POVEZNICE

elektronički izvori

OPEN ACCESS


Matko Glunčić i Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka razvili su teoriju koja opisuje kako dinamika motornih proteina omogućuje živoj stanici da mjeri duljinu te određuje vlastito središte. Teorijski predviđena preciznost određivanja središta eksperimentalno je potvrđena u suradnji s grupom Ive Tolić na Institutu Max Planck u Dresdenu. Rad je objavljen u časopisu Physical Review Letters i istaknut kao "Editors' Suggestion".

Za živu je stanicu važno pronaći vlastito središte te tamo postaviti jezgru koja određuje mjesto gdje će se stanica podijeliti. Proteinske nanocjevčice, tzv. mikrotubuli, povezani su s jezgrom i odguraju se od staničnih zidova dok rastu, te na taj način pomiču jezgru. Međutim, nije jasno kako stanica optimizira duljinu mikrotubula. U modelu je položaj jezgre određen silama koje generiraju rastući mikrotubuli, koji su pak pod utjecajem motornih proteina. Ovi motorni proteini hodaju uzduž mikrotubula te se nakupljaju na njihovom kraju, te time izazivaju prijelaz mikrotubula iz faze rasta u fazu skraćivanja. Model predviđa da motorni protein povećavaju preciznost centriranja jezgre. Autori su potvrdili svoje zaključke nizom eksperimenata na stanicama kvasca.

 

Matko Glunčić, Nicola Maghelli, Alexander Krull, Vladimir Krstić, Damien Ramunno-Johnson, Nenad Pavin, and Iva M. Tolić, Kinesin-8 Motors Improve Nuclear Centering by Promoting Microtubule Catastrophe, Phys. Rev. Lett. 114, 078103 (2015).

 

slika

Autor: Tamara Nikšić
Popis obavijesti