PMF - Znanost - nova postignuća i druge obavijesti

Pregled stipendija i nagrada na konferenciji "From Solid State to BioPhysics X: From Basic to Life Sciences". [ ... ]
Ove godine, novi članovi ove prestižne organizacije su prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj s Kemijskog odsjeka PMF-a i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka PMF-a. [ ... ]
Istraživači Fizičkog odsjeka PMF-a sudjelovali su kao sekundarni prijavitelji COST projekta koji je nedavno odobren za financiranje: CA23136 - Magnetism and chirality: twisting spins, light, and lattices for faster-than-ever spintronics (CHIROMAG) Više detalja može se naći ovdje: https://www.cost.eu/actions/CA23136/ a zainteresirani se mogu javiti voditelju ili članu Upravnog odbora aktivnosti.
Paradigmatski kvantne sustave opisujemo hermitskim Hamiltonijanima gdje je energija realna i očuvana tijekom vremenske evolucije. Usprkos tome, postoji cijeli niz sustava koji nisu hermitski te ih opisujemo nehermitskim operatorima. Takvi nehermitski sustavi postali su atraktivna grana istraživanja u fizici u posljednjih 20-tak godina.   Jedna vrlo intrigantna pojava koja se vezuje za nehermitske sustave je nehermitski efekt kože (eng. Non-Hermitian skin effect (NHSE)). Pod određenim uvjetima, sva eigenstanja nekog nehermitskog materijala postoje samo na jednom rubu tog materijala. Eigenstanja u kontinuumu uopće ne postoje!   U najnovijem radu objavljenom u časopisu Applied Physice Letters – Photonics, prof. dr. sc. Hrvoje Buljan je u suradnji sa grupom prof. Zhigang Chena sa Nankai University objavio znanstveni rad u kojem se predlaže nehermitska fotonička rešetka sa nehermitskim efektom kože. U tom sustavu efekt kože moguće je uključtiti i isključiti sa sintetičkim (umjetnim) magnetskom poljima, a nehermitičnost dolazi od nerecipročnog vezanja u modelu čvrste veze (tight-binding model).   Poveznica (rad u otvorenom pristupu):  https://pubs.aip.org/aip/app/article/9/5/056102/3287792  
Iako mi živimo u tri prostorne i jednoj vremenskoj dimenziji, moguće je eksperimentalno realizirati sustave sa većim brojem sintetičkih dimenzija. Mogućnost stvaranja četverodimenzionih fotoničkih rešetki prvi su predložili profesori Sveučilišta u Zagrebu Dario Jukić i Hrvoje Buljan početkom 2013. godine (https://journals.aps.org/pra/abstract/10.1103/PhysRevA.87.013814).  Sintetičke dimenzije otvorile su vrata za istraživanje prije nedostupnih pojava u prostorima sa više dimenzija. Međutim, konstrukcija sintetičkih rešetki sa željenim svojstvima vrlo je neintuitivan i zahtjevan proces. U najnovijem radu Prof. Buljana u suradnji sa znanstvenicima sa Nankai University u Kini objavljenim u časopisu Advanced Photonics (AP), korištene su umjetne neuronske mreže dubokog učenja (ANN) za konstruiranje fotoničkih rešetki u stvarnom prostoru. Cilj je bio dobiti fotoničke rešetke sa unaprijed dizajniranim spektrom svojstvenih vrijednosti modova. Time se dubokim učenjem može krojiti propagacija svjetlosti u fotoničkim sustavima, što otvara novi put za nova znanstvena otkrića i primjene.  [ ... ]
Europska komisija dodijelit će 260 milijuna eura za 1249 projektnih prijedloga pristiglih na natječaj MSCA Postdoktorske stipendije iz 2023. godine. Ovogodišnji je postotak uspješnosti prijava 15.8%, a najviše projekata financirat će se iz društvenih i humanističkih znanosti (25.2%), bioloških znanosti (21.7%), informatičkih znanosti i inženjeringa (13.3%), kemije (14.4%) te fizike (11.4%). Projekti će se provoditi u 45 zemalja diljem svijeta te će ih provoditi znanstvenici koji predstavljaju oko 80 nacionalnosti. U području fizike prihvaćeno je ukupno oko 150 projekata, a čak tri dolaze od istraživača i istraživačica sa Zavoda za teorijsku fiziku Fizičkog odsjeka PMF-a. [ ... ]
Grupa sa Zavoda za teorijsku fiziku kondenzirane tvari, Petra Grozić, Barbara Keran i Danko Radić, u suradnji s Anatoly M. Kadigribovom s Ruhr-Universität Bochum, objavili su rad "Charge stripes in the graphene-based materials" u časopisu Scientific Reports 13, Article number: 18931 (2023)   (https://doi.org/10.1038/s41598-023-46157-1). [ ... ]
U novom broju časopisa Physical Review B – Letters članovi Fizičkog odsjeka Zoran Rukelj, Mario Novak te Neven Ž. Barišić objavili su rad pod nazivom „Evidence for three-dimensional Dirac conical bands in TlBiSSe by optical and magneto-optical spectroscopy“ u suradnji s grupom Ane Akrap sa Sveučilišta u Fribourgu (koja će nam se uskoro pridružiti u Zagrebu kao redovita profesorica na Fizičkom odsjeku) te Milanom Orlitom s LNCMI-EMFL iz Grenobla.   [ ... ]
U novom broju časopisa Journal of Physics D: Applied Physics objavljen je pregledni rad s naslovom Magnetoelectrics and Multiferroics: Theory, Synthesis, Characterisation, Preliminary Results and Perspectives for All-Optical Manipulations (https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6463/acc8e1) u kojem su sudjelovali i znanstvenici s Fizičkog odsjeka Pavla Šenjug, Dario Barišić i njihov mentor Damir Pajić te s Kemijskog odsjeka Edi Topić i mentorica Mirta Rubčić.  [ ... ]
U najnovijem broju časopisa Nature Physics objavljen je znanstveni rad naslovljen Sub-symmetry-protected topological states. Rad je objavljen u suradnji Daria Jukića sa Građevinskog fakulteta i Hrvoja Buljana sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovih suradnika u grupi Zhigang Chena sa Sveučilišta Nankai u Kini i Roberta Morandottija sa INRS u Kanadi. Oni su pokazali da u topološkim sustavima koje štiti simetrija, zaštita topoloških rubnih stanja vrijedi čak i kad je simetrija narušena, ako je zadovoljen blaži uvjet odnosno sub-simetrija. [ ... ]

Poveznice

Broj posjeta:
4136182

Obavijesti

Natječaj za radno mjesto asistenta iz...
U Zavodu za teorijsku fiziku na Fizičkom odsjeku PMF-a otvara se radno mjesto asistenta (6 godina) za rad na HRZZ projektu "Relativistic nuclear many-body theory in the multimessenger observation era, voditelja projekta prof. dr. sc. Nilsa PaaraZainteresirani kandidati s izvrsnim uspjehom tijekom studija, sa interesom za moderna istraživanja u nuklearnoj (astro)fizici, koji su diplomirali ili će diplomirati najkasnije do 1.10.2024. mogu se javiti za više informacija kod prof. N. Paara (npaar@phy.hr).
Autor: Nils Paar

Pregled stipendija i nagrada na konferenciji "From Solid State to BioPhysics X: From Basic to Life Sciences".

Autor: Maro Cvitan
PMF-ovi znanstvenici izabrani u...

Ove godine, novi članovi ove prestižne organizacije su prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj s Kemijskog odsjeka PMF-a i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka PMF-a.

Autor: Maro Cvitan

Upisi u sveučilišne integrirane prijediplomske i diplomske studije Fizičkog odsjeka te sveučilišni prijediplomski studij Geofizičkog odsjeka odvijat će se online u tri koraka putem poveznice https://upisi.pmf.hr. Za prijavu se može koristiti AAI@EduHr identitet ili adresa elektroničke pošte navedena u sustavu Postani student.

Važno: Za komunikaciju s kandidatima koristit će se adresa elektroničke pošte i broj telefona navedeni u sustavu Postani student, stoga je važno da kandidati u svom korisničkom profilu na www.postani-student.hr provjere i po potrebi promijene podatke za kontakt. Isto je potrebno učiniti i s podatcima o prebivalištu.

Autor: Arijana Balaško

 

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada raspisuje natječaj za izbor višeg asistenta za područje rada »Znanost o zračenju – Razvoj instrumentacije i metoda za detekciju ionizirajućeg zračenja za potrebe medicine i radiološkog nadzora«, na određeno vrijeme za rad na projektu "Voksel matrični detektor za radiološko oslikavanje punog prostornog kuta" koji je sufinanciran je od strane Europske unije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), kroz poziv Razvojne istraživačke potpore (NPOO.C3.2.R2-I1.06).

Natječaj (Natječaj-IMI.pdf) je objavljen U Narodnim novinama 26.6.2024 (točka 1 - https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8378215.html).

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na adresi Instituta, telefon: (01) 4682-505.

Web stranice: https://www.imi.hr/hr/jedinica/zavod-za-zastitu-od-zracenja/

 

Autor: Maro Cvitan
Odobren COST projekt CA23136-CHIROMAG

Istraživači Fizičkog odsjeka PMF-a sudjelovali su kao sekundarni prijavitelji COST projekta koji je nedavno odobren za financiranje:

CA23136 - Magnetism and chirality: twisting spins, light, and lattices for faster-than-ever spintronics (CHIROMAG)

Više detalja može se naći ovdje:

https://www.cost.eu/actions/CA23136/

a zainteresirani se mogu javiti voditelju ili članu Upravnog odbora aktivnosti.

Autor: Maro Cvitan

 

Znanstveni sastanak Austrijskog fizičkog društva održat će se u Linzu od 23. do 27. rujna 2024.

Ove je godine sastanak po prvi put otvoren sudjelovanju susjednih srednjoeuropskih zemalja. Zbog toga je produžen rok za prijavu sažetaka do 25. lipnja, i ako je službeni rok prošao.

U okviru sastanka, posebna je cjelodnevna sjednica posvećena fizici kondenzirane tvari u srednjoj Europi, Central European Condensed Matter (CECMD), na poveznici ovdje.

Tog će se dana izložiti odabrana znanstvena dostignuća iz sedam srednjoeuropskih zemalja, predstaviti dio njihove infrastrukture, te održati moderirana rasprava o budućnosti podučavanja znanosti i mogućim zajedničkim pothvatima.

Autor: Denis Sunko

Tihomir Vukelja, izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Tihana Luetić, znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, nedavno su objavili knjigu Prirodoslovke i matematičarke, o prvim ženama u hrvatskoj akademskoj prirodoslovno-matematičkoj zajednici.
 

Autor: Maro Cvitan
Prof. dr. sc. Hrvoje Buljan izabran...

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 16. svibnja 2024. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU.

Za redovitog člana, odnosno akademika, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti izabran je prof. dr. sc. Hrvoje Buljan s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Hrvoje Buljan postigao je vrhunske znanstvene rezultate na temama poput plazmona u grafenu, topoloških rešetki i kvantnih sustava izvan ravnoteže. Podrobniji opis odabranih rezultata nalazi se ovdje.

Čestitamo prof. dr. sc. Hrvoju Buljanu i želimo mu puno uspjeha u budućem radu i daljnjem doprinosu razvoju znanosti u Hrvatskoj i svijetu!

Autor: Gordana Stubičan Ladešić

Paradigmatski kvantne sustave opisujemo hermitskim Hamiltonijanima gdje je energija realna i očuvana tijekom vremenske evolucije. Usprkos tome, postoji cijeli niz sustava koji nisu hermitski te ih opisujemo nehermitskim operatorima. Takvi nehermitski sustavi postali su atraktivna grana istraživanja u fizici u posljednjih 20-tak godina.  

Jedna vrlo intrigantna pojava koja se vezuje za nehermitske sustave je nehermitski efekt kože (eng. Non-Hermitian skin effect (NHSE)). Pod određenim uvjetima, sva eigenstanja nekog nehermitskog materijala postoje samo na jednom rubu tog materijala. Eigenstanja u kontinuumu uopće ne postoje!  

U najnovijem radu objavljenom u časopisu Applied Physice Letters – Photonics, prof. dr. sc. Hrvoje Buljan je u suradnji sa grupom prof. Zhigang Chena sa Nankai University objavio znanstveni rad u kojem se predlaže nehermitska fotonička rešetka sa nehermitskim efektom kože. U tom sustavu efekt kože moguće je uključtiti i isključiti sa sintetičkim (umjetnim) magnetskom poljima, a nehermitičnost dolazi od nerecipročnog vezanja u modelu čvrste veze (tight-binding model).  

Poveznica (rad u otvorenom pristupu): 

https://pubs.aip.org/aip/app/article/9/5/056102/3287792  

Autor: Maro Cvitan

Iako mi živimo u tri prostorne i jednoj vremenskoj dimenziji, moguće je eksperimentalno realizirati sustave sa većim brojem sintetičkih dimenzija. Mogućnost stvaranja četverodimenzionih fotoničkih rešetki prvi su predložili profesori Sveučilišta u Zagrebu Dario Jukić i Hrvoje Buljan početkom 2013. godine (https://journals.aps.org/pra/abstract/10.1103/PhysRevA.87.013814).  Sintetičke dimenzije otvorile su vrata za istraživanje prije nedostupnih pojava u prostorima sa više dimenzija. Međutim, konstrukcija sintetičkih rešetki sa željenim svojstvima vrlo je neintuitivan i zahtjevan proces. U najnovijem radu Prof. Buljana u suradnji sa znanstvenicima sa Nankai University u Kini objavljenim u časopisu Advanced Photonics (AP), korištene su umjetne neuronske mreže dubokog učenja (ANN) za konstruiranje fotoničkih rešetki u stvarnom prostoru. Cilj je bio dobiti fotoničke rešetke sa unaprijed dizajniranim spektrom svojstvenih vrijednosti modova. Time se dubokim učenjem može krojiti propagacija svjetlosti u fotoničkim sustavima, što otvara novi put za nova znanstvena otkrića i primjene. 

Autor: Maro Cvitan
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Na temelju članka 16. Statuta i članka 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2023./2024.

Autor: Arijana Balaško

Predmet "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom” dostupan je za upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu Sveučilišta u Zagrebu na prijediplomskoj, diplomskoj ili poslijediplomskoj razini studija. Kolegij se izvodi kroz tri modela, a od ove godine su na snazi i izmjene i dopune kolegija o kojima više možete pročitati u popratnoj obavijesti. U tabličnom prikazu su modeli prema kojima je moguće pohađati kolegij. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na tel. 01/4564 405 ili mob. 099/4593 578 ili na e-mail uredssi@unizg.hr.

Autor: Maro Cvitan
Autor: Maro Cvitan

Na Fizičkom odsjeku PMF-a, u petak 24.11.2023, s početkom u 14:00 (dvorana F08), održat će se 4. simpozij Medicinske fizike u Hrvatskoj. Organizatori su Fizički odsjek i Hrvatsko društvo za medicinsku fiziku.

Autor: Maro Cvitan

Grupa sa Zavoda za teorijsku fiziku kondenzirane tvari, Petra Grozić, Barbara Keran i Danko Radić, u suradnji s Anatoly M. Kadigribovom s Ruhr-Universität Bochum, objavili su rad "Charge stripes in the graphene-based materials" u časopisu Scientific Reports 13, Article number: 18931 (2023)   (https://doi.org/10.1038/s41598-023-46157-1).

Autor: Maro Cvitan
Nobelova nagrada iz fizike za 2023....

Nobelovu nagrada iz fizike za 2023. godinu dobili su Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L’Huillier za "eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne pulseve svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji".

Radi se o novim alatima za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula. Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L’Huillier demonstrirali su način stvaranja iznimno kratkih pulseva svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju.
 

Autor: webmaster FO

U časopisu Nature Communications objavljen je rad Ante Ravlića, Tamare Nikšić i Nilsa Paara sa Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Esrom Yuksel sa University of Surrey u Velikoj Britaniji. U istraživanju su po prvi puta uspostavljene granice nuklearnog vezanja (linije kapanja) na konačnim temperaturama i istražena svojstva vrućih jezgara karakterističnim u ekstremnim okruženjima kao što su supernove i sudari neutronskih zvijezda, od velike važnosti za razumijevanje evolucije zvijezda i nastanka kemijskih elemenata u svemiru.

Autor: Tamara Nikšić
Rad u Nature Physics:...

U najnovijem broju časopisa Nature Physics objavljen je znanstveni rad naslovljen Sub-symmetry-protected topological states. Rad je objavljen u suradnji Daria Jukića sa Građevinskog fakulteta i Hrvoja Buljana sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovih suradnika u grupi Zhigang Chena sa Sveučilišta Nankai u Kini i Roberta Morandottija sa INRS u Kanadi. Oni su pokazali da u topološkim sustavima koje štiti simetrija, zaštita topoloških rubnih stanja vrijedi čak i kad je simetrija narušena, ako je zadovoljen blaži uvjet odnosno sub-simetrija.

Autor: webmaster FO

Raspisan je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2022./2023..

Detalji na poveznici.

Napomena: temeljem odluke kolegija Fizičkog odsjeka, rok za predaju dokumentacije za posebne rektorove nagrade je 19. travnja 2023.

Autor: webmaster FO

Znanstvenici s Fizičkog odsjeka Marin Spaić i Damjan Pelc su u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta u Minnesoti i Argonne National Laboratory (SAD) objavili rad pod naslovom ‘Local inversion-symmetry breaking in a bismuthate high-Tc superconductor’ u časopisu Nature Communications.

Autor: webmaster FO
Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u...

Zbirka učila i instrumenata iz fizike Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. 

PMF  HRT  HINA  Zimo   eZadar  GlasIstre   Nacional

Autor: webmaster FO

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je Dan PMF-a u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u utorak 10. siječnja 2023. godine.

Autor: webmaster FO

Poštovani i dragi studenti,

donesen je novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (NN 106/22) koji možete pročitati ovdje [1], a za dodatne detalje prijava i ostvarivanja prava na stipendiju pozivamo vas da pratite stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja i aplikaciju stemstipendije.mzo.hr - javni poziv se očekuje najkasnije do 25 listopada tekuće godine!

Autor: webmaster FO

Časopis Nature 609, donosi rezultate mjerenja kratkodosežnih nukleonskih korelacija u izospinski zrcalnim jezgrama tricija i helija-3. Hall A kolaboracija izvela je kinematički inkluzivna trokoincidentna mjerenja preciznošću koja za red veličine nadmašuje sve dosadašnje eksperimentalne rezultate. Više o mjerenju može se pročitati u članku na kojem je jedan od koautora i Darko Androić, profesor pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku, Fizičkog odsjeka PMF-a.

Autor: Darko Androić

Izv. prof. Danko Radić s FO PMF-a i suradnici s PCS-IBS i KRISS iz Republike Koreje te  Chalmers University of Technology i University of Gothenburg iz Švedske objavili su rad "Nanomechanical cat states generated by a dc voltage-driven Cooper pair box qubit" u časopisu iz Nature grupe, npj | Quantum information.

Autor: webmaster FO

Ante Ravlić i Nils Paar s Fizičkog odsjeka u suradnji s kolegama na Michigan State University i University of North Carolina u SAD-u, nedavno su objavili rad “Finite-temperature electron-capture rates for neutron-rich nuclei near N=50 and effects on core-collapse supernova simulations” u časopisu Physical Review C, kojem je dodijeljena preporuka urednika (Editors’ Suggestion).

Autor: Ante Ravlić
Nekolinearna antiferomagnetska...

U najnovijem broju Physical Review Letters,  dr.sc. Amir Hamzić, prof. emeritus  s Fizičkog odsjeka PMF-a je, u suradnji sa znanstvenicima iz Kine (Beihang University, Peking i  Shandong University, Jinan), SAD (University of Arizona) i Francuske (nobelovac A. Fert), objavio rad pod naslovom ‘Sign Change of Spin-Orbit Torque in Pt/NiO/CoFeB Structures’. Rad je, zbog svog značaja i utjecaja na znanstveno područje, izabran kao 'PRL Editors' Suggestion'.

Autor: webmaster FO
Prvo direktno opažanje efekta mrtvog...

ALICE kolaboracija na Velikom Hadronskom Sudarivaču (LHC) s CERNa, čiji su članovi i znanstvenici s Fizičkog odsjeka PMF-a prof. M. Planinić, izv. prof. N. Poljak, dr. sc. F. Erhardt, M. Jerčić i D. Karatović, uspjela je napraviti prvo direktno opažanje tzv. "efekta mrtvog stošca", što je efekt koji je bitna značajka teorije jake sile. Jaka sila veže kvarkove i gluone i protone i neutrone i time indirektno u jezgre. Rezultati istraživanja kolaboracije objavljeni su u časopisu Nature.

Autor: Nikola Poljak
"Ponovo pokrenut stroj za veliki...

Doktorand Fizičkog odsjeka PMF-a David Karatović je u prvosvibanjskom broj Jutarnjeg lista predstavio istraživanja na samoj fronti fizike elementarnih čestica koja će se provoditi na najvećem akceleratoru čestica na svijetu, Velikom hadronskom sudarivaču u CERN-u, koji je nedavno ponovno pokrenut nakon tri godine nadograđivanja.

Link na članak

Autor: webmaster FO

Znanstvenici s Fizičkog odsjeka Ana Najev, Miroslav Požek i Damjan Pelc sa suradnicima na Sveučilištu u Minnesoti (SAD) objavili su rad u časopisu Physical Review Letters pod naslovom ‘Uniaxial strain control of bulk ferromagnetism in rare-earth titanates’, u kojem pokazuju snažan utjecaj uniaksijalnog naprezanja na magnetizam u modelnim Mottovim izolatorima iz skupine titanata rijetkih zemalja.

Autor: webmaster FO
Nature Communications: Otkriće...

U časopisu Nature Communications objavljeno je neočekivano otkriće kvantne kritičnosti u spoju necjelobrojne valencije α-YbAlB4, uzrokovane anizotropnom hibridizacijom. Autori rada su istraživači iz Japana, Njemačke i SAD-a, a među glavnim autorima je izv. prof. dr. sc. M. Grbić.

Ovo otkriće je intrigantno jer se dosad smatralo kako su spojevi necjelobrojne valencije u vidu moderne znanosti nezanimljivi, a s druge strane je fenomen kvantne kritičnosti jedna od najzanimljivijih tema u znanosti zadnjih cca 25 godina.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Bitne obavijesti i dostupnost tečajeva vezanih uz e-učenje koji bi mogli biti zanimljivi nastavnicima FO možete pratiti u rubrici e-učenje FO.

Autor: Dalibor Paar
ECMetAC Days 2021

Od 6.-9. prosinca ove godine održan je skup ECMetAC-Days2021  te godišnja skupština Europskog integriranog centra za razvoj novih metalnih slitina i spojeva (European Integrated Center for the Development of New Metallic Alloys and Compounds – ECMetAC). Od 2021. godine Fizički odsjek PMF-a je po prvi puta punopravni član ECMetAC-a s pravom glasa.

Autor: webmaster FO

U časopisu Nature Biomedical Engineering doc. dr. sc. Vedran Đerek s Fizičkog odsjeka PMF-a je sa suradnicima sa Sveučilišta u Linköpingu (Švedska), Tehničkog sveučilišta u Brnu (Češka) i Sveučilišta Columbia (USA) objavio rad pod naslovom „Chronic electrical stimulation of peripheral nerves via deep-red light transduced by an implanted organic photocapacitor“ iz područja bio-medicinske primijenjene fizike.

Autor: webmaster FO

U suradnji s FER-ovim startup inkubatorom SPOCK-om, udruga mladih znanstvenika Penkala donosi novi program pod imenom ScienceUp koji će sadržavati seriju događanja čiji je cilj približavanje znanstvenika startup ekosustavu. 

Autor: webmaster FO
Pridruži se pjevačkom zboru PMF-a

Studenti, nastavnici i alumni Prirodoslovno-matematičkog fakulteta zajedno uživaju u glazbi sudjelovanjem u pjevačkom zboru Cantus Naturae. Obično se nalaze utorkom navečer u zgradi Fizičkog odsjeka, a kako zvuče možete poslušati na njihovom Youtube kanalu. Ako im se želite pridružiti ili saznati više o djelovanju zbora, pošaljite mail na dnurkic@phy.hr.

Autor: webmaster FO

Simpozij "Medical Physics in Croatia", povodom Međunarodnog dana medicinske fizike, 7.studeni, održan je 12.11.2021. s početkom u 16.00, u Velikoj predavaoni (F08) Fizičkog odsjeka Zagrebačkog PMF-a, Bijenička cesta 32.

U nastavku je program simpozija.

Autor: webmaster FO

Nobelova nagrada za fiziku 2021. dodijeljena je "za revolucionarni doprinos našem razumijevanju kompleksnih sustava". Dobili su je Syukuro Manabe (Princeton, SAD) i Klaus Hasselmann (Max Planck Inst. Njemačka) "za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zatopljenja" i Giorgio Parisi (Univ. of Rome, Italija) "za otkriće međudjelovanja nereda i fluktuacija u fizikalnim sustavima od atomskih do planetarnih skala".

 

Autor: webmaster FO

U časopisu Nature Materials doc. dr. sc. Damjan Pelc s Fizičkog odsjeka PMF-a je u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Minnesoti, Argonne National Laboratory i Oak Ridge National Laboratory (SAD), Sveučilišta Ariel (Izrael), Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te Peking University (Kina) objavio rad pod naslovom ‘Enhanced superconductivity and ferroelectric quantum criticality in plastically deformed strontium titanate’.

Autor: webmaster FO

Međunarodna škola "Ultrabrzi magnetoelektrici" održana je u Samoboru 5.-8. listopada 2021. To je 3. ljetna škola organizirana u okviru COST aktivnosti MAGNETOFON "Ultrafast opto-magneto-electronics for non-dissipative information technology".

Autor: webmaster FO
U Dubrovniku održan sastanak ERC...

Projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 'Aneuploidy' vrijedan je deset milijuna eura i okuplja najuglednije istraživače diljem svijeta s ciljem istraživanja uzroka genetskih pogrešaka na molekularnoj razini te njihovog utjecaja na diobu stanica. Sastanak članova tima ERC projekta 'Molecular origins of aneuploidies in healthy and diseased human tissues (Aneuploidy)', održan je u Dubrovniku od 25. do 29. kolovoza 2021. Na sastanku su  voditelji istraživačkih timova predstavili najnovije rezultate istraživanja u sklopu projekta.

Autor: webmaster FO

U časopisu Light: Science & Applications, prof. dr. sc. Hrvoje Buljan, Ema Jajtić, mag. phys., s Fizičkog odsjeka PMF-a i doc. dr. sc. Dario Jukić s Građevinskog Fakulteta sveučilišta u Zagrebu u suradnji s grupom prof. Zhiganga Chena sa Sveučilišta Nankai u Tianjinu u Kini, objavili su znanstveni rad pod naslovom 'Nonlinear control of photonic higher-order topological bound states in the continuum'. 

Autor: webmaster FO
Novi materijal

U rujanskom izdanju Applied Materials Today (IF 10.0) tim istraživača iz Zagreba, Beča i Lausanne objavio je rad: D. Tolj, T. Ivšić, I. Živković, K. Semeniuk, E. Martino, A. Akrap, P. Reddy, B. Klebel-Knobloch, I. Lončarić, L. Forró, N. Barišić, H. M. Ronnow, D. K. Sunko: Synthesis of murunskite single crystals: A bridge between cuprates and pnictides.

Autor: webmaster FO

U srpanjskom izdanju Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, glavnog teorijskog časopisa engleskog društva Institute of Physics (IF 2.1), objavljen je diplomski rad G. Pallea, izrađen pod mentorstvom prof. Sunka. Grgur Palle and D. K. Sunko: Physical limitations of the Hohenberg–Mermin–Wagner theorem.
 

Autor: webmaster FO

U Samoboru je u suradnji sa Samoborskim muzejom, 9. lipnja 2021. predstavljena interaktivna izložba Fizika i glazba. Izložbu možete obići do kraja lipnja u prostoru ispred Samoborskog muzeja u radno vrijeme muzeja uz povoljne meteorološke uvjete.
 

Autor: webmaster FO

Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu predana je vrijedna donacija tvrtke Belmet97. Radi se o pokusima iz područja atomske i nuklearne fizike kojim će se upotpuniti Zbirka učila iz fizike, a time unaprijediti obrazovanje budućih nastavnika i istraživača.

Autor: webmaster FO

Radionica povodom uspješne realizacije Projekta Centra za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava (CeNIKS) održana je 23. travnja 2021.

Video prezentacija opreme u projektu dostupna je na poveznici.

Autor: webmaster FO

Diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je u fokusu provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta. Zahvaljujući prof. dr. sc. Nenadu Pavinu s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i prof. dr. sc. Ivi Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), vrhunski svjetski znanstvenici okupili su se ponovno na posebnom hibridnom izdanju međunarodne konferencije: 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory'.

Autor: webmaster FO

U najnovijem izdanju časopisa Science, Prof.dr.sc. Hrvoje Buljan je u suradnji sa kineskim znanstvenicima sa Sveučilišta Nankai u Tianjinu, objavio znanstveni rad naslovljen Nonlinear tuning of PT symmetry and non-Hermitian topological states.

Autor: Dalibor Paar
Autor: Irena Vukšić

Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove godine organizirao je manifestaciju “Dan i noć na PMF-u”. Ona je nadalje u digitalnom obliku dostupna na https://daninoc.pmf.unizg.hr/

Fizički odsjek je u okviru događanja organizirao tradicionalnu manifestaciju Fizika danas koja je od 26. ožujka 2021. nadalje dostupna preko otvoreni.phy.hr. Posjetite web događanja, sudjelujte u nagradnim igrama, zanimljivim pokusima i predavanjima te drugim iznenađenjima. Vjerujemo da zanimljive sadržaje ovdje mogu naći srednjoškolci, osnovnoškolci pa i djeca iz vrtića kojima će biti posebno namijenjena jedna od nagradnih aktivnosti.

Maturantima koji još razmišljaju koji studij bi upisali posebno ističemo nastavnički smjer Fizika i informatika. Zadnjih godina stručnjaci hvale ulogu fizičara u novoj industrijskoj revoluciji povezanoj s tzv. umjetnom inteligencijom. Novi kolegiji na tom nastavničkom smjeru pokrivaju upravo matematiku i informatiku nužne za savladavanje metoda strojnog učenja i umjetne inteligencije. Fizičarske vještine razvijaju intuiciju rada s podacima i daju razumijevanje fizikalnih koncepata bitnih za rad naprednim metodama strojnog učenja. Zato ovaj studij daje izuzetan temelj budućim nastavnicama i nastavnicima da motiviraju i educiraju generacije učenika koje će kasnije raditi na samoj fronti razvoja modernih tehnologija. Općenito o upisima na naše studije možete saznati u rubrici Upisi.

Autor: webmaster FO

Projekt "Quantum RAO – dizajn optimizacijskog algoritma u quantum computing okruženju" je osmišljen kao suradnja Uprise d.o.o. i vrhunskih stručnjaka iz područja kvantne fizike pri čemu je njihova uloga u samom projektu ključna budući da je njihov doprinos predviđen pri uspostavi matematičkih poveznica između postojećih klasičnih algoritama i razradi kvantnih modela čija bi matematička struktura unaprijedila postojeća rješenja.

Autor: webmaster FO
Prof. Krešimir Kumerički i prof....

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 9. studenoga 2020. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2019. godinu. Godišnjom nagradom za znanost nagrađeni su prof. dr. sc. Krešimir Kumerički s Fizičkog odsjeka PMF-a i prof. dr. sc. Josip Tambača s Matematičkog odsjeka PMF-a.  

Autor: webmaster FO

Naziv projekta
Razvoj naprednog IT sustava za precizno određivanje broja ljudi u otvorenim i zatvorenim prostorima

Kod projekta: KK.01.2.1.02.0016

Detaljnije o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Autor: webmaster FO

Posebno nam je zadovoljstvo javiti da je u okviru projekta CeNIKS u Laboratoriju za niske temperature i jaka magnetska polja uspješno instaliran najskuplji komad opreme Cryo-free sustav, TritonXL OxfordInsutrmentsa, vrijednosti oko 11 milijuna kuna.

Autor: Mihael Srđan Grbić

 

U prilogu je Plan održavanja nastave na Fizičkom odsjeku PMF-a u akademskoj godinu 2020./2021. u uvjetima primjene protuepidemijskih mjera vezano uz korona virus (Plan).

Autor: Nils Paar

Prof. dr. sc. Iva Tolić s IRB-a i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Fizičkog odsjeka PMF-a dobitnici su prestižnog, 10 milijuna eura vrijednog projekta Sinergije Europskog istraživačkog vijeća koji ujedinjuje vrhunske istraživače s IRB-a, zagrebačkog PMF-a, Sveučilišta u Utrechtu i američkog MIT-a u istraživanjima na rubu svih dosadašnjih spoznaja o genetskim pogreškama koje su uzrok mnogih ozbiljnih bolesti!

