjeku, ali razlike su samo u dizajnu)

Napredna administracija

  • Prošireni priručnik za upotrebu i administraciju WWW stranica PMF-a (isto prilagođen BO)
  • Za originalnu dokumentaciju Quilt CMS sustava koji upravlja WWW stranicama, vidi repozitorij desno.
  • Ukoliko želite prostor (jednu stranicu ili čitavo pod-stablo kojem ćete biti administrator) unutar stranica PMF-a za svoje osobne stranice, stranice svoje istraživačke grupe ili bilo što drugo što ima veze s djelatnostima PMF-a ili fizikom općenito, javite se administratorima.

Osnovna administracija  video upute

     1. Osnovno uređivanje sadržaja postojeće stranice.

    2. Pridodavanje postojećih dokumenata (npr PDF-ova) stranici

    3. Kreiranje novih stranica i organizacija izbornika (za administratore)


 

Za gledanje gornjih videa možda trebate prvo instalirati odgovarajuće codec-e. Na Linuxu video playeri (npr. mplayer) rade odmah. Na Windowsima možete instalirati npr codec paket K-lite-codec-pack odavde i onda gledati u Windows Media Playeru ili sličnoj aplikaciji.


 

Editor za uređivanje stranica ...

... je relativno standardni FCK editor, detaljnija uputsva za upotrebu (na engleskom) mogu se pronaći ovdje: Users Guide, Quick Reference.


  

Na kraju, umjesto uređivanja stranica u FCK editoru, ukoliko sadržaj već postoji u obliku Open Document Text (ODT) dokumenta moguće ga je izravno pretvoriti u Web stranicu putem linka "Postavi ODT dokument" koji stoji kraj linka "Uredi tekst". ODT dokumente je moguće izravno kreirati u Open Office-u, ili pretvoriti iz MS Word .doc dokumenta tako da se isti učita u Open Office i onda "Save as ..." ODT.

 

Pridodavanje dokumenata stranici

U načelu postoje dvije metode pridodavanja dokumenata stranici.

  1. Putem repozitorija. To je opisano u dokumentaciji i gornjem filmu i to je zasad jedini način podržan od FER-a (koji je razvio i održava Web PMF-a).
  2. Putem editora za uređivanje stranica. (Putem ikone "Ubaci link" pa onda "Pretraži server" itd. - ta je metoda poznata korisnicima raznih Web foruma.) Treba, međutim, imati na umu da tako pridodani dokument nije vidljiv putem lokalne tražilice. Isto (važno!) tako dodani dokument nije zaštićen sustavom prava pristupa već korisnik koji zna link (URL) može pristupiti dokumentu bez ikakvih ograničenja. (Takav dokument se može pojaviti i na google-u ukoliko stranica kojoj je pridodan bude neko vrijeme javna. Kasnije zaštičivanje prstupa toj stranici neće zaštititi i dokument pridodan ovom drugom metodom.) Stoga ovu metodu ne treba koristiti za pridodavanje povjerljivih dokumenata!