Obavijesti

PMF pustio u rad solarnu elektranu na...

U četvrtak, 18. srpnja 2024.godine u 12:00 sati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) otvorena je fotonaponska solarna elektrana.

 

Autor: Denis Giljević
PMF-ovi znanstvenici izabrani u...

Ove godine, novi članovi ove prestižne organizacije su prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj s Kemijskog odsjeka PMF-a i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka PMF-a.

Autor: Denis Giljević
1. KRUG Natječaja za mobilnost...

Prvi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 16. rujna 2024.- 1. kolovoza 2025. (Ovisno o datumu prijave i dostave prijavne dokumentacije, najraniji početak mobilnosti može biti i kasnije od 16.09.2024. - za detalje, vidjeti tekst natječaja*).

Autor: Denis Giljević
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Na temelju članka 16. Statuta i članka 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2023./2024.

Autor: Arijana Balaško
2nd Workshop on Mass Spectrometry in...

U Zagrebu se u prostorima Kemijskog odsjeka PMF-a od 19. do 21. rujna 2024. godine organizira 2nd Workshop on Mass Spectrometry in Life Sciences.

Autor: Denis Giljević
PMF PROSLAVIO DAN FAKULTETA I 78....

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u petak 7. lipnja 2024. godine, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježio 78. obljetnicu osnutka PMF-a.

Autor: Denis Giljević
Održani seminar i predavanje trenera...

U organizaciji Karijernog centra PMF-a dana 8.5.2024. godine održan je seminar o poslovnoj komunikaciji ''Najvažnija stvar u govoru tijela'' za osoblje PMF-a, a dana  27.5.2024. godine održano je predavanje ''Što sve nismo učili u školi'' za studente/ice PMF-a.

Autor: Denis Giljević
Zoologijski zavod Biološkog odsjeka...

 

Zoologijski zavod Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ove godine obilježava 150 godina postojanja, od svog osnivanja 1874. godine.

 

Autor: Denis Giljević
Brončane medalje hrvatskih učenika na...

Najbolji hrvatski prirodoslovci, učenici gimnazija i ove su se godine natjecali sa svojim vršnjacima na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (European Olympiad of Experimental Science – EOES, https://www.eoes.science/). Ovogodišnje se natjecanje održavalo u Luxembourgu, od 7. do 14. travnja. Na natjecanju je sudjelovalo 45 timova (ukupno 135 učenika) iz 24 zemlje članice Europske unije i Ukrajine kao gostujuće države. Oba hrvatska tima pokazala su izvrsno znanje i vještine iz fizike, kemije i biologije te su oba tima osvojila brončane medalje.

Autor: Marijana Šurina
PMF u Zagrebu primio vrijednu...

U petak, 22. ožujka 2024. godine, potpisan je ugovor koji je označio važan trenutak za akademsku zajednicu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i budućnost obrazovanja u Hrvatskoj. Diana Plenkovich, udovica istaknutog hrvatsko-američkog fizičara Dinka Plenkovića, donirala je PMF-u dvije vrijedne zagrebačke nekretnine. 

Autor: Marijana Šurina
Obnovljena zgrada Geografskog odsjeka...

S veseljem vas obavještavamo da se, nakon gotovo dvije godine obnove, radovi na zgradi koju koristi Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uspješno privode kraju, te su prostori ponovno spremni za rad na poznatoj lokaciji – Trg Marka Marulića 19.


Osim samog povratka u obnovljene prostorije, ova revitalizacija ima značajan utjecaj na kvalitetu nastave i iskustvo naših studenata.
 

Autor: Marijana Šurina

Predmet sporazuma je uspostavljanje i razvijanje trajnije poslovne suradnje na području nastavne, stručne, znanstvene i popularizacijske djelatnosti.

Autor: webmaster BO
Repozitorij PMF-a - redovi predavanja...

Kako bismo na jednom mjestu skupili "povijest nastave" na Fakultetu  na stranicama virtualne zbirke u Repozitoriju PMF-a objavljeni su redovi predavanja od akademske godine 1989./1990. do danas. Želja i plan nam je u idućem razdoblju prikupiti sve redove predavanja od početaka PMF-a do danas. 
Vjerujemo da jedna takva povijest nastave može dati zanimljiv uvid u stalne promjene u znanostima koje se proučavaju na našem Fakultetu, a koje se reflektiraju i u našim studijskim programima. 

Za više informacija posjetite: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:217:569088 

Autor: Marijana Šurina
Natječaj za stipendiju za studentsku...

Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene.

Natječaji za dodjelu stipendija iz sveučilišnih sredstava redovitim studentima Sveučilišta u Zagrebu za jednosemestralnu studentsku razmjenu u semestrima partnerskih sveučilišta za akademsku godinu 2024./2025. dostupni su na poveznicama:

Prvi dio natječaja:

https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-stipendiju-za-studentsku-razmjenu-u-ak-god-20242025/

Drugi dio natječaja:

https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-stipendiju-za-studentsku-razmjenu-u-ak-god-20242025-drugi-dio/

Autor: Marijana Šurina
Predavanje “Što sve nismo učili u školi”

Studente i studentice PMF-a pozivamo na predavanje “Što sve nismo učili u školi” koje će se održati online na Google Meet platformi dana 27. 5. 2024. godine od 18 do 20 sati.

Autor: Denis Giljević
Prof. dr. sc. Hrvoje Buljan izabran...

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 16. svibnja 2024. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU.

Autor: Gordana Stubičan Ladešić
Dobitnica nagrade HAZU je prof. dr....

Dana 29. travnja 2024. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je svoj dan i 163. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023.

Autor: Ivan Martinić
PMF na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2023

PMF Sveučilišta u Zagrebu je i ove godine sudjelovao na Smotri Sveučilišta, koja se održala od 9. do 11. studenoga 2023. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Naš štand je bio opremljen sa sedam info pultova, na kojima smo predstavili različite odsjeke fakulteta. Tijekom sva tri dana smotre, od 10 do 20 sati, naši volonteri, koji su većinom studenti, ali i nastavnici te bivši studenti, pružali su zainteresiranima sve potrebne informacije o studiranju na PMF-u. Posebno smo isticali mnogobrojne programe koje Fakultet nudi i mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija, a bivši studenti su dijelili svoja iskustva o tome kako su primijenili stečena znanja u svakodnevnom poslu.

Autor: Marijana Šurina

Na Fizičkom odsjeku PMF-a, u petak 24.11.2023, s početkom u 14:00 (dvorana F08), održat će se 4. simpozij Medicinske fizike u Hrvatskoj. Organizatori su Fizički odsjek i Hrvatsko društvo za medicinsku fiziku.

Autor: Maro Cvitan
Europska fizička olimpijada (EuPhO) 2023

Na Europskoj fizičkoj olimpijadi u ekipi Hrvatske sudjelovalo je onih petero učenika koji su među 33 pozvanih na testiranjima provedenim od prosinca do ožujka osvojili ukupno najviše bodova. Na EuPhO 2023 koja se ove godine održala u Hannoveru (Njemačka) od 16. do 20. lipnja 2023. sudjelovali su:
Val Karan, učenik 2. raz. XV. Gimnazija, Zagreb
Ivan Hegedić, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
Ilan Mihelja, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
Lucija Ražov, učenica 4. raz. XV. Gimnazija, Zagreb
Franjo Krešimir Jalšovec, učenik 3. raz. V. Gimnazija, Zagreb
 

Autor: Marijana Šurina
PMF proslavio Dan fakulteta i 77....

6. lipnja 2023. godine svečanom sjednicom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obilježeno je 77 godina od njegovog osnivanja. Svečanu sjednicu su svojim prisustvom uveličali i brojni visoki uzvanici, među kojima državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Vlade RH doc. dr. sc. Iva Ivanković, gradonačelnik Grada Zagreba g. Tomislav Tomašević i prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić.

U sklopu svečane sjednice pohvalnicama su nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima mladi znanstvenici. Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom nagradom „BRDO“, za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti su nagradili po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

Autor: Marijana Šurina

Znanstvenici s Fizičkog odsjeka Marin Spaić i Damjan Pelc su u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta u Minnesoti i Argonne National Laboratory (SAD) objavili rad pod naslovom ‘Local inversion-symmetry breaking in a bismuthate high-Tc superconductor’ u časopisu Nature Communications.

Autor: webmaster FO

8. studenog 2021. odlukom Ministra Josipa Aladrovića o upisu Standarda zanimanja Ekolog/Ekologinja u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira uvršten je Standard zanimanja Ekolog/Ekologinja.

Autor: webmaster BO
Održana međunarodna konferencija o...

Diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je u fokusu provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta. Zahvaljujući prof. dr. sc. Nenadu Pavinu s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i prof. dr. sc. Ivi Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), vrhunski svjetski znanstvenici okupili su se ponovno na posebnom hibridnom izdanju međunarodne konferencije: 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory'.