Večernji list     Jutarnji list    Novi list    RTL     24sata    Srednja.hr     Vidi.hr

Autor: webmaster FO

Nagrada Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu dodijeljena je autorskom timu znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr. sc. Ive Tolić, te znanstvenicima Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom dr. sc. Nedanda Pavina

Više informacija na webu PMF-a 

Autor: webmaster FO
Osnovano Hrvatsko društvo za...

U ponedjeljak, 01. travnja, 2019. u prostorijama Fizičkog odsjeka PMF-a održana je osnivačka skupština Hrvatskog društva za medicinsku fiziku. Društvo okuplja stručnjake koji su znanstveno i klinički povezani s područjem medicinske fizike s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja djelatnosti medicinske fizike u zdravstvu i znanosti u skladu s najnovijim znanstvenim i kliničkim spoznajama te razvojem tehnologije. Između ostalog, društvo će promicati sigurnu primjenu fizikalnih principa, koncepata, metoda i tehnika u medicini s ciljem unapređenja dijagnostičkih i terapijskih metoda te zaštite pacijenata i zdravstvenih radnika. Društvo će biti angažirano na razvoju i unapređenju profesionalnog i društvenog položaja stručnjaka i znanstvenika koji djeluju u području medicinske fizike.

Autor: Nils Paar

Priopćenje za javnost

U utorak, 5. veljače 2019. na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za medije povodom predstavljanja najnovijih rezultata istraživanja visokotemperaturne supravodljivosti prof. dr. sc. Nevena Barišića, prof.dr. sc. Miroslava Požeka, dr. sc. Damjana Pelca, dr. sc. Petra Popčevića i njihovih suradnika.

Autor: webmaster FO
Predstavljen projekt CeNIKS vrijedan...

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 27.9.2018. je predstavljen infrastrukturni projekt CeNIKS – Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava. Cilj ovog projekta je osuvremeniti Fizički odsjek PMF-a kapitalnom opremom i povećati njegovu regionalnu konkurentnost. Projekt CeNIKS vrijedan je 57,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz natječaj „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja i inovacija“.

Autor: Elizabeta Škvorčec
Sudjelovanje na RQ1&ISMANAM27...

Na Joint RQ1&ISMANAM27 konferenciji održanoj 20-25.8.2023. u Varšavi je Emil Babić (kautori R. Krsnik, B. Leontić, A. Tonejc) održao pozvano plenarno  predavanje pod naslovom ''RQ1 revisited", povodom 50. godišnjice od prve konferencije RQ1 (1st  Rapidly Quenched&Metastable Materials), održane 1970. u Brelima.

Autor: Dalibor Paar
Autor: Arijana Balaško
Hrvatski srednjoškolci osvojili jednu...

Hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu srebrnu i tri brončane medalje te jednu pohvalu na upravo završenoj 53. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO-2023 (Tokyo, Japan, 9. – 17. srpnja 2023. http://ipho2023.yp). To je najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike. Srebrnu medalju osvojio je Val Karan, učenik 2. raz. XV. Gimnazije, Zagreb, a brončane medalje osvojili su Borna Perković, učenik 4. raz. III. Gimnazije, Split, Viktor Vuković, učenik 4. raz. XV. Gimnazije, Zagreb i Ivan Hegedić, učenik 3. raz. V. Gimnazije, Zagreb, te je pohvalu za zapažene rezultate postigla i Lorena Komočar, učenica 4. raz. Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb. 

Autor: webmaster FO

Dobitnik Rektorove nagrade u kategoriji individualni znanstveni i umjetnički rad je student Fizičkog odsjeka Marko Husar s radom Mjerenje utjecaja atmosferskih uvjeta na tok miona samoizrađenim koincidencijskim detektorom kozmičkih zraka (mentor izv.prof.dr.sc. Nikola Poljak)
Čestitamo!
 

Autor: Dalibor Paar
Uspjeh hrvatskih učenika na Europskoj...

Na 7. Europskoj fizičkoj olimpijadi u Hannoveru u lipnju 2023. učenici Val Karan, Ivan Hegedić i Ilan Mihelja osvojili su brončanu medalju, Franjo Krešimir Jalšovec pohvalu, a sudjelovala je još i Lucija Ražov. U ekipi Hrvatske sudjelovalo je petero učenika koji su među 33 pozvanih na testiranjima provedenim od prosinca do ožujka osvojili ukupno najviše bodova.  Sudjelovanje hrvatskih učenika  na olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a organizator sudjelovanja je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dalibor Paar

U novom broju časopisa Physical Review B – Letters članovi Fizičkog odsjeka Zoran Rukelj, Mario Novak te Neven Ž. Barišić objavili su rad pod nazivom „Evidence for three-dimensional Dirac conical bands in TlBiSSe by optical and magneto-optical spectroscopy“ u suradnji s grupom Ane Akrap sa Sveučilišta u Fribourgu (koja će nam se uskoro pridružiti u Zagrebu kao redova profesorica na Fizičkom odsjeku) te Milanom Orlitom s LNCMI-EMFL iz Grenobla.  

Autor: Dalibor Paar
Iza granica vidljivog - tragovima...

U izdanju Školske knjige ovih dana je objavljena knjiga "Iza granica vidljivog - tragovima velikih fizikalnih otkrića", istaknutog
profesora emeritusa Fizičkog odsjeka PMF-a, Ivice Piceka. Kroz višeslojnu priču, autor čitatelja vodi kroz razvoj ideja koje su
promijenile naše razumijevanje subatomskog svijeta i kozmologije te s vještinom izlaže činjenice, teorije i eksperimente kako bi nam otkrio najdublje tajne svemira. Sve je to isprepleteno  s osobnim iskustvima i pogledima autora stečenim tijekom duge i uspješne karijere.

 

Autor: Dalibor Paar
Magnetoelektrici i multiferoici:...

U novom broju časopisa Journal of Physics D: Applied Physics objavljen je pregledni rad s naslovom Magnetoelectrics and Multiferroics: Theory, Synthesis, Characterisation, Preliminary Results and Perspectives for All-Optical Manipulations (https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6463/acc8e1) u kojem su sudjelovali i znanstvenici s Fizičkog odsjeka Pavla Šenjug, Dario Barišić i njihov mentor Damir Pajić te s Kemijskog odsjeka Edi Topić i mentorica Mirta Rubčić. 

Autor: webmaster FO

prof. dr. sc. Hrvoje Buljan dobitnik je Nagrade HAZU za 2022. godinu (područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti) za razvoj teorije nelinearnih i međudjelujućih topoloških sustava i otkrića nelinearnih topoloških pojava u tim sustavima, djelo objavljeno u posljednjih 5 godina u seriji od pet znanstvenih članaka u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima koji čine znanstvenu cjelinu.

Autor: Dalibor Paar
Fizika danas - Dan i noć na PMF-u...
Autor: webmaster FO

Autor: webmaster FO

Nakon dvije godine virtualnih sastanaka, ove godine je održan Godišnji sastanak ECMetAC-Days2022, organiziran je u Splitu od 21. do 24. studenog 2022. Europski integrirani centar za razvoj novih metalnih slitina i spojeva (ECMetAC) se sastoji od 21 sveučilišta ili nacionalnih instituta. Glavna svrha centra je promicanje suradnje u istraživanju u fizici čvrstog stanja gdje svi partneri imaju pristup najkvalitetnijoj znanstvenoj infrastrukturi, od sinteze monokristalnih uzoraka, strukturne karakterizacije do modeliranja na računalnim centrima i najnovijim tehnikama za istraživanja u fizici čvrstog stanja. Dok je Institut za fiziku član centra od osnivanja ECMetAC-a, PMF u Zagrebu i PMF u Splitu su se priključili nešto kasnije. 

Autor: webmaster FO
The Zagreb-Grič Observatory is the...

The inauguration of the memorial plaque took place on September 23, 2022, in the presence of dr. Luc Bergé, EPS president, members of Croatian Physical Society and Croatian Meteorological and Hydrological Service, representatives from Faculty of Science of University of Zagreb, from Croatian Academy of Science and Arts, from Rudjer Bošković Institute and Institute of Physics, from the City of Zagreb and from the media.

Autor: webmaster FO
Autor: webmaster FO

Za studente PMF-a omogućen je pristup softveru za provjeru autentičnosti radova Turnitin i svaki student može samostalno provjeriti svoj rad. Postavke su definirane tako da se rad može predavati više puta bez njegove pohrane u Turnitin bazu i može se pregledati generirani izvještaj.

Autor: Gordana Stubičan Ladešić

U organizaciji Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je od 29.8. do 31.8.2022. međužupanijski stručni skup Provođenje istraživački usmjerene nastave valne optike - Edukacija srednjoškolskih nastavnika u okviru HRZZ projekta  IP-2018-01-9085 INVESTIGATE.

Autor: Maja Planinić

Autor: webmaster FO
Znanosti za ulaganja u opremu i...

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, danas su na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte CeNIKS – „Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava“ Fizičkog odsjeka i CIUK – „Centar izvrsnosti u kemiji“ Kemijskog odsjeka. PMF je uz Fakultet strojarstva i brodogradnje jedini domaćin dva infrastrukturna projekta, koji se financiraju iz ovog poziva. Više na webu MZO
 

Autor: webmaster FO

Dana 5. listopada 2017. godine u 11:15 sati u prostorijama Vlade Republike Hrvatske dekanica PMF-a Prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija potpisala je ugovor o financiranju projekta "Provedba vrhunskih istraživanja u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti (ZCI) za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri". Projekt je finaciran iz Europskih strukturnih fondova, u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. a vrijednost projekta je 37 milijuna kuna. Uz Fizički odsjek PMF-a, te Matematički odsjek PMF-a na projektu sudjeluje i niz partnerskih institucija iz Republike Hrvatske iz Zagreba, Rijeke i Splita.

Voditelji Znanstvenog centra izvrsnosti za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri su Prof.dr.sc. Hrvoje Buljan i Prof.dr.sc. Pavle Pandžić sa PMF-a. Čestitamo svim ljudima involviranim u ZCI i pripremu projektnog prijedloga te partnerskim institucijama

Autor: webmaster FO
Iz medija
Autor: webmaster FO

Odlukom Vijeća PMF-a od 24.2.2017. afilijacije FO pišu se:

Department of Physics, Faculty of Science, University of Zagreb, Bijenička c. 32, 10000 Zagreb, Croatia

Autor: webmaster FO
Fizički odsjek na YouTube
Autor: webmaster FO

ŠTO JE "DOUBLE MASTER IN PHYSICS"?

Sveučilište u Orléansu i Sveučilište u Zagrebu otvaraju svojim studentima istraživačkih smjerova fizike mogućnost simultanog stjecanja dvije diplome:

● diplome iz područja Energije i materijala na Sveučilištu u Orléansu i

● diplome magistra fizike na istraživačkom smjeru Fizičkog odsjeka, PMF/SuZ.

Za program "Double master" mogu se prijaviti studenti zadnje godine istraživačkog studija fizike na oba sveučilišta (2. godine diplomskog studija fizike Sveučilišta u Orléansu i 5. godine istraživačkog studija fizike na Fizičkom odsjeku).

Autor: webmaster FO

_______________________ 

Webmaster - kontakt e-mail