Broj posjeta:
688

Obavijesti

Branimir Omazić i izv. prof dr. sc....

 

Branimir Omazić i izv. prof dr. sc. Maja Telišman Prtenjak objavili su znanstveni rad Application of statistical models in the detection of grapevine phenology changes u suradnji s Josipom Meštrićem s DHMZ-a  i kolegama agronomima Marijanom Bubalom s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Ivanom Pršom iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Markom Karoglanom sa Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad je objavljen u uglednom časopisu Agricultural and Forest Meteorology (Q1). Rad promatra trendove u nastupima četiri fenološke faze vinove loze (pupanje, cvatnja, šara i berba) na četiri sorte vinove loze ('Graševina', 'Chardonnay', 'Merlot' i 'Plavac mali') opaženima u vinogradima diljem Hrvatske, kao i trendove temperature zraka, oborine te efektivne sume temperature u vegetacijskom razdoblju na meteorološkim postajama u Hrvatskoj. Rad je proizašao kao rezultat projekata SWALDRIC i CroViZone.

 

Autor: Iva Dasović
Prof. dr. sc. Marijan Herak objavio...

U znanstvenom časopisu Geophysical Journal International (Q1) prof. dr. sc. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Sieni u Italiji objavio je rad pod naslovom Simulating H/V spectral ratios (HVSR) of ambient vibrations: a comparison among numerical models.

Autor: Iva Dasović

U časopisu Geoscientific Model Development (Q1) objavljen je izvorni znanstveni rad pod naslovom SIMO v1.0: simplified model of the vertical temperature profile in a small, warm, monomictic lake  autorica Kristine Šarović, Melite Burić i Zvjezdane Bencetić Klaić. U radu su predložile jednostavni jednodimenzionalni model prognoze vertikalnog profila temperature jezera utemeljen na bilanci energije. Rad je rezultat doktorskog istraživanja doktorandice Kristine Šarović pod mentorstvom prof. dr. sc. Zvjezdane Bencetić Klaić, a izrađen je u okviru projekta Hidrodinamičko modeliranje sustava Plitvičkih jezera – dostupan je u slobodnom pristupu na poveznici.

Autor: Iva Dasović