Godina dana od razornog potresa kod Petrinje 

Dana 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice. Od posljedica potresa stradalo je sedmero ljudi te je došlo do značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima (slika 1 a, b i c). Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti diljem Sisačko—Moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Potres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj i susjednim državama, Austriji, Češkoj, južnim djelovima Njemačke i Poljske te u djelovima Rumunjske, Bugarske i Albanije. U širem epicentralnom području došlo je do brojnih koseizmičkih slomova tla, ponajviše do klizišta, izboja pijeska, urušnih vrtača i pukotina na prometnici (slika 1 d i e). Više detalja o ovim pojavama možete pogledati na stranicama Hrvatskog geološkog instituta. Intenzitet potresa nejednoliko je opadao s udaljenošću od epicentra, tako da su izoseiste (linije jednakog intenziteta prikazane na slici 2) izdužene u smjeru sjeverozapad-jugoistok.

Slika 1. Posljedice potresa 29. prosinca 2020. u mjestu (a) Gora, (b) Letovanić, (c) Strašnik, (d) i (e) Stara Drenčina.

 


Slika 2. Karta izoseista potresa 29. prosinca 2020.

 

Dan ranije, 28. prosinca u 6 sati i 28 minuta, dogodio se potres magnitude 5.0 prema Richteru i intenziteta u epicentru VII stupnjeva EMS ljestvice te niz slabijih potresa. Nakon glavnog potresa uslijedio je velik broj slabijih potresa, u seriji koja traje još i danas. Najjači naknadni potres bio je magnitude 5.0, a dogodio se 6. siječnja 2021. godine u 18 sati i jednu minutu. Slika 3 prikazuje magnitude potresa u okolici Petrinje u vremenu od 28. prosinca 2020. do 20. prosinca 2021. godine.


Slika 3. Vremenska raspodjela magnituda potresa petrinjske serije magnitude veće od 1.5.

 

Epicentri potresa većinom su raspoređeni duž rasjeda pružanja sjeverozapad-jugoistok (slika 4), a tri najjača potresa dogodila su se relativno blizu, s epicentrima nedaleko mjesta Strašnik, Sibić, Gora  i Župić. Nakon godinu dana u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je gotovo 1400 potresa magnituda većih ili jednakih 2.0, koji su prikazani na youtube videu na poveznici (ili klikom na sliku). Video prikazuje slijed kojim su se potresi događali u protekloj godini. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa. Vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time).

Potresi koji su se dogodili u 2020. godini su ručno analizirani, a epicentri potresa u 2021. godini su rezultat automatske lokacije potresa. (Materijale za video pripremili su seizmolozi iz Seizmološke službe. Video je napravila Matejka Ivančić, mag. ing. comp.)


Slika 4. Epicentri potresa u okolici Petrinje.

Radi što kvalitetnijeg praćenja seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je od Ministarstva znanosti i obrazovanja nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje dobila donaciju za nabavu vrijednog mobilnog kompleta instrumenata (20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka i 20 akcelerometara). Instrumenti su postavljeni u širu okolicu Petrinje, a zbog seizmičke aktivnosti koja je još trajala oko Markuševca, dio instrumenata postavljen je i oko Zagreba. Više o mobilnoj mreži pročitajte na ovoj poveznici, ili klikom na sliku s lokacijama postavljenih mobilnih instrumenata.

Slika 5. Instrumenti mobilnog kompleta postavljeni u širu okolicu Petrinje

O rezultatima rada privremene mobilne mreže nakon godine dana bilježenja serije petrinjskih potresa pročitajte na stranici: 
GODINU DANA NAKON PETRINJSKOG POTRESA – REZULTATI PRIVREMENE MOBILNE MREŽE POSTAJA PETRINJANET.

 

Naknadni potresi:

U petrinjskoj seriji potresa, prema opisnoj klasifikaciji po procijenjenom maksimalnom intenzitetu potresa u epicentralnom području, 
dogodili su se sljedeći potresi magnituda većih od 2.0 (do 15. prosinca 2021.):

  • 1 razoran potres (glavni potres koji se dogodio 29. prosinca magnitude M6.2, bio je intenziteta VIII-IX stupnjeva  EMS ljestvice)
  • 10 jakih potresa (od VI stupnja do VII stupnja EMS)
  • 22 prilično jaka potresa (od V stupnja do VI stupnja EMS)
  • 80 umjerenih potresa (od IV stupnja do V stupnja EMS)
  • 1259 slabih  potresa (intenziteta od III stupnja do IV stupnja EMS ljestvice)

Raspodjela potresa po magnitudama prikazana je na slici 6.

Slika 6. Broj potresa po magnitudama (od 28. prosinca 2020. do 15. prosinca 2021. godine)