Autor: webmaster FO
Natječaj za Erasmus+ KA107 stručnu...

 

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u ŠVICARSKOJ za RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA (tzv. „TRAINEESHIP IN DIGITAL SKILLS”) u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (KA107) za razdoblje mobilnosti od 21.06.2021. do 30.04.2022.

Natječaj je ograničenog karaktera s obzirom na VRSTU PRAKSE - RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA (tzv. „TRAINEESHIP IN DIGITAL SKILLS”) i zemlju u kojoj se obavlja praksa: samo ŠVICARSKA.
Natječaj je namijenjen isključivo studentima Sveučilišta u Zagrebu čiji je fakultet prijavio ovu aktivnost kao prihvatljivu za svoje studente. Riječ je o sljedećih deset (10) fakulteta: Arhitektonski, Ekonomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Filozofski fakultet - studenti 2 odsjeka: Odsjek za lingvistiku, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Geodetski fakultet, Građevinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet - studenti 4 odsjeka: Biološki odsjek, Fizički odsjek, Geofizički odsjek, Matematički odsjek.

 

Tekst Natječaja i više informacija o uvjetima prijave dostupni su na mrežnim stranicama za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, poveznica.

 

Skrećemo pozornost da se prijave rade samo online. Student mora voditi brigu da dokumente pošalje fakultetskom ECTS-/koordinatoru za međunarodnu suradnju da ih on/ona dostavi najmanje 45 dana prije odlaska na stručnu praksu.

Autor: Admin 2 dekanat
Plemenitoj periski u Jadranskom moru...

Krajem studenog ove godine završio je veliki četverogodišnji europski kolaborativni projekt MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas) u kojem je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s voditeljicom projekta izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, bio jedan od 28 partnera iz 16 država Europe. Projekt MERCES prvi je europski projekt fokusiran na razvoj alata i rješenja za obnavljanje degradiranih morskih staništa te oporavak njihove biološke raznolikosti i funkcije, a rezultati projekta između ostalog pokazuju alarmantno stanje plemenite periske u Jadranskom moru kojoj prijeti izumiranje.

Autor: Ivana Bliznac

ALICE kolaboracija, u kojoj sudjeluju prof.dr.sc. Mirko Planinić, izv. prof.dr.sc. Nikola Poljak, dr.sc. Filip Erhardt, Marko Jerčić, mag.phy. i David Karatović, mag.phy. s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, objavila je  9.12.2020. rad u prestižnom časopisu Nature, u kojem se pokazuje kako sudari protona na Velikom hadronskom sudarivaču (LHC-u) mogu razjasniti snažnu interakciju između kompozitnih čestica zvanih hadroni.

Autor: webmaster FO
2. KRUG Natječaja za mobilnost...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Programa Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./2021.

Autor: Ivana Bliznac
PMF na društvenim mrežama

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu aktivan je i na društvenim mrežama. Donosimo kratki pregled službenih profila gdje nas možete zapratiti! 

Autor: Ivana Bliznac
Informacije o projektu  AiPeopleCounter

Naziv projekta
Razvoj naprednog IT sustava za precizno određivanje broja ljudi u otvorenim i zatvorenim prostorima

Kod projekta: KK.01.2.1.02.0016

Detaljnije o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Autor: webmaster FO

Od dana 21. listopada 2020., na web stranici Grada Zagreba objavljeni su natječaji za stipendije:

 

Autor: Karmen Fio Firi
PMF priprema prvi studiji u Hrvatskoj...

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe.

Autor: Ivana Bliznac
Najniže temperature ikad u Zagrebu (i...

Posebno nam je zadovoljstvo javiti da je u okviru projekta CeNIKS u Laboratoriju za niske temperature i jaka magnetska polja uspješno instaliran najskuplji komad opreme Cryo-free sustav, TritonXL OxfordInsutrmentsa, vrijednosti oko 11 milijuna kuna.

 

Autor: Mihael Srđan Grbić
Važno upozorenje o korištenju snimki...

Svaka neovlašteno postupanje sa snimkama i materijalama za nastavu tretira se kao neovlaštena obrada osobnih podataka te je onda strogo zabranjena.

 

Autor: Ivana Bliznac
PMF osnovao prvi Centar za...

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao vodeća istraživačka i obrazovna institucija s dugogodišnjom tradicijom nastave i istraživanja u različitim područjima klimatologije, osniva prvi Centar za klimatološka istraživanja koji će biti središnja institucija za interdisciplinarna istraživanja klime i klimatskih promjena.

Autor: Ivana Bliznac
Otvoren je Karijerni centar PMF-a

Od nove akademske godine studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odgovore na sva pitanja u vezi sa svojom budućom karijerom mogu potražiti u Karijernom centru PMF-a, koji je počeo s radom u sklopu ESF projekta Provedba i unapređenje stručne prakse na PMF-u - ProSPer PMF.

Autor: Ivana Bliznac
Autor: webmaster BO

Poštovane studentice i studenti PMF-a, pismo dekanice PMF-a prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije povodom akademske 2020./2021. godine pročitajte OVDJE. 

Autor: Ivana Bliznac
Objavljen članak A Diverse View of...

U ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u nekoliko izuzetno cijenjenih međunarodnih znanstvenih časopisa, Nature Chemistry, Angewandte Chemie International Edition, Chemical Science, Journal of the American Chemical Society i Canadian Journal of Chemistry, kojima se pridružila i Croatica Chemica Acta, objavljen je članak „A Diverse View of Science to Catalyse Change“ potpisan od niza eminentnih znanstvenika, uključujući i nobelovca J.F. Stoddarda, koji ima za cilj pružiti pozitivni pregled uloge i doprinosa raznolikih i manjinskih znanstvenika u razvoju svjetske znanosti.

 

Autor: Admin 2 dekanat
Prof. dr. sc. Kristianu Vlahovičeku...

U petak, 10. srpnja 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja u okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije” (IP-CORONA-2020-04).

Autor: Ivana Bliznac
Svečano otvorena sjenata šetnica...

U ponedjeljak 29. lipnja 2020. u 13.00 h svečano je otvorena Sjenata šetnica – nova južna ograda Botaničkog vrta PMF-a.

Autor: Ivana Bliznac
Inovacijski programi u Europskoj...

Poziv na webinar

Autor: webmaster BO

Sveučilište u Zagrebu
Prirodoslovno-matematički fakultet
Zagreb, Horvatovac 102a


objavljuje


                                                         NATJEČAJ


za upis na poslijediplomske sveučilišne studije (doktorske studije): Biologija, Fizika, Geologija, Kemija, Matematika, Interdisciplinarni doktorski studij iz oceanologije i Doktorski studij geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž, u akademskoj godini 2020./2021., za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti.

Natjecaj za upis na doktorske studije na PMF-u

Call for applications for doctoral studies at the Faculty of Science University of Zagreb 

Autor: Admin 2 dekanat
Odluka o ukidanju dvije procedure

Dekanica u ime Prirodslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dalje: Fakultet), na temelju članka 21. stavka 3. Statuta Prirodoslovna-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pročišćeni tekst), a u vezi Odluka Stožera civilne zaštite RH donesenih tijekom mjeseca svibnja 2020. godine o popuštanju posebnih epidemioloških mjera u vezi pandemije COVID-19, na prijedlog Fakultetskog kolegija od 26. svibnja 2020. godine, donijela je 

ODLUKU o ukidanju dvije procedure

Autor: Ivana Bliznac
POČETAK REDOVNOG RADA 01.06.2020.

Dekanica u ime Prirodslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dalje: Fakultet), na temelju članka 21. stavka 3. Statuta Prirodoslovna-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pročišćeni tekst), a u vezi Odluka Stožera civilne zaštite RH donesenih tijekom mjeseca svibnja 2020. godine o popuštanju posebnih epidemioloških mjera u vezi pandemije COVID-19, donijela je


ODLUKU
I.
Ovom odlukom utvrđuje se početak redovnog rada na Prirodoslovna-matematičkom
fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s danom 01. lipnja 2020. godine, te se ukidaju odluke donesene od ožujka do svibnja 2020. godine, a koje se odnose na raspored rada zaposlenika za vrijeme trajanja posebnih epidemioloških mjera u vezi pandemije COVID-19 i to:

 

POČETAK REDOVNOG RADA 01.06.2020.-1

Autor: Admin 2 dekanat
Na prošlotjednoj sjednici...

Aktualnu dekanicu prof. dr. sc. Aleksandru Čižmešiju u listopadu će naslijediti dosadašnji prodekan za financije PMF-a, prof. dr. sc. Mirko Planinić

Autor: Ivana Bliznac
Bivši i trenutni studenti Sveučilišta...

Assist-o je platforma za pronalazak osobnih asistenata koja pomaže klijentima organizirati vlastiti život, zadržati efikasnost, pojednostaviti svakodnevicu i svladati čitav raspon zadataka.

Autor: Ivana Bliznac

Na sjednici Fakultetskog vijeća Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održanoj 21. svibnja 2020. godine donesena je Odluka o izmjeni kalendara nastave za akad. god. 2019./2020.

Autor: webmaster KO

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki izvan RH u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 - Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja (KA103) u ak. god. 2020./2021. za aktivnosti:

·         podučavanje (za nastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica te za nenastavno osoblje iz tvrtki izvan RH)

·         kombinirana aktivnost podučavanja i osposobljavanja (za nastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica)

·         osposobljavanje (za nastavno i nenastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica).

Natječaj je objavljen na sveučilišnim stranicama, http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/natjecaji/.

Prijave su moguće do utorka 16. lipnja 2020. do 12 sati (podne).
 

Autor: Ivana Bliznac
Objavljen 1. krug Natječaja za...

Obavještavamo vas da je Sveučilište u Zagrebu objavilo 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Programa Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./2021. Tekst Natječaja nalazi se na sljedećoj poveznici:http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/1-krug-natjecaja-za-mobilnost-studenata-erasmus-strucna-praksa-akademska-godina-202021/

Autor: Ivana Bliznac
Odluka-izvođenje laboratorijske i...

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temelju članka 21. stavka 1. i 3. Statuta Fakulteta, a sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH KLASA_810- 06/20-01/7, URBROJ 511-01-300-20-1 od 19. ožujka 2020. godine i Zaključka Vlade Republike Hrvatske Klasa: 022-03/20-07/107, Urbroj: 50301-25/05-20-1 (NN 50/2020-1020) o prihvaćanju Mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID- 19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, na prijedlog Fakultetskog kolegija od 28. travnja 2020. godine, donosi

 

Odluku-izvođenje laboratorijske i praktikumske nastave-5-7-20

Autor: Admin 2 dekanat
Dan Prirodoslovno-matematičkog...

Ovim se danom obilježavaju 144 godine od prvog predavanja iz područja prirodoslovlja i matematike na Zagrebačkom sveučilištu te 74 godine od utemeljenja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. 

Autor: Ivana Bliznac

KLASA: 602-04/20-01/55 URBROJ: 251-58-10203-20-1 Zagreb, 10. travnja 2020.

Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temelju članka 43. stavka 1. Statuta Fakulteta, na sjednici održanoj 9. travnja 2020. godine, donijelo je

ODLUKU

o izmjeni kalendara nastave u Izvedbenom planu nastave (Redu predavanja) za akad. godinu 2019./2020. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

1.

Do daljnjeg, odgadaju se:

o       izvanredni ispitni rok iz svih kolegija na Biološkom, Fizičkom, Geofizičkom, Geografskom, Geološkom i Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zakazan za 20. - 24. travnja 2020. Tijekom tog razdoblja održavat će se nastava na daljinu.

o       prvi kolokviji iz svih kolegija na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zakazani za 20. — 30. travnja 2020.

11.

Tijekom razdoblja odgodenog ispitnog roka i kolokvija iz točke I. Ove Odluke, održavat će se nastava na daljinu.

111.

Odgođeni ispitni rok i prvi kolokviji održat će se čim se steknu epidemiološki uvjeti s obzirom na epidemiju COVID-19, a ljetni i/ili jesenski ispitni rok prilagodit će se nastaloj situaciji i po potrebi se vremenski pomaknuti i/ili produljiti.

Autor: Admin 2 dekanat
Nature Communications: Preslikavanje...

Ema Jajtić i Hrvoje Buljan s Fizičkog odsjeka PMF-a u suradnji s grupom Zhiganga Chena sa Sveučilišta Nankai, Tianjin, Kina teorijski su i eksperimentalno demonstrirali preslikavanje topoloških singulariteta iz impulsnog u realni prostor. Rad je objavljen u časopisu Nature Communications pod naslovom Universal momentum-to-real-space mapping of topological singularities.

Autor: Ivana Bliznac

Uslijed jakog potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu, na svim je zgradama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastala materijalna šteta.

 

 

Autor: Ivana Bliznac
COVID-19: Obavijest za STUDENTE

Obavijest za studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od strane dekanice prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije o obustavi neposredne kontaktne nastave na svim studijskim programima zbog aktualnog epidemiološkog stanja vezanog uz bolest COVID-19.

OBAVIJEST ZA STUDENTE PMF-a

 

 

 

Autor: Ivana Bliznac
COVID-19: Obavijest studentima

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi obavijest vezanu uz trenutnu epidemiološku situaciju.

 

OBAVIJEST STUDENTIMA- COVID-19

Autor: Ivana Bliznac
COVID-19: Upute o postupanju

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi Upute o postupanju vezano uz trenutnu epidemiološku situaciju.

 

UPUTE O POSTUPANJU- COVID-19

Autor: Ivana Bliznac
OTKAZANO - Prof. Ivan Đikić u novim...

 

U skladu s trenutnim mjerama opreza od strane nacionalnog Kriznog stožera te Ministarstva znanosti i obrazovanja pri organizaciji javnih okupljanja zbog epidemije novog koronavirusa COVID-19, Znanstveni razgovori na PMF-u koji su se trebali održati u petak 13. ožujka 2020. godine u 14.00 sati s prof. dr. sc. Ivanom Đikićem, se otkazuju.

 

 

Autor: Ivana Bliznac
Uspješno održan još jedan Simpozij...

Dana 28.02.2020. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uspješno je održan četvrti Simpozij studenata doktorskih studija na PMF-u.

Autor: Ivana Bliznac
Revidirane mjere zaštite vezane uz...

Specifične mjere zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19):

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnoga prometa.

Autor: Ivana Bliznac
"The Science Nomad" dr....

U utorak, 3. ožujka 2020. godine u 18 sati (Horvatovac 102a, predavaonica A1) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostovat će dr. Stuart Kohlhagen, australski edukator, komunikator i popularizator znanosti, poznatiji kao The Science Nomad. 

 

Autor: Ivana Bliznac
Suvremena i kreativna doktorska...

Četvrtu godinu zaredom više od stotinu doktoranda zagrebačkog PMF-a, jednog od najvećih i najznačajnijih fakulteta u Hrvatskoj, na znanstvenom će simpoziju u petak 28. veljače predstaviti rezultate svojih istraživanja.

Autor: Ivana Bliznac

POZIV

INTERAKTIVNO PREDAVANJE

 

Što znam? Što želim?

 

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

pozivamo Vas na interaktivno predavanje: Što znam? Što želim?

Predavanjem će se obuhvatiti:

§  učenje (znanje);

§  prepoznavanje i uzimanje prilika;

§  analiza ponašanja i doživljavanja.

Mjesto i termin predavanja:

§  Studentski centar Zagreb, Savska 25;

–         Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada.

§  27.2. (četvrtak), od 17:00 do 19:00 sati.

 

Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/3498997123475822/

Pretplata na obavijesti o edukacijama: https://detaljnije.com/pretplata/

Predavač: Božidar Nikša Tarabić, MPsych, PhD student

 

UZS-Edukacije (2019_2020) - Teme-BNT

Autor: Admin 2 dekanat
Elsevier Author Workshop: Primjeri...

U petak, 6. ožujka 2020. godine od 10. 00 do 13. 00 sati na Fizičkom odsjeku PMF-a u dvorani F08, održat će se radionica "Elsevier AuthorWorkshop: Primjeri dobre prakse u znanstvenom izdavaštvu".

Autor: Ivana Bliznac
Nagrada za istaknuti doprinos nastavi...

Nagrada Matematičkog odsjeka za istaknuti doprinos nastavi i radu sa studentima i učenicima “Stipe Vidak“ u akad. godini 2019./2020. dodjeljuje se nastavnicima matematike i/ili informatike u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Nagrada nosi ime prerano preminulog djelatnika odsjeka doc.dr.sc. Stipe Vidaka (1980.-2018.), kao podsjećanje na njegovo zauzimanje za kvalitetu nastave, njegov inspirirajući entuzijazam s kojim je nastavu održavao i s kojim je podržavao napredak svakog pojedinog studenta, te njegov angažman u popularizaciji matematike i organizaciji matematičkih natjecanja.

Autor: Ivana Bliznac
POZIV na Erasmus+ informativnu tribinu

Pozivamo vas na informativnu tribinu o ERASMUS+ natječaju za studijski boravak za akademsku godinu 2020./2021. Tribina će se održati u srijedu, 12. veljače 2020. u 11:00 sati u predavaonici A1, Horvatovac 102a. 

 

Autor: Ivana Bliznac
Microseum: prošetajte virtualnim...

Virtualni interaktivni svijet putem mikrobioloških i društveno relevantnih tema objašnjava ulogu mikroba u prirodi, životima ljudi, održavanju zdravlja ili nastanku nekih bolesti.  Putem stranice www.microseum.net zavirite u raznoliki svijet mikroba.

Autor: Ivana Bliznac
Autor: Admin 2 dekanat
Obavijest o sufinanciranju projekta...

Projektom “Mjere prilagodbe klimatskim promjenama za održivo upravljanje prirodnim resursima - "MEMORIE" želi se doprinijeti rješavanju problema nedostatka podataka i istraživačkih radova o utjecaju, ranjivosti, otpornosti i mogućnosti prilagodbe na klimatske promjene u 3 ranjiva sektora čiji su temelji prirodni resursi (šumarstvo, prirodni ekosustavi i bioraznolikost, i poljoprivreda), sukladno Sedmom nacionalnom izvješću.

Autor: webmaster BO
Na Fizičkom odsjeku PMF-a okupit će...

Desetak vrhunskih znanstvenika iz područja bioelektronike tijekom dva će dana predavanja i radionica predstaviti najnovije trendove u bioelektronici u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost Mikro i nano strukture za 3D opto-bioelektroniku od 30. siječnja do 2. veljače 2020. na Fizičkom odsjeku PMF-a (Bijenička 32).

 

Autor: Ivana Bliznac
Bespovratna sredstva PMF-u za...

Više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno je za realizaciju projekata u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama”, a među 12 potpisnica je i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu s projektom „Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnost prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima – 4HR)”.

Autor: Ivana Bliznac
Znanstvenici otkrili ulogu nove vrste...

Tim znanstvenika predvođen izv. prof. dr. sc. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i prof. dr. sc. Ivom Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu otkrio je ulogu nove vrste gibanja mikrotubula u stvaranju diobenog vretena. Radi se o kutnom gibanju gdje je jedan kraj mikrotubula vezan na pol diobenog vretena, dok drugi nasumično kruži u potrazi za mikrotubulima koji rastu iz drugog pola, a nakon što se pronađu, motorni ih proteini organiziraju u svežanj.

Autor: Ivana Bliznac
Međunarodna prirodoslovna olimpijada...

Na 16. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Doha, Katar, 3. - 12. prosinca 2019.g.) hrvatski učenici postigli su izvrstan rezultat osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje.

 

 

Autor: Adriana Kenđel
Dodjela nagrade Srećko Jelenić...

U petak, 13. prosinca održana je svečana dodjela Nagrade Srećko Jelenić nastavnicima u osnovnim i srednjim školama u 2019. godini. Nagradu dodjeljuje Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, u svrhu unaprjeđenja kvalitete nastave biologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, odnosno za nastavnu izvrsnost.

Autor: webmaster BO
Simpozij studenata doktorskih studija...

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira po četvrti put u petak, 28. veljače 2020. godine Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a koji će se održati u prostorima Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a, Zagreb. Prijave za sudjelovanje na Simpoziju primaju se do 10. siječnja 2020. 

Više informcija ovdje. 

Autor: Ivana Bliznac
Iva Lončar pobjednica natjecanja...

Iva Lončar, studentica 4. godine na Geofizičkom odsjeku, pobjednica je prestižnog natjecanja za žene u STEM području Female Engineers MOL Programme.

U oštroj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 međunarodnog sveučilišta pokazala je svoju izvrsnost i kvalitetu u timskom i individualnom radu i odnijela pobjedu u ovom programu MOL Grupe. Čestitamo našoj Ivi!

Autor: Karmen Babić
Dostupan preliminarni program...

Sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u petak 3. travnja 2020. od 10 do 23 sata organizira manifestaciju Dan i noć na PMF-u.

Autor: Ivana Bliznac

Doc. dr. sc. Selma Supek sa Fizičkog odsjeka je glavna su-urednica drugog izdanja MEG udžbenika objavljenog u okviru Springer Nature Major Refernce Works Selma Supek and Cheryl J. Aine (Eds) '' Magnetoecephalography: From Signals to Dynamic Cortical Networks''.

Autor: Selma Supek

Hrvatsko botaničko Društvo, Botanički vrt i Biološki odsjek u suradnji s organizacijom ECCB (European Committee for Conservation of Bryophytes) organiziraju 10. konferenciju ECCB-a koja će se održati u Zagrebu, u Paviljonu Botaničkog vrta.

Autor: webmaster BO
Na Interliberu predstavljen...

U sklopu 42. međunarodnog sajma knjiga Interliber u srijedu, 13. studenog 2019. u izdanju Školske knjige, predstavljen je sveučilišni udžbenik "Terenske i laboratorijske vježbe i statističke metode u ekologiji". 

Autor: Ivana Bliznac
Otvorene prijave za prestižne...

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su četrnaesti po redu natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti".

Autor: Ivana Bliznac

III. simpozij supramolekulske kemije (Supramolecular Chemistry 2019) održat će se 3. prosinca 2019. godine u prostorijama Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb s početkom u 8.00 sati u organizaciji HAZU, PMF i IRB, pod pokroviteljstvom HKD.

 

Autor: Danijel Namjesnik
Simpozij Medicinska fizika u Hrvatskoj

U organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku fiziku u petak, 8. studenog 2019. godine s početkom u 16:00 sati na Fizičkom odsjeku PMF-a (Bijenička cesta 32) održat će se Simpozij Medicinska fizika u Hrvatskoj. 

Autor: Ivana Bliznac
Dodijeljene nagrade "Andrija...

Povodom obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 4. studenoga u auli Sveučilišta u Zagrebu na svečanoj sjednici Senata, dodijeljena su priznanja i nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Nagrada "Andrija Mohorovičić" Sveučilišta u Zagrebu za 2019. godinu za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti pripala je akademiku Mirku Orliću s Geofizičkog odsjeka PMF-a te prof. dr. sc. Hrvoju Buljanu s Fizičkog odsjeka PMF-a. 

Autor: Ivana Bliznac

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Programa Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2019./2020.


Autor: Admin 2 dekanat

Martina Vrankić s Instituta Ruđer Bošković i Damir Pajić s Fizičkog odsjeka PMF-a sa suradnicima objavili su rad u časopisu Scientific Reports iz Nature grupe o otkrivanju neuobičajenog načina uskladištenja kisika u kristalu barijeva aluminata. Korištenjem niza eksperimenata uspjeli su pokazati pomoću strukturno-magnetskih rezultata, da se kisik skladišti unutar kristala BaAl2O4. To se može postići postavljanjem relativno blagih uvjeta, i potpuno je reciklabilno/reverzibilno, a osim toga, ovo predstavlja drugačiji način skladištenja od uobičajenog za okside metala.

Autor: webmaster FO
6. Simpozij studenata kemičara

26. listopada 2019. na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se 6. Simpozij studenata kemičara (SiSK) – skup studenata kemijskog usmjerenja koji ih potiče na suradnju, komunikaciju te razmjenu iskustava.

Autor: Ivana Bliznac
Održan 7. hrvatski geografski kongres

U Čakovcu je od 9. do 11. listopada 2019. održan 7. hrvatski geografski kongres  u organizaciji Hrvatskog geografskog društva, Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Međimurske županije i Grada Čakovca.

Autor: Mario Dakić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je javni Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u okviru kojeg je kategorija 2 državnih stipendija namijenjena redovitim studentima osobama s invaliditetom (70 stipendija).

Sve upute, obavijesti i dokumenti o tome objavljeni su na mrežnim stranicama Ministarstva (https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/odgoj-i-obrazovanje/visoko-obrazovanje/drzavne-stipendije/162).

 

Autor: Inga Urlić
WorkIn' Science: Uskoro počinje...

6. studenog od 11 do 17 sati u zgradama Matematičkog i Fizičkog odsjeka PMF-a (Bijenička cesta 30 i 32) održat će se drugi po redu WISe – WorkIn' Science, tj. Dan karijera PMF-a!

Autor: Ivana Bliznac
Deset milijuna eura za revolucionarna...

'Ruđer' je nositelj prestižnog projekta Sinergije Europskog istraživačkog vijeća koji ujedinjuje vrhunske istraživače s IRB-a, zagrebačkog PMF-a, Sveučilišta u Utrechtu i američkog MIT-a u istraživanjima na rubu svih dosadašnjih spoznaja o genetskim pogreškama koje su uzrok mnogih ozbiljnih bolesti!

Autor: Ivana Bliznac

U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u u Zagrebu, kroz projekt REMAKE, inženjerska tvrtka BONUM d.o.o. razvija novi inovativni softver za projektiranje brodova.

Autor: Ivana Bliznac
Znanstveni razgovori na PMF-u: prof....

U petak, 18. listopada 2019. godine u 14 h na adresi Horvatovac 102a (predavaona A1) održat će se još jedni „Znanstveni razgovori na PMF-u“.

Autor: Ivana Bliznac
Prof. dr. sc. Ivana Ivančić Baće...

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. rujna 2019. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Među nagrađenima u području prirodnih znanosti je prof. dr. sc. Ivana Ivančić Baće s Biološkog odsjeka PMF-a koja je objavila rad u uglednom časopisu Nucleic Acids Research (faktor odjeka 11.6).

Autor: webmaster BO

  

ZA STUDENTE  1.  GODINE počinje u ponedjeljak

30. 09. 2019. prema rasporedu - uvodno predavanje

  

ZA STUDENTE  2. GODINE  počinje u ponedjeljak

07. 10. 2019. prema rasporedu –  u sportskoj opremi

  

STUDENTI SPORTAŠI  

Novi termini treninga u dvorani Martinovka su četvrtkom od 19,00 do 23,00 sata 

 

adresa:   SDMARTINOVKA”, Miramarska 20, Zagreb,

        ugao Miramarske i Vukovarske, tramvaj br. 5 i 13.

 

Nastavnici:     

Ksenija Fučkar Reichel, v. pred.,  prof.

Jure Vulić, v. pred., prof.

 

 

Autor: Admin 2 dekanat
Poziv na prvu radionicu za...

U četvrtak, 3. listopada 2019. od 10:00 sati u Zagrebačkom inovacijskom centru– ZICER, Avenija Dubrovnik 15, održat će se prva radionica za predstavljanje kapaciteta Centra za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava (CeNIKS) Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Ivana Bliznac
1. Adria svemirska konferencija 2019.

U organizaciji Adriatic Aerospace Association, Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Zadru, 4. listopada 2019. godine održat će se 1. Adria svemirska konferencija u Zagrebu. 

Autor: Ivana Bliznac
Na svečanosti u Chengduu uručena...

Prestižna nagrada Tianfu Friendship Reward of 2019. dodijeljena je jučer profesorici Biološkog odsjeka PMF-a Anđelki Plenković-Moraj, koja već dugi niz godina uspješno surađuje s Institutom za biologiju u Chengduu Kineske akademije znanosti.

Autor: webmaster BO
PMF na Europskoj noći istraživača 27....

U sklopu manifestacije "Europska noć istraživača" koja će se održati 27. rujna od 17 do 22 sata, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje izložbom fotografija "Ljepota otkrića"

Autor: Ivana Bliznac
Nature Communications objavio nove...

U najnovijem radu objavljenom u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications znanstvenici Grupe za bioinformatiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su, u suradnji s kolegama iz Njemačke, Španjolske i Nizozemske, pokazali da ugradnja HIV-a u genom čovjeka nije sasvim slučajna i da se virus ugrađuje češće u određena mjesta. Ovaj rezultat donosi nove spoznaje o biologiji virusa imunodeficijencije te u budućnosti može doprinijeti pronalasku novih terapijskih postupaka u ograničavanju njegova širenja.

Autor: Ivana Bliznac
Eksperimentalna realizacija...

U najnovijem broju časopisa Science, prof. dr. sc. Hrvoje Buljan s Fizičkog odsjeka PMF-a objavio je, u suradnji s grupom prof. dr. sc. Marina Soljačića, znanstveni rad naslovljen Synthesis and Observation of Non-Abelian Gauge Fields in Real Space. U ovom je radu prvi put eksperimentalno realizirano ne-Abelovo baždarno polje u realnom prostoru koristeći optički postav.

Autor: Ivana Bliznac
Prof. Zoldoš i njezin tim sa Zavoda...

Prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš i njezina grupa za epigenetiku s Biološkog odsjeka PMF-a, objavili su znanstveni rad “Antagonistic and synergistic epigenetic modulation using orthologous CRISPR/dCas9-based modula system” (Josipović G, Tadić V, et al. 2019) u renomiranom časopisu Nucleic Acids Research.

Autor: Ivana Bliznac
Ivan Čanjevac s Geografskog odsjeka...

Doc. dr. sc. Ivan Čanjevac s Geografskog odsjeka PMF-a dio je međunarodne mreže znanstvenika pod vodstvom prof. dr. sc. Güntera Blöschla i dr. sc. Julie Hall s Technische Universität Wien koji su rezultate svojega višegodišnjeg istraživanja objavili u časopisu Nature.

 

Autor: Ivana Bliznac
Počeo 7. Europski fikološki kongres

U razdoblju od 25. do 30. kolovoza 2019. godine, u hotelu Esplanade u Zagrebu, Hrvatsko botaničko društvo (HBoD) organizira međunarodni kongres „7. European Phycological Congress (EPC7)“

Autor: Ivana Bliznac
Prof. dr. sc. Anđelka Plenković Moraj...

Prof. dr. sc. Anđelka Plenković Moraj s Biološkog odsjeka dobitnica je visokog priznanja „Tianfu Friendship Reward of 2019“ u Kini. Ovo je najviše priznanje koje se dodjeljuje stranim znanstvenicima u provinciji Sečuan. Ceremonija dodjele nagrade biti će u rujnu.

Čestitamo!

Autor: webmaster BO

Sveučilište u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet

Zagreb, Horvatovac 102a

objavljuje

 

NATJEČAJ

 

za upis na poslijediplomske sveučilišne studije (doktorske studije) Biologije, Fizike, Geologije, Kemije, Matematike, Interdisciplinarnog doktorskog studija iz oceanologije i Doktorskog studija geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti u akademskoj godini 2019./2020.

 

Natječaj za upise na PDS - 2019 - HR

 

 

Autor: Admin 2 dekanat

Simpozij pod nazivom "Peptide Chemistry Day" održat će se u četvrtak 19. rujna 2019. na Sveučilištu u Zagrebu (Zvonimirova ulica 8). Cilj Simpozija je okupiti vrhunske znanstvenike i istraživače koji djeluju u različitim područjima znanosti o peptidima. Uz predstavljanje recentnih istraživačkih rezultata i najnovijih istraživanja, svrha okupljanja je potaknuti međusobnu suradnju i razmjenu kontakata, posebice doktoranada i postdoktoranada te njihovu mobilnost. Stoga se naročito pozivaju mladi znanstvenici i kolege te studenti da sudjeluju na ovom događanju. Organizator Simpozija je Sveučilište u Zagrebu.
Ovaj mini simpozij se na znanstveni način uključuje u obilježavanje proslave 350. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu i 45 godina sustavnoga istraživanja peptida u Hrvatskoj.
Kotizacija se ne plaća. Radni jezik Simpozija, uz hrvatski je i engleski.
Rok za prijavu je 12. rujna 2019.

Autor: Danijel Namjesnik
Nobel Days 2019: rujan je rezerviran...

U okviru projekta „Nobel Days“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu u rujnu će ugostiti čak 4 dobitnika Nobelove nagrade!

Autor: Ivana Bliznac
Uskoro počinje najveća znanstvena...

Od 1. do 5. srpnja 2019. godine Zagreb je domaćin najvažnije znanstvene konferencije u području analize ekstremnih rizika. Konferencija Extreme value analysis (u nastavku teksta EVA) održat će se na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Bijenička 30).

Autor: Ivana Bliznac

Zavod za opću i anorgansku kemiju Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priređuje komemoraciju u spomen na našeg professora emeritusa akademika Dragu Grdenića. Komemoracija će se održati u utorak 9. srpnja 2019. u 10 sati u dvorani A1 Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a.

Autor: Vladimir Stilinović
Solid-State Science & Research 2019

Na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Horvatovac 102a), od 27. do 29. lipnja 2019. godine, održan je znanstveni skup Solid-State Science and Research. 

Autor: Ivana Bliznac
Veliko priznanje znanstvenicima PMF-a...

Nagrada Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu dodijeljena je autorskom timu znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr. sc. Ive Tolić, te znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF), pod vodstvom dr. sc. Nenada Pavina, IRB navodi u priopćenju. 

Autor: Ivana Bliznac
11th European Symposium for...

Hrvatsko udruženje slatkovodnih ekologa u suradnji s Biološkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te putničkom agencijom PBZ CARD d.o.o., domaćin je i organizator Simpozija „11th European Symposium for Freshwater Sciences" (SEFS11), koji će se održati od 30. lipnja do 5. srpnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb.

Autor: Ivana Bliznac
Hrvatska će dobiti priliku imenovati...

Kao dio proslave svoje 100. godišnjice, Međunarodni astronomski savez (IAU) na globalnoj razini organizira Natječaj pod nazivom IAU100 NameExoWorlds. Kako IAU navodi u svome priopćenju, na temelju Natječaja, svaka će zemlja moći predložiti imenovanje egzoplaneta i zvijezde oko koje se okreće.

Autor: Ivana Bliznac
Spomenik Andriji Mohorovičiću korak...

Jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika i geofizičara s kraja 19. i početka 20 stoljeća, Andrija Mohorovičić, uskoro bi trebao dobiti spomenik na zagrebačkom Gornjem gradu.

Autor: Ivana Bliznac
Profesori Hrvoje Šikić i Zoran...

Profesori Hrvoje Šikić i Zoran Vondraček dobitnici su Preeminence Award (University of Florida) nagrade.

Nagradu im je uručio osobno Provost (University of Florida) Dr. Joseph Glover za vrijeme trajanja Probability, Analysis, and Applications radionice, koja se održavala od 12. do 14. lipnja na Matematičkom odsjeku PMF-a. Čestitamo! 

Autor: Ivana Bliznac
Nova otkrića o tlaku kvarkova u protonu

Krešimir Kumerički s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu primjenom neuronskih mreža rasvijetlio je aktualna pitanja vezana uz tlak kvarkova u protonu, a rad je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu Nature [1].  Riječ je o vrlo rijetkom primjeru znanstvenoga rada objavljenoga u časopisu ovako visokoga ranga, koji je u potpunosti izrađen u Hrvatskoj. Istraživanja su izvedena u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost te Centra izvrsnosti QuantiXLie.

Autor: webmaster FO
Završna MERIA konferencija

Svečano otvorenje završne konferencije projekta MERIA - Mathematics Education – Relevant, Interesting and Applicable održat će se u ponedjeljak, 27. svibnja s početkom u 9.00 sati na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na adresi Bijenička cesta 30 u dvorani 003.

Autor: Ivana Bliznac
"The Science Nomad" dr....

U utorak, 28. svibnja 2019. u 19 sati (Horvatovac 102a, predavaonica A1) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostovat će dr. Stuart Kohlhagen, australski edukator, komunikator i popularizator znanosti, poznatiji kao The Science Nomad. 

Autor: Ivana Bliznac
Kolokvij Matematičkog odsjeka...

Drugo predavanje iz ciklusa Kolokvij Matematičkog odsjeka "Sibe Mardešić" održat će se u srijedu 22. svibnja 2019. s početkom u 12 sati (predavaonica A001) na temu 4D/2D DUALITY AND REPRESENTATION THEORY. Gost predavač je prof. dr. Tomoyuki Arakawa, profesor na Research Institute for Mathematical Sciences (RIMS), Kyoto University, Japan. 

 

Autor: Ivana Bliznac

Na koji način funkcioniraju investicijski fondovi? Zašto ulagati u njih? Kako kupiti/prodati udjele u fondu? Na niz ovih i drugih pitanja odgovore možete dobiti na predavanju koje će se održati u petak, 24. svibnja 2019. s početkom u 14 sati na Matematičkom odsjeku PMF-a (predavaonica A101).

Autor: Ivana Bliznac
Singapurska delegacija A'STAR-a...

U okviru potencijalne suradnje, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, danas, 17. svibnja, ugostila je delegaciju Agencije za znanost, tehnologiju i istraživanje (A'STAR) iz Singapura.

Autor: Ivana Bliznac
Održana znanstvena konferencija...

U subotu, 11. svibnja 2019. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana je znanstvena konferencija Computational Chemistry Day.

Konferenciju su zajednički organizirali Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković te Hrvatsko kemijsko društvo. 

 

 

Autor: Ivana Bliznac
Asistent PMF-a među potpisnicima...

Preko 600 europskih znanstvenika potpisalo je pismo upućeno prestižnom časopisu Science.

Autor: Ivana Bliznac
Produžen rok prijave za 1. krug...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Programa Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2019./2020.

Autor: Ivana Bliznac
Znanstveni razgovori na PMF-u: prof....

24. svibnja u 14 sati na adresi Horvatovac 102a (predavaona A1), Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu održat će prvo u nizu predavanja pod imenom "Znanstveni razgovori na PMF-u".

Autor: Ivana Bliznac
ERASMUS+ natječaj za mobilnost...

Raspisan je Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja te za dolazak nenastavnog osoblja iz tvrtki izvan RH u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 - Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja (KA103) u ak. god. 2019./2020.

Autor: Ivana Bliznac
Nagrada Grada Zagreba Udruzi Mladi...

Udruga Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" jedna je od dobitnica Nagrade Grada Zagreba u 2019. godini. 

Autor: Ivana Bliznac
Barry Cipra na PMF-u

U utorak, 14. svibnja 2019. u 14 sati (predavaonica A102) na Matematičkom odsjeku PMF-a gostovat će matematičar, znanstveni novinar i poznati populizator matematike Barry Cipra.

Autor: Ivana Bliznac
Prof. dr. sc. Zlatko Drmač dobitnik...

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. s početkom u 11 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održala se svečana sjednica u povodu Dana HAZU i dodjele Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu.

Autor: Ivana Bliznac
Dan i noć na PMF-u 2019.

Sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u petak, 5. travnja 2019., sudjelovalo je u organizaciji i izvedbi popularno-znanstvene manifestacije Dan i noć na PMF-u.

Autor: Ivana Bliznac

Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u St. Petersburgu od 21. do 27. travnja, hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na čelu s mentorom i studentom Kemijskog odsjeka PMF-a Viktorom Škorjancom. 

Autor: Ivana Bliznac

Obavještavamo sve kolege da je u petak 26. travnja 2019. godine u 83. godini života preminuo prof. dr. sc. Andrija – Boris Bognar. Bio je ugledan znanstvenik, vrsni geomorfolog i geograf.

Posljednji ispraćaj prof. Bognara bit će u utorak 30. travnja 2019. godine na groblju Markovo Polje u 14:10.

Geografski odsjek

Autor: Ivana Bliznac
Natječaj za stručnu praksu za razvoj...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug NATJEČAJA za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u Švicarskoj za razvoj digitalnih vještina (tzv. traineeship in digital skills) u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (K107) za razdoblje mobilnosti od 03.06. 2019. do 31.05. 2020.

Za koga je natječaj namijenjen, kako se prijaviti te koji je rok prijave provjerite na mrežnim stranicama Sveučilišta ovdje.

Autor: Ivana Bliznac
Održana svečana sjednica povodom Dana...

Danas, 18. travnja, održala se svečana sjednica Fakultetskog vijeća povodom Dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Ivana Bliznac
Rezultati natječaja ERASMUS+ za...

  Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate natječaja ERASMUS+ za studente (studijski boravak) za ak. godinu 2019./20

Na razini cijelog Sveučilišta u Zagrebu od ukupno 890 prijava na natječaj za mobilnost je odabrano 799 studenata. Od ukupno 26 prijava na PMF-u, za mobilnost je odabrano 25 studenata. 

Obavijest i rezultate možete pronaći na mrežnim stranicama: http://www.unizg.hr/nc/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-studenata/obavijesti-za-studente/ 

Autor: Ivana Bliznac

Od 28. svibnja do 7. lipnja 2019. u Zagrebu će se održati osma po redu Ljetna škola za intelektualno vlasništvo u organizaciji Akademije Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO Akademija) u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo RH i Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Ivana Bliznac
Održana najveća svjetska konferencija...

Konferencija 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory' održala se od 24. do 27.3. 2019. u Splitu. Tijekom četiri dana konferencija je okupila više od 70 uglednih znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem diobenog vretena, strukture o kojoj ovisi dioba genetskog materijala.

Autor: Ivana Bliznac
Osnovano Hrvatsko društvo za...

  U ponedjeljak, 01. travnja, 2019. u prostorijama Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je osnivačka skupština Hrvatskog društva za medicinsku fiziku.

Autor: Ivana Bliznac

 

Jučer, 27. ožujka 2019. u 20:00 h, zatvorena su sva tri biračka mjesta Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Od 4495 ukupno upisanih birača na PMF-u, izborima je pristupilo 834 birača na sveukupno tri biračka mjesta. 

Objavljeni su i privremeni rezultati: 

Privremeni rezultati izbora za Studentski zbor PMF-a Sveučilišta u Zagrebu

Autor: Ivana Bliznac

Znanstvenik Neven Barišić s Fizičkog odsjeka je zajedno sa svojim kolegama iz Poljske (AGH) te SAD-a (MagLab, Florida i University of Minnesota) ustanovio vezu između elektronski i šupljinski dopiranih visokotemperaturnih supravodiča na bazi bakrenih oksida (skraćeno: kuprata). Time je dan značajan doprinos razumijevanju sveukupnog faznog dijagrama kuprata i univerzalnih svojstava tih materijala. Rad je objavljen u časopisu Science Advances.

Autor: webmaster FO

U cilju promicanja ravnopravnog sudjelovanja žena i djevojaka u svim područjima prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) te na temelju rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 22. prosinca 2015., datum 11. veljače svake godine proglašen je Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

U protekloj akad. god. na PMF-u je od ukupno zaposlenog znanstveno-nastavnog osoblja bilo 46 % znanstvenica dok je na svim studijskim programima i svim razinama studija studiralo 61 % studentica.

Svima njima uz puno uspjeha u daljnjem radu želimo sretan Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

Autor: webmaster KO

Znanstvenici s Fizičkog odsjeka Damjan Pelc, Miroslav Požek i Neven Barišić, u suradnji s kolegama s Instituta za fiziku (Zagreb), iz Austrije (TU Wien) te iz SADa (University of Minnesota), predložili su fenomenološki model visokotemperaturnih supravodiča na bazi bakrenih oksida (skraćeno: kuprata), koji na jednostavan način objašnjava i povezuje najvažnija svojstva tih materijala. Rad je objavljen u časopisu Science Advances.

Autor: webmaster FO

Priopćenje za javnost

U utorak, 5. veljače 2019. na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za medije povodom predstavljanja najnovijih rezultata istraživanja visokotemperaturne supravodljivosti prof. dr. sc. Nevena Barišića, prof.dr. sc. Miroslava Požeka, dr. sc. Damjana Pelca, dr. sc. Petra Popčevića i njihovih suradnika.

Autor: webmaster FO

Izvanredna profesorica Vernesa Smolčić sa Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, zajedno sa Caitlin Casey, University of Texas i Jeyhan Kartaltepe, Rochester Insitute of Technology, preuzela je vodstvo kolaboracije Cosmic Evolution Survey (COSMOS). Riječ je o međunarodnoj kolaboraciji u području astrofizike koja okuplja više od 200 znanstvenika iz cijelog svijeta, i bavi se istraživanjima  najvećih tajni svemira, posebice problematikom stvaranja i razvoja galaksija tijekom povijesti svemira. 

Autor: webmaster FO

Znanstvenici s Fizičkog odsjeka Damjan Pelc, Marija Vučković, Mihael Grbić, Miroslav Požek i Neven Barišić otkrili su novo svojstvo visokotemperaturnih supravodiča, pokazavši da se nastanak supravodljivosti u kupratima može razumjeti kroz univerzalni proces perkolacije. Otkriće je objavljeno u časopisu Nature Communications u suradnji s kolegama iz SAD-a i Japana.

Autor: webmaster FO
Predstavljen projekt CeNIKS vrijedan...

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 27.9.2018. je predstavljen infrastrukturni projekt CeNIKS – Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava. Cilj ovog projekta je osuvremeniti Fizički odsjek PMF-a kapitalnom opremom i povećati njegovu regionalnu konkurentnost. Projekt CeNIKS vrijedan je 57,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz natječaj „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja i inovacija“.

Autor: Elizabeta Škvorčec
Znanosti za ulaganja u opremu i...

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, danas su na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte CeNIKS – „Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava“ Fizičkog odsjeka i CIUK – „Centar izvrsnosti u kemiji“ Kemijskog odsjeka. PMF je uz Fakultet strojarstva i brodogradnje jedini domaćin dva infrastrukturna projekta, koji se financiraju iz ovog poziva. Više na webu MZO
 

Autor: webmaster FO

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je u četvrtak, 10. svibnja 2018. održala izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 10 novih redovitih članova, 8 dopisnih članova i 11 članova suradnika.

Među novim izabranim redovitim članovima HAZU u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti su i profesori PMF-a, Goran Muić s Matematičkog odsjeka i Tomislav Cvitaš s Kemijskog odsjeka, a među novim članovima suradnicima u Razredu za prirodne znanosti je profesorica PMF-a Vlasta Ćosović s Geološkog odsjeka. Profesor Muić trenutno je najmlađi akademik.

Čestitamo našim profesorima, svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se u četvrtak 14. lipnja u palači akademije. Više.

Autor: webmaster KO

U srijedu, 18. travnja 2018. na malenoj svečanosti održanoj u 14 h pored izložbenog paviljona Botaničkog vrta PMF-a, obilježen je početak radova izgradnje sjenate šetnice – južne ograde Botaničkog vrta. Okupljene predstavnike Grada, Hrvatskih željeznica, Sveučilišta, Fakulteta te mnogobrojne novinare pozdravili su voditeljica Botaničkog vrta, mr. sc. Biserka Juretić, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras te zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, doc. dr. sc. Olivera Majić.

 

Sjenata šetnica imat će višestruku ulogu; prvi puta od osnutka 1889. Botanički vrt dobiva južnu ogradu u obliku pergole, koja će služiti za uzgoj bogate i vrijedne zbirke penjačica. Zbirka će sadržavati nekoliko skupina biljaka, od uresnih heliofita poput ruža, drvenastih povijuša raskošnih grozdastih cvatova poput glicinija, raznih jednogodišnjih uresnica i trajnica, vazdazelenih povijuša te botanički zanimljivih svojta korisnih za nastavu botanike, horikulture i šumarstva. Također, šetnica dugačka 370 m spojit će pješački most na Miramarskoj cesti s Runjaninovom ulicom te će građanima omogućiti prolaz “cvjetnim tunelom” i u vrijeme kad je Vrt zatvoren posjetiteljima, pa oni više neće hodati željezničkim nasipom. Šetnica će imati dva nova ulaza u Botanički vrt: prvi kod pješačkog mosta, a drugi uz mali vidikovac u središnjem dijelu pergole. Predviđeno je i čišćenje te uređenje željezničkog nasipa.

 

Projekt je izradio Ured ovlaštene arhitektice Maše Foretić Doležal, a izvođač radova je tvrtka TEH-GRADNJA d.o.o. Vrijednost investicije je 2.434.266,18  kn (uključen PDV), a novac je za Prirodoslovno-matematički fakultet osiguran iz sredstava proračuna Grada Zagreba. Predviđeni rok izgradnje sjenate šetnice je šest mjeseci, prva sadnja planirana je za kasnu jesen 2018. i proljeće 2019., a svečano otvorenje bit će u ožujku ili travnju 2019.

Slike šetnice!

 

Autor: Admin 2 dekanat

Prirodoslovno-matematički fakultet organizira u akademskoj godini 2017./2018. drugi Simpozij studenata doktorskih studija.  

 

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA SIMPOZIJA:

  • Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Horvatovac 102a
  • 9. veljače 2018. godine

 

PROGRAM SIMPOZIJA

 

 

Autor: Admin 2 dekanat
Održana radionica za učitelje i...

Dana 12. 10. 2017. održana je na Fizičkom odsjeku PMF-a druga radionica za učitelje i nastavnike fizike u organizaciji Primateha, Nastavne sekcije HFD i AZOO:

Zakoni geometrijske optike kroz pokuse

Susret je započeo predavanjem doc. dr. sc. Ane Sušac koja se osvrnula na zakone geometrijske optike i najčešće pripadne učeničke poteškoće i Marte Ravnjak, prof., koja je opisala izradu pribora za pokuse iz geometrijske optike od priručnog materijala. Nakon predavanja, sudionici su bili raspoređeni u male skupine, gdje su zajednički izvodili i diskutirali pripremljene pokuse.  U radionici je sudjelovalo 80 učitelja i nastavnika fizike iz osnovnih i srednjih škola Zagreba i okolice.

 

GOSTI PREDAVAČI: Doc. dr. sc. Ana Sušac, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu i Marta Ravnjak, prof, Osnovna škola Jelkovec

Voditelji radionice: dr. sc. Maja Planinić, doc. dr. sc. Ana Sušac, Planinka Pećina, dipl. inž,  dr. sc. Lana Ivanjek,  Tea Prohaska, prof. savjetnik, Luca Spetić, učitelj savjetnik, Karolina Matejak, prof.

Autor: Maja Planinić

Na PMF-u je održano predstavljanje projekta kojim je BASF, u suradnji s Kemijskim odsjekom PMF-a, Hrvatsku uključio u svoj međunarodni edukativni program - BASF Kids' Lab. Program je do sada predstavljen u više od 40 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj će se izvoditi pod lokalnim nazivom „BASF Kids' Lab – Malci genijalci“. Besplatne interaktivne radionice koje učenicima osnovnih škola, u dobi od 6 do 12 godina, otkrivaju svijet kemije putem jednostavnih i sigurnih pokusa, trajat će tijekom cijele školske godine. U projektu sudjeluju studenti te asistenti i nastavnici Kemijskog odsjeka PMF-a. Događanje je uspješno medijski popraćeno uz direktno uključenje u emisiju Dobro jutro Hrvatska.

Autor: webmaster KO
Održana radionica za učitelje i...

Dana 14.9.2017. održana je radionica za učitelje i nastavnike fizike u organizaciji Primateha, Nastavne sekcije HFD i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema radionice bila je:  

Uporaba tableta i pametnih telefona za pokuse u nastavi fizike

Nakon održanog predavanja, u kojemu su predstavljeni i demonstrirani načini uporabe više besplatnih aplikacija za pametne telefone i tablete koje se mogu koristiti u nastavi za izvođenje pokusa (Sony Motrion Shot, Vidanalysis, Phyphox), sudionici su u manjim skupinama prolazili kroz četiri sobe u kojima su izvodili i diskutirali te pokuse. Radionici je prisustvovalo 73 učitelja i nastavnika fizike iz osnovnih i srednjih škola zagrebačkog područja.

