AKTIVNOSTI

 

24. studenog 2022., na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, održana je obrana doktorskog rada suradnika na projektu CroViZone Ivana Prše pod nazivom Utjecaj vremenskih i klimatskih uvjeta na vinogradarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Jedan dio ovog doktorsko rada obuhvaća i rezultate projekta CroViZone, kao i rezultate projekta VITCLIC, koji je prethodio ovom. Ovaj doktorski rad predstavlja veliki uspjeh projekta CroViZone i pokazuje njegovu važnost za znanstvenu zajednicu. Ivanu čestitamo na novoj znanstvenoj tituli i želimo mu puno sreće u daljnjem radu. Detalji o samoj obrani i kratki sažetak dostupni su ovdje.

22. studenog 2022. održan je 7. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo Središnje bregovite hrvatske: potencijal i perspektiva". Okrugli stol održao se u prostorijama "Vuglec breg", te su se na njega odazvali vinari i vinogradari iz ovog dijela Hrvatske. Još jednom, prisutnima su prezentirani rezultati projekta CroViZone, upozorilo ih se na mogući brži početak vegetacije, izazove koje nose stalne promjene u klimi, te načine na koje se najlakše može prilagoditi istim. Uz to izmijenjena su iskustva s vinarima iz prve ruke. Dali svoje viđenje utjecaja klimatskih promjena na vinovu lozu, te problema koje imaju zbog sve viših ljetnih temperatura. Druženje je nastavljeno uz ručak i vino u restoranu vinarije.

9. studenog 2022. godine u emisiji Hrvatskog radija Klimatski izazov gostovala je izv. prof. dr.sc. Maja Telišman Prtenjak. Emisija, emitirana par dana prije obilježavanja svetog Martina, govorila je o agrometeorologiji i fizikalnoj perspektivi vinogradarskih problema izazvanih klimatskim promjenama. Emisiju možete poslušati ovdje.

21. listopada 2022. godine u zagrebačkom hotelu Esplanada održana je festival Zemlja vina. Festival Zemlja vina nudi posjetiteljima i stručnoj javnosti vrhunski doživljaj kušanja najboljih vina hrvatske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje i mađarske regije Villány te vrhunskih kulena Slavonije, Baranja i Srijema. Osim kušanja vina, festival je nudio i brojne radionice koje su imale za cilj informirati i obrazovati posjetitelje o uzgoju i okusima vina. Jedna od radionica bila je namijenjena i za 6. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva". Više informacija o samom festivalu možete pronaći ovdje.

Od 4.9. do 9.9.2022. u Bonnu održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog meteorološkog društva “EMS Annual Meeting 2022”.  Projekt CroViZone predstavljen je dvijema prezentacijama:

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja
National hail climatology of Croatia, EMS 2022
Bonn, Njemačka, 2022. (predavanje)

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Bubola, Marijan; Karoglan, Marko; Anić, Mislav
Future change in viticulture phenological stages and early frost risk in Istria region, Croatia, EMS Annual Meeting 2022
Bonn, Njemačka, 2022. (predavanje)

 

Od 3. do 8 .srpnja 2022. godine u Bordeauxu održan je 14-ti međunarodni Terroir congress i 2. simpozij ClimWine (TerClim). Riječ je o združenim skupovima koji okupljaju vrhunske znanstvenike iz cijeloga svijeta čiji je fokus na istraživanju fizikalnog, ljudskog i biološkog utjecaja na vinovu lozu, i na posljetku na vino. Osim toga, naglasak je stavljen i na istraživanja koja proučavaju klimatske promjene, njihov utjecaj na uzgoj vinove loze, te mogućnost prilagodbe na nove klimatske uvjete koji nas očekuju u budućnosti. Ove godine kongresu su prisustvovali i znanstvenici iz Hrvatske, većina njih sa projekta CroViZone. Među njima bili su i troje suradnika s Geofizičkog odsjeka PMF-a. Rezultati projekta prikazao je član projektnog tima iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Ivan Prša, pod nazivom: Influence of weather and climatic conditions on the viticultural production in Croatia. Osim diseminacije rezultata, ostvareni su vrijedni kontakti s kolegama iz drugih zemalja, koji nude mogućnost buduće suradnje.

 

Od 19. do 24. lipnja 2022. u Vodicama je održan 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma. Osnovni cilj Simpozija je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka, te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju. Na simpoziju su, unutar novootvorene sekcije "Klima i poljoprivreda", predstavljeni rezultati istraživanja projekta CroViZone. Rezultati su prikazani prezentacijom:

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko; Bubola, Marijan
Utjecaj klimatskih promjena na početak nastupa fenoloških faza vinove loze u Hrvatskoj, 57th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture, Vodice, Hrvatska, 2022. (predavanje)

10. lipnja 2022. održan je 5. okrugli stol projekta CroViZone: "Izazovi financiranja vinogradarstva i klimatskih promjena". Okrugli stol organizirao je nositelj projekta Ekonomski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku. Cilj okruglog stola bio je lokalnim vinogradarima i vinarima i lokalnoj zajednici prenijeti informacije o izazovima financiranja te trenutne rezultate istraživanja o klimatskim promjenama. Na panel raspravi sudjelovala je i izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak.

2. lipnja 2022., u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održan je 4. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo Središnje bregovite hrvatske: potencijal i perspektiva". Okrugli stol primarno je namijenjen proizvođačima ovog dijela Hrvatske kako bi ih se upoznalo s rezultatima projekta i metodama ublažavanja utjecaja klimatskih promjena na vinogradarstvo. Osim proizvođača, u diskusiji aktivno su sudjelovali i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Program okruglog stola dostupan je ovdje.

27. svibnja 2022. u sklopu međunarodne konferencije “GO – Graševina Osijek” održan je 3. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva". Na okruglom stolu raspravljalo se o utjecaju klimatskih promjena na Graševinu, te o metodama prilagodbe na sve izraženije promjene nastale utjecajem klime. Detalje o konferenciji možete pronaći ovdje.

Od 23.5. do 27.5.2022. u Beču, održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog geofizičke unije “EGU General Assembly 2022”. Konferencija se održavala hibridno, i u Beču i virtualno, a sudjelovalo je više od 14 000 znanstvenika iz 205 zemalja. Među 12 332 predavača našli su se i oni s projekta CroViZone. Rezultati projekta prikazani su dvjema prezentacijama.

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko: Temperature impact on viticulture phenological stages in Croatia under present climate condition. European Geophysical Union General Assembly 2022, Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail in the Croatian coastal part of the Adriatic, European Geosciences Union
Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

5. svibnja 2022. u održana su prva dva okrugla stola projekta CroViZon na području vinogradarske regije Hrvatska Istra i Kvarner. Cilj okruglih stolova je prenijeti informacije i rezultate projekta proizvođačima kako bi im omogućili lakšu prilagodbu na klimatske promjene.

Prvi okrugli stol „KLIMATSKE PROMJENE I VINOGRADARSTVO REGIJE HRVATSKA ISTRA, KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE: POTENCIJALI I PERSPEKTIVA“ održan je u Poreču u sklopu manifestacije Vinistra i detalje o okruglom stolu možete pronaći ovdje.

Istog dana u Opatiji održan je i drugi okrugli stol u „UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA U RH NA UPRAVLJANJE VINOGRADARSTVOM“ organiziran u sklopu konferencije Interdisciplinary Management Research XVIII. Detalji o okruglom stolu možete vidjeti dolje:

28. i 29. travnja u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, održan je znanstevno-stučni skup s međunarodnim sudjelovanjem: "Meteorološki izazovi 8: Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo". Ciljevi skupa bili su: razmjena najnovijih znanstvenih rezultata i istraživanja na području meteorologije, zaštite okoliša i održivog razvoja; jačanje komunikacije s korisnicima meteoroloških podataka i produkata, općom javnošću i medijima; promicanje i popularizacija meteorologije.

Drugog dana skupa, projekt CroViZon predstavljen je kroz dva meteorološka predavanja.

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail on the Croatian Adriatic coast. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja: Performance of several models for predicting start date of phenological stages of grapevine in Croatia. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Od 3.9. do 10.9.2021 održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog meteorološkog društva “EMS Annual Meeting 2021”. Konferencija je održana u virtualnom obliku i na njoj je sudjelovalo 549 znanstvenika iz 43 zemlje. Projekt CroViZon predstavljala je grupa znanstvenika koji su održali prezentaciju s rezultatima dobivenim na projektu. Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko Analysis of the observed and modelled budburst dates of grapevine in Croatia. EMS Annual Meeting 2021, Virtualno, 2021. (prezentacija)

 


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan