POVEZNICE

elektronički izvori

OPEN ACCESS


Ugledni  časopis  Nature u članku „Precision measurement of the weak charge of the proton, donosi rezultat mjerenja, do sada najpreciznije vrijednosti, slabog naboja protona: 0,0719 ± 0,0045. Eksperiment je provela Q-weak kolaboracija u kojoj su, svojom ekspertizom, učestvovali i hrvatski fizičari koristeći sofisticiranu kriogenu protonsku metu i visoko polarizirani snop elektrona akceleratora na TJNAF-u (Thomas Jefferson National Accelerator Facility) u Virdžiniji (JLab).

 

Ugledni  časopis  Nature u članku „Precision measurement of the weak charge of the proton“ od 9. svibnja 2018. godine, Nature 557, 207-2011 (2018), donosi rezultat mjerenja, do sada najpreciznije vrijednosti, slabog naboja protona: 0,0719 ± 0,0045. U kompleksnom eksperimentu detektira se asimetrija u procesu raspršenja visoko energijskog snopa polariziranih elektrona na protonskoj meti. Izmjereno narušenje pariteta, s nepouzdanošću od jedne standardne devijacije, iznosi -226,5 ± 9,3 dijelova u milijardi. Eksperiment je provela Q-weak kolaboracija u kojoj su, svojom ekspertizom, učestvovali i hrvatski fizičari koristeći sofisticiranu kriogenu protonsku metu i visoko polarizirani snop elektrona akceleratora na TJNAF-u (Thomas Jefferson National Accelerator Facility) u Virdžiniji (JLab).

Narušenje pariteta u procesu raspršenja elektrona na protonu

Grupa visoko-energijskih eksperimentalnih fizičara sa zagrebačkog PMF-a već dva desetljeća učestvuje svojim znanstvenim potencijalima u osmišljavanju, dizajniranju i izvršenju eksperimenata koje provodi Hall C kolaboracija na toma nacionalnom laboratoriju u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovom eksperimentu, s Fizičkog odsjeka PMF-a, aktivno su bili uključeni dr.sc. Tomislav Ševa i prof.dr.sc. Darko Androić, koji zadnje desetljeće i koordinira rad zagrebačke grupe na JLabu. Rezultat eksperimenta Q-weak kolaboracije osobito je signifikantan s obzirom da testira Standardni model u komplementarnom režimu od onog koji se koristi na CERN-ovom detektorima. Više o detaljima eksperimenta i njegovoj važnosti može se pročitati na stranicama časopisa Nature .

Autor: webmaster FO
Popis obavijesti