NASTAVA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE

NASTAVA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE

Svim studentima želimo dobrodošlicu i što uspješnije studiranje na našem Fakultetu. Predmet tjelesna i zdravstvene kultura može vam pomoći u ostvarenju vašeg cilja, prema što uspješnijem i manje stresnom studiranju. Cilj tjelesne i zdravstvene kulture je razvijanje zdravstvene kulture studenata u svrhu očuvanja i unapređivanja vlastitog zdravlja i zdravlja okoline.

Tjelesna kultura sastavni je dio kulture koja svoje vrijednosti ostvaruje primjerenom tjelesnom aktivnošću u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, sportu i rekreaciji. Zajednička osobina i cilj tjelesne kulture jest poticanje na razvoj psihofizičkih sposobnosti tjelesnim vježbama. Tjelesna i zdravstvena kultura ustrojena je Zakonom o visokim učilištima, te je obvezan predmet na prvoj i drugoj godini studija (članak 148 Statuta Sveučilišta u Zagrebu, 1997.), a fakultativan na višim godinama studija.

Članak 68 Ustava Republike Hrvatske kaže da „država potiče i pomaže skrb o tjelesnoj kulturi i športu”, a dio članka 128 Ustava Republike Hrvatske govori o potrebama i interesima građana, o tjelesnoj kulturi i športu. Iz tog predmeta studenti ne dobivaju numeričke ocjene već samo potpis o redovitosti pohađanja nastave. Kriterij za dobivanje potpisa jednak je odredbi o dobivanju potpisa na visokoškolskim studijima.

 

Nastavnici

Viši predavač Ksenija Fučkar Reichel, prof.

Viši predavač Jure Vulić, prof.

Cilj tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju je (1) učenje novih konvencionalnih motoričkih znanja, (2) usavršavanje temeljnih teorijskih i praktičnih kinezioloških znanja, (3) utvrđivanje interesa, antropoloških obilježja i motoričke informiranosti (4) sprečavanje procesa deterioracije ili preranog pada osobina, sposobnosti i motoričkih znanja uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti (5) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje (6) promicanje sportske kulture i (7) unapređenje socijalne komunikacije.


Ples i mentalno zdravlje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Aktualnosti / Ples i mentalno zdravlje

Zadnja izmjena:
29. travnja 2022.

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja od 1982. godine, a pokrenuo ga je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples. Osnovna ideja ovog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se Svjetski dan plesa obilježava od 1999. i danas ovim povodom pišemo o povezanosti plesa i mentalnog zdravlja. Naime, osim što je zabavan i vizualno atraktivan, ples nudi i brojne koristi.

Istraživanjima je utvrđeno da ples poboljšava raspoloženje te olakšava simptome narušenog mentalnog zdravlja. Kada se koncentriramo na plesne pokrete, možemo se odmoriti od repetitivnih negativnih misli i briga koje nas možda muče. Istraživanja pokazuju da nakon plesa dolazi do smanjenja doživljene psihičke neugode te da bavljenje plesom dugoročno podiže procjenu subjektivne dobrobiti. Osim toga, ples može služiti kao način izražavanja emocija i povećati osjećaj autentičnosti, što smanjuje unutarnju napetost i može povoljno djelovati na raspoloženje.

Ples je tjelesna aktivnost koja diže puls i koristi mišiće, čime potiče lučenje endorfina, dopamina i drugih kemijskih tvari koje dovode do različitih promjena u tijelu i važne su za održavanje mentalnog zdravlja. Također, ples može imati blagotvorne učinke na zdravlje mozga te je povezan s održanjem kognitivnog kapaciteta kod starijih. Kombiniranje tjelesnog, kognitivnog i društvenog angažmana u plesu može pomoći u održavanju ili poboljšanju zdravlja bijele tvari u mozgu (bijela tvar je skup moždanih stanica koje se uglavnom nalaze u unutarnjim strukturama mozga i sudjeluju u prijenosu informacija između različitih područja mozga pa tako npr. aktivno utječu na učenje i druge funkcije). Koordiniranje pokreta i ritma, kretanje s plesnim partnerima i donošenje odluka tijekom plesne improvizacije zahtijeva angažman cijelog mozga i time vježba njegove različite dijelove. Učenje novih pokreta i koreografija čuva naše pamćenje i može pomoći u prevenciji demencije. Dodatno, time što si dokazujemo da možemo naučiti nove pokrete i svladati nove vještine, jačamo svoje samopoštovanje i samopouzdanje.

Odlazak na tečaj plesa predstavlja i oblik socijalizacije te nam omogućuje da upoznamo nove ljude i sklopimo nove odnose. Endorfini koji se otpuštaju tijekom tjelesne aktivnosti pomažu u stvaranju povezanosti s drugima koja je važna za očuvanje mentalnog zdravlja. Socijalna podrška povezana je s brojnim povoljnim učincima na dobrobit i djeluje zaštitno na mentalno zdravlje, dok osjećaj pripadanja plesnoj grupi smanjuje usamljenost. Zajedništvo koje razvijamo tijekom zajedničkih treninga i nastupa također može blagotvorno djelovati na naše mentalno zdravlje kroz pružanje i davanje socijalne podrške.

Zato, plešite! Možete to činiti sami, kad vas nitko ne gleda (improvizirani ples slobodne forme u istraživanju je gotovo svim sudionicima poboljšao raspoloženje), možete plesati s partnerom/icom, a možete i upisati neki od tečajeva plesa koji se nude u Vašem mjestu. Plesni stilovi vrlo su raznovrsni i za svakoga se može naći ponešto, od klasičnih društvenih plesova, preko urbanih plesova do suvremenog plesa ili pak baleta. Pronađite ono što Vam odgovara i vjerujemo da ćete u tome uživati.

Izvori:

Brennan, D. (2021, listopad 25). Mental Benefits of Dance. WebMD.

Burzynska, A. Z., Jiao, Y., Knecht, A. M., Fanning, J., Awick, E. A., Chen, T., Gothe, N., Voss, M. W., McAuley, E. i Kramer, A. F. (2017). White Matter Integrity Declined Over 6-Months, but Dance Intervention Improved Integrity of the Fornix of Older Adults. Frontiers in Aging Neuroscience, 9:59.

Douka, S., Zilidou, V. I., Lilou, O. i Manou, V. (2019). Traditional Dance Improves the Physical Fitness and Well-Being of the Elderly. Frontiers in Aging Neuroscience, 11:75.

Field, B. (2021, studeni 18). How Dancing Helps Your Mental Health. Verywell Mind.

Kim, S. i Kim, J. (2007). Mood after Various Brief Exercise and Sport Modes: Aerobics, Hip-Hop Dancing, ICE Skating, and Body Conditioning. Perceptual and Motor Skills, 104(3), 1265-1270.

MindWise. (bez datuma). Dancing and Mental Health.

Salo, A. R. (2019). The Power of Dance: How Dance Effects Mental and Emotional Health and Self-Confidence in Young Adults [diplomski rad]. University of Northern Colorado.

Tarr, B., Launay, J., Cohen, E. i Dunbar, R. (2015). Synchrony and exertion during dance independently raise pain threshold and encourage social bonding. Biology Letters, 11(10).

UCLA Health. (2021, srpanj 22). ‘Free moving’ dance has healing benefits for mental health. UCLA Health Connect.

 

 

 https://www.hzjz.hr/aktualnosti/ples-i-mentalno-zdravlje/

 

"Nothing Else Matters" - Oona BROWN & Gage BROWN skate to @metallica & @MarlisaMusic

 

   
 

"Nothing Else Matters" - Oona BROWN & Gage BROWN skate to @metallica & @...

 

 

 

AMA - a short film by Julie Gautier

 

   
 

AMA - a short film by Julie Gautier

 

 

Take Me With You

 

   
 

Take Me With You

 

 

 

What A Feeling | The Final Audition | Flashdance | CLIP

 

   
 

What A Feeling | The Final Audition | Flashdance | CLIP

 

 

Autor: Admin 2 dekanat
Popis obavijesti