Prof. dr. sc. Igor Štagljar

Prof. dr. sc. Igor Štagljar jedan je od vodećih hrvatskih molekularnih biologa koji živi i radi izvan Republike Hrvatske i koji je, kroz ovaj Fond, spremno ponudio znanstvenu suradnju najdarovitijim studentima s Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, fakulteta na kome je i sam završio studij molekularne biologije. Njegov znanstveni put išao je preko Švicarke, odnosno Swiss Federal School of Tehnology (ETH), Zurich gdje je stekao doktorat znanosti iz područja molekularne biologije. Nakon doktorata bio je na dva
postdoktorska usavršavanja na Sveučilištu u Zurichu, radeći na RNA polimeraza II transkripciji u sisavaca te na raznim aspektima DNA replikacije i popravka u kvasca i ljudskim stanicama.
Također se specijalizirao u laboratoriju Profesora Stanley Fields-a na Sveučilistu Washington u Seattle-u gdje je radio na daljnjem razvoju MYTH metode za biomedicinska istrazivanja. Od 2005. Godine radi u Kanadi gdje mu je ponuđen položaj izvanrednog profesora na Department of Biochemistry i Department of Molecular Genetics Sveučilišta u Torontu. Od 2010. godine Igor Štagljar je promoviran u redovitog profesora. Njegov laboratorij nalazi se u Donnelly Centre a okuplja velik tim znanstvenika koji rade na interdisciplinarnim istraživanjima.
Igor Štagljar je dobitnik nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih nagrada, a član je i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Član je uredničkkih odbora u BioTechniques, Molecular Genetics and Genomics, BMC Biotechnology, Journal of Molecular Biology, Biochemical and Biophysical Research Communications & Molecular Systems Biology. Suosnivač je Dualsystems Biotech iz Züricha, Svicarska, a trenutno je angažiran oko suosnivanja druge tvrtke pod nazivom Perturba Therapeutics iz Toronta, koja će se baviti primjenom umjetne inteligencije te Mammalian Membrane Two-Hybrid (MaMTH) i SIMPL tehnologija u trazenju lijekova protiv raznih ljudskih bolesti.