 

GOST PREDAVAČ: Dr. sc. Lana Ivanjek,  Austrian Education Comptence Centre,  Sveučilište u Beču, Austrija

Voditelji radionice: dr.sc. Maja Planinić, dr.sc. Lana Ivanjek, doc. dr. sc. Ana Sušac, Planinka Pećina, dipl. inž, Tea Prohaska, prof. savjetnik,  Luca Spetić, učitelj savjetnik,  Karolina Matejak, prof.

Autor: Maja Planinić
Osvojene dvije medalje na 14....

14. svjetska geografska olimpijada ove je godine održana u Beogradu, od 2. do 8. kolovoza, a sudjelovalo je 160 učenika (od 16 do 19 godina starosti) iz ukupno 41 reprezentacije. U našem četveročlanom timu sudjelovali su Srećko Kajić (od jeseni student preddiplomskog istraživačkog studija geografije na Geografskom odsjeku PMF-a), Mihovil Penavić, Leo Radalj i Nikola Bišćan.

Srećko Kajić osvojio je zlatnu (s drugim ukupnim rezultatom!), a Mihovil Penavić srebrnu medalju. S ove dvije medalje, geografi su za Hrvatsku ukupno osvojili 21 medalju (7 zlatnih, 6 srebrnih i 8 brončanih). Čestitamo!

Za uspjeh mladih geografa na ovogodišnjoj olimpijadi zaslužni su i njihovi voditelji, djelatnici Geografskog odsjeka PMF-a, doc. dr. sc. Ivan Čanjevac, dr. sc. Ivan Šulc, poslijedoktorand te doc. dr. sc. Dubravka Spevec.

Autor: webmaster KO
Osvojeno 20. mjesto u finalu...

Tim Sveučilišta u Zagrebu, koji čine studenti Matematičkog odsjeka PMF-a Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić, osvojio je 20. mjesto u finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) natjecanja u programiranju koje se od 20. do 25. 05. 2017. godine održavalo u Rapid Cityju, SAD. ACM ICPC je najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine, a Hrvatska na njemu sudjeluje od 1996. godine. Koliko je teško plasirati se među 133 tima koji sudjeluju u ovogodišnjem finalu dovoljno govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima širom svijeta, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovao 46381 student s 2948 sveučilišta iz 103 države sa šest kontinenata. Naš je tim svoje mjesto među najboljim timovima osigurao osvojivši 2. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju koje se od 18. do 20. 11. 2016. održalo u Zagrebu. U Rapid Cityju tim je tijekom 5 sati zajedničkim snagama rješavao više od 8 teških problemskih zadataka u programskim jezicima C/C++ ili Java. Čestitamo našoj ekipi i ponosimo se njima!

Autor: webmaster KO
Studenti PMF-a u finalu ACM ICPC...

U finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju koje se od 20. do 25. svibnja 2017. godine održava u Rapid Cityju, SAD, Hrvatska i ove godine ima svoje predstavnike. Tim Sveučilišta u Zagrebu osim odgovornih osoba čine i studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta: Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić.

Više o velikom uspjehu naših studenata možete pročitati ovdje.

Autor: webmaster KO

Na upravo završenoj 15. prirodoslovnoj olimpijadi EU, hrvatski učenici u pratnji mentora s PMF-a postigli su izvanredan uspjeh. Luka Bulić Bračulj (III. Gimnazija, Split), Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb) po prvi put su za Hrvatsku osvojili zlatne medalje, a Domagoj Perković (III. Gimnazija, Split), Mislav Barić (III. Gimnazija, Split) i Klara Tomašković (XV. Gimnazija, Zagreb) osvojili su srebrne medalje. Medalje im je uručio princ Joachim od Danske, mlađi sin kraljice Margrethe i princa Henrika.

Autor: webmaster KO

LEAP Summit je najveća međunarodna konferencija za mlade (studente, mlade poduzetnike iprofesionalce) na ovim prostorima i u 2017. godini će okupiti više od 2000 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta. Konferencija se održava u Studentskom centru u Zagrebu od 11. do 13. svibnja 2017., a organizator je Hrvatski ured za kreativnost i inovacije. Glavni fokus konferencije su teme usmjerene na IT, poduzetništvo i samozapošljavanje, inovacije te razvoj karijere. Konferencija je neprofitna i organizira ju neprofitna organizacija.

 

Autor: webmaster KO
Dan i noć na PMF-u

Dan i noć na PMF-u je skup sedam popularno-znanstvenih manifestacija koje se tradicionalno održavaju na sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Noć biologije, Fizika danas, Otvoreni dan kemije, Otvoreni dan geologije, Geofizika uživo, Otvoreni dan geografije i Otvoreni dan matematike stopljene su u veliki jednodnevni festival prirodoslovlja i matematike.

Ovogodišnje pojedine manifestacije Dana i noći na PMF-u održat će se 7. travnja na 11 lokacija diljem Zagreba. Gotovo tisuću studenata i djelatnika Prirodoslovno-matematičkog fakulteta do sada je organiziralo i održalo preko 50 popularno-znanstvenih predavanja, više od 100 radionica te provelo posjetitelje kroz interaktivne obilaske.

Autor: Vladimir Stilinović
Preminuo je professor emeritus...

U petak, 13. siječnja 2017., u 78. godini života preminuo je u Zagrebu professor emeritus Vladimir Simeon, naš istaknuti znanstvenik i profesor, koji je svojim radom i predanošću trajno zadužio kako Kemijski odsjek PMF-a Sveučilišta u Zagrebu tako i širu kemijsku i znanstvenu zajednicu. Profesor Simeon više je godina obnašao dužnost predstojnika Zavoda za fizikalnu kemiju, voditelja Poslijediplomskoga studija kemije, predsjednika Hrvatskoga kemijskog društva te  glavnog urednika časopisa Croatica Chemica Acta. Ispraćaj profesora Simeona bit će u utorak, 17. siječnja u 11.40 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Autor: webmaster KO
Potpisan Sporazum o zajednici...

Čelnici šest ustanova koje čine Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (CroP-BioDiv) su 20. prosinca 2016. potpisali Sporazum o zajednici prijavitelja u svrhu zajedničkog nastupa u svezi Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti“.

Autor: webmaster KO

Neven Barišić, fizičar čvrstog stanja, znanstvenik povratnik koji je zaposlen na PMF-u, dobio je ERC Consolidator Grant pomoću kojega će intenzivirati svoja istraživanja visokotemperaturnih supravodiča.

Autor: webmaster FO

Tim Sveučilišta u Zagrebu u sastavu Marin Tomić, Mislav Balunović i Domagoj Bradač (svi studenti PMF-a) je osvojio izvrsno drugo mjesto na ACM ICPC Central Europe Regional Contest koji se održao u Zagrebu ovog vikenda. Naš tim je tako i izborio nastup u finalu koje će se održati u SAD-u u svibnju 2017.

http://cerc.hsin.hr/index.php?page=results

Autor: webmaster KO

U subotu 19. studenog 2016. završila je 21. Smotra Sveučilišta u Zagrebu. Na svečanoj dodjeli priznanja Prirodoslovno-matematički fakultet se okitio s dva: u kategoriji za komunikativnost i susretljivot te za najbolje predstavljanje u kino dvorani za predavanje dr. sc. Matije Bašića s Matematičkog odsjeka. Nagrade su preuzeli dr. sc. Iva Dasović kao glavna koordinatorica PMF-a i doc. dr. sc. Zvonko Iljazović kao koordinator Matematičkog odsjeka PMF-a. Više informacija na mrežnim stranicama Sveučilišta.

 

Autor: Iva Dasović
Profesori PMF-a izabrani za članove...

Redoviti profesori Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, akademik Dario Vretenar (Fizički odsjek) i prof. dr. sc. Goran Muić (Matematički odsjek) potvrđeni su od strane koncila akademije na sastanku 26. 6. 2016. u Cardiffu za nove članove Akademije Europe (Academy of Europe). Velika nam je čast čestitati našim profesorima na ovom iznimnom postignuću.

Autor: webmaster KO

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju Geofizičkog odsjeka PMF-a, prvi i jedini u Hrvatskoj, primljen je 2. veljače 2016. u INTERMAGNET (International Real-time Magnetic Observatory Network). To ujedno znači da su geomagnetski podaci koji se prikupljaju na njemu i obrađuju u Geofizičkom zavodu ispunili najviše standarde.

Autor: Iva Dasović
Predavanje Centra za klimatološka...

Centar za klimatološka istraživanja PMF-a Vas poziva na predavanje koje će održati prof. dr. sc. Bojan Basrak s Matematičkog odsjeka PMF-a pod naslovom: “Dugoročni utjecaj klasteriranja ekstrema”.

Autor: Matej Žgela