SEIZMOLOŠKA SLUŽBA PRI GEOFIZIČKOM ODSJEKU PMF-A

tel: +385-1-460-5900
e-mailseiszag[at]gfz.hr

Rukovoditeljica Seizmološke službe
Mr. sc. Ines Ivančić
tel: +385-1-460-5942
e-mail

Seizmološka služba djeluje pri Geofizičkom odsjeku PMF-a

Seizmološka služba se brine o prikupljanju i analizi makroseizmičkih i mikroseizmičkih podataka. Na području Hrvatske održava se u stalnom radu mreža digitalnih seizmografa i akcelerografa kojima se prati vibriranje tla uzrokovano potresima u nas i u svijetu. Na temelju zapisa potresa daju se obavijesti građanstvu i raznim službama te stručne ekspertize za graditelje, osiguravateljske kuće i sl.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

IZVJEŠĆA O POTRESIMA - Izvješća Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta o potresima koji su se dogodili u Hrvatskoj.  

 http://www.pmf.unizg.hr/images/50010178/download.png Twitter Seizmološke službe

Ako ste osjetili potres pozivamo Vas da ispunite upitnicu o potresu i pružite vrijedne informacije o tome kakvi su bili učinci potresa u Vašem mjestu. Za ispunjavanje upitnice kliknite ovdje.

O potresima - stranica s općim informacijama, stručnim člancima i poveznicama na objavljene radove i članke o potresima


NOVOSTI

Dana 6. veljače 2023. godine u 01:17:35 (UTC), područje južne Turske u blizini granice sa Sirijom pogođeno je potresom magnitude 7.8. Devet sati kasnije, u 10:24:49 (UTC), dogodio se drugi potres magnitude 7.5. Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se na jugozapadu Istočno-anatolijskog rasjeda (EAF – East Anatolian Fault), dok se drugi potres magnitude 7.5 dogodio 95 km sjeverno od lokacije prvog potresa. Prvi potres se najviše osjetio u Turskoj, Siriji, Libanonu i Cipru te je izazvao katastrofalne posljedice u graničnom području južne Turske i Sirije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 14. veljače život je izgubilo više od 36000 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 80000. Potresima je pogođeno gotovo 26 milijuna ljudi. 

Na ovoj poveznici možete vidjeti video koji prikazuje ubrzanu  snimku nastanka brojnih potresa magnitude veće od 2.5 koji su se dogodili u prva dva dana nakon najjačeg potresa. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa. Vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time). Podaci o epicentrima potresa preuzeti su iz baze Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (The European-Mediterranean Seismological Centre - EMSC). Video je napravila Seizmološka služba RH.

Suradnici na projektu  pripremili su više o seriji potresa, njenim uzrocima te o seizmotektonsmim obilježjima epicentralnog područja Turske na poveznici: POTRESI NA PODRUČJU JUŽNE TURSKE U BLIZINI GRANICE SA SIRIJOM, VELJAČA 2023.

Suradnici na projektu CRONOS i HRZZ DuFAULT na svom su blogu pripremili kratki seizmološki pregled na temu potresa u jugoistočnoj Turskoj: poveznica.

Autor: Webmaster GFO

POVEZNICE