POVEZNICE

elektronički izvori

OPEN ACCESS


U izdanju Springera u kolovozu je izašla do sada najopsežnija (50 poglavlja) monografija o magnetoencefalografiji (MEG), jednoj od najnaprednijih metoda za neurodinamičko, funkcinalno oslikavanje ljudskog mozga koju su uredile Selma Supek sa Fizičkog odsjeka i Cheryl J. Aine sa University of New Mexico.

Magnetoecefalografija (MEG) neinvazivnim i nekontaktnim mjerenjima ekstremno slabih magnetskih polja direktno mjeri neuronsku aktivnost i prati, u stvarnom vremenu, fukcije ljudskog mozga. Razvoj metode i danas transdisciplinarnog MEG područja rezultat je integriranja temeljnih istraživanja u fizici  (istraživanja kvantnih fenomena niskotemperaturne vodljivosti) i biofizici (razumijevanja fizioloških procesa mjerenjem slabih magnetskih polja koja oni proizvode). Tijekom protekle četiri decenije MEG je omogućio razvoj novih spoznaja o funkcijama mozga u bazičnim, translacijskim i kliničkim istraživanjima, postao je relevantna dijagnostička metoda i vrlo dinamično se razvija razvojima nove generacije sensora, integriranjem sa drugim metodama za strukturno i funkcionalno oslikavanje mozga, ali i nizom inovativnih pristupa analizi izmjerenih ekstrakranijskih neuromagnetskih signala.  

Ova urednička knjiga namjenjena magistarskim i doktorskim studentima, ali i istraživačima u području, donosi uvodna poglavlja o MEG mjerenjima, dizajnu eksperimenata i analizi te uvid u brojna MEG istraživanja procesa percepcije, kognicije, kortikalne funkcionalne povezanosti, razvojnih studija od prenatalnih i postnatalnih istraživanja do istraživanja procesa starenja i neurodegeneracije. Dodatno, knjiga uključuje poglavlja o najnovim metodama analize, brojnim kliničkim primjenama MEG-a, razvoju novih genaracija MEG senzora i  tehnologijama u nastajanju kao što su tehnogije integriranja MEG-a sa metodama oslikavanja magnetskom rezonancijom, ali i niz kratkih poglavlja o izazovima u području te očekivanom razvoju i novim MEG primjenama. 

Knjiga je uvrštena u Key publications na megcommunity portalu.

 

Autor: webmaster FO
Popis obavijesti