U ponedjeljak, 20.3.2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana dodjela ugovora financiranih iz Fonda za bilateralne odnose u okviru Poziva Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području Zelene tranzicije.

Među 13 nagrađenih inicijativa je i inicijativa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (University of Zagreb, Faculty of Science) i norveške partnerske institucije Faculty of Science and Technology, The Norwegian University of Life Sciences (NMBU) pod nazivom Empowering the Water-Energy-Food Nexus by incorporating biodiversity and climate awareness (WatNex).

Prijavitelj projekta s PMF-a je Biološki odsjek, pod voditeljstvom izv. prof. dr. sc. Mirele Sertić Perić..

Cilj inicijative je podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti i funkcioniranja ekosustava u kontekstu klimatskih promjena i neksusa voda-energija-hrana. Inicijativa ima i važan cilj uključivanja i promoviranja mladih hrvatskih i norveških znanstvenica (Vesna Gulin Beljak, Agnieszka Cuprys), stručnjakinja za biološku raznolikost, u planiranim WatNex aktivnostima. Svim sudionicima inicijative osigurat će se razvoj profesionalnih vještina te „soft skills“ vještina u svrhu osobnog razvoja, kako bi razvili kompetencije za vođenje sličnih budućih inicijativa potrebnih za podupiranje gospodarskog rasta uz neizostavnu primjenu održivih rješenja temeljenih na brizi o utjecaju klimatskih promjena na dostupnost vode, energije, hrane, ali i na bioraznolikost te funkcioniranje ekosustava koji nas okružuju.

 

 


 